Posts

Showing posts from October, 2005

kasut raya kakak n laila

Image

kasut raya mak n ayah

Image

Tak Lama lagi nak Rayaa.....!

Image
Hai...letih sungguh. Semalam kita orang gi KK, shopping baju and kasut anak2. AKu lak tak beli baju raya pon cumer beli selipar jer sepasang. Selipar Bata, cantik pulak nampak. Ayang aku lak aku suruh dia beli sandal yang elok sikit sepasang. Mula2 tak nak beli last2 beli jugak. Bukan apa, aku nak tengok dia pakai sandal yang lawa2 tu. Dengan baju MElayu boleh masuk, dengan jeans pon sesuai ! Asyik dok pakai capal jer. Pastu aku beli baju utnuk anak2. Hai...macam patern and macam2 fesyen. Discount pun macam level gak. Hehehe.....aku ingat aku yang mabuk tengok baju anak2, alih Ayang aku lak yang lebih. "Yang ni cantik Yang.......eh, yang ni pun cantik gak......!"Geleng kepala aku tengok kan Ayang aku tu. Ngalah kan aku lak. Lepas cari baju semua, aku pegi UMS lak nak jumpa cousin aku - Amani. Dia pon tak balik, raya sini sebab lepas raya tu ada exam lagi. Aku mula2 memang ajak dia beraya kat rumah aku ni, yelar..at least ada jugak la suasan Hari Raya, but memandang kan membe…

Hari ni nak buker apa yer..?

Hari ni aku tak tahu lagi nak buka ape, nak masak apa atau pun nak buka kat mana (hehehe...). Actually hari2 macam tu. Macam semalam nasib baik tak payah masak sebab ada majlis berbuka puasa kat skolah Ayang aku . Sonot lah aku...heheeh, aku lak kalu pregnant ni suker sangat makan kat rumah orang atau pun kalu ada jemputan makan2 ker. Kalau orang yang masak sedap jer rasa walaupun ikan goreng jer, hihihi. Lauk buka semalam kat skolah oklah jugak, ada nasi minyak, ikna sweet sour, kari ayam, ayam bakar, sup tulang, kuih2 pun macam2 jenis ada. TApi aku ni masih reti malu gak lagi..hehehe, aku cume makan nasik (with all the lauk yang ada tu...ekekek!) and sup semangkuk. Nak try kuih tengok2 dah habis dah...licin......tak per lah. Kalu ikut hati aku nak tambah lagi (kalu boleh tapau lagi bagus!) tapi tu la, segan lah pulak. Kalu yang kita bayar tu lain la kan. Hehehehe....

Pastu aku dapat berita member aku Zai ni dah dapat balik semenajung. Lorr.....sedihnya. Balik dah kawan tue, dia datan…

Happy Birthday Laila!

Hari ni 26 Oktober birthday anak aku yang nombor 2, Laila. Dah 3 tahun anak mak rupanya. Dah besar dah.....dah boleh skolah dah. TApi tu la.....cemaner nak gi skolah kencing pun tak berapa pandai nak cakap lagi. Alahai......aku tak plan ape2 special cuma macam biasalah beli kek and maybe buat mee kari skit. Anak2 suke makan mee kari. Selalunya ada la gak buat jamuan makan2 untuk kawan2 rapat tiap kali anak aku sambut birthday tapi kali ni tak pula. Lagipon bulan posa.....so sambut sendiri2 jelah.

Aku sejak masuk rumah baru ni memang lama dah plan nak buat makan2. Yelah kan...lagi pun aku memang suka buat makan2 jemput kengkawan tapi tu la mungkin tahun depan la. Urusan rumah ni pun banyak lagi yang tak selesai nanti kalau semua dah selesai and nama pun dah tukar nama Ayang aku baru lah boleh buat kenduri grand sikit. Kalau boleh nak jemput semua kengkawan kat sini.

Oklah, aku nak prepare bahan utnuk buat mee kari nih. Baik prepare awal2 baru lah tak kalut skit. Tak sabar dah nak mela…

Al- Fatihah

Semalam, 23 Oktober 2005 nenek sedara aku telah kembali ke Rahmatullah setelah terlantar kira2 sebulan kerana sakit tua. Akhirnya tiba pula gilran Tok Nab, adik nenek aku. Aku tiap kali balik kampung mesti pegi rumah dia. Dia tu dari dulu memang kurus sangat dah la kecik orang nya. Hari ni lepas solat Zohor hari ni mayat nya telah selamat di kebumikan di Tanah Perkuburan Besar Kampung Banggol. Nampaknya bertambah la kubur yang nak kena aku lawat. Sekarang ni nenek aku cumer tinggal 2 beradik sahaja. Dia dengan adik dia yang bongsu. Che' aku pon tak berapa sihat jugak.....(aku panggil nenek aku Che'). Mata dah tak berapa nampak, tahun lepas pulak dia kena mild stroke, mulut pun macam senget sebelah tapi Alhamdulillah ingatan dia masih kuat. Tak nyanyuk. Che' tu memang kuat berpantang......bukan takat pantang pasal makan2 ni, ubat pun pantang tengok gak...hehehe, takut! Che' aku tu memang takut makan ubat.

Aku kalau jumpa Tok Nak mesti suruh dia makan banyak 2 sikit seba…

Lambat nya nak balik kampung........!

Hari ni dah 20 Oktober, aku dok menghitung hari bila nak balik kampung. Adei...ader dalam kurang sebulan lagi. Hehehe....oh, by the way, sebelum aku bercerita panjang elok gak kita sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarhamah Datin Seri Hendon Mahmud, isteri Perdana Menteri kita yang telah kembali ke-Rahmatullah pagi tadi akibat barah payudara. Al-Fatihah.

Okay, actually tahun ni kami tak dapat tiket sponsor jadi tiket utk balik ni kami pakai duit sendiri la. So naik AirAsia jelah.....tak kisahlah. Yang penting bulih balik. Aku dah beli tiket lama dah. Bulan 9 lagi aku beli, online la. Tahu2 la Air Asia. TAk per yang penting dapat tiket murah. Untuk flight KK-KL-KL aku dapat yang RM89.90 and utk flight KL-KB-KL lak kitaorang dapat yang RM19.90 je (tidak temasuk tax la..). Orait la tu. Semua dari KK-KL-KB-KL-KK kami bayar RM1400, kira orait la tu kan. Aku bukan apa, tahun ni aku nak balik sangat sebab satu ,my grandmom meninggal bulan 2 lepas. So kalu aku tak balik tahun ni and nak tunggu h…

Ramadhan ini.....

Bila tiba bulan Ramadhan ni,tiba je aku teringat dekat one of my uncles ni.. -Ayah Sid. Sedih bila mengenangkan dia. Aku pun tak tahu apa khabar dia sekarang. Hopefully dia sihat jer...

Ayah Sid ni adik Abah aku dan dia dengan Abah kira macam bestfriend la. Pantang berjumpa dua beradik tu memang pecah la perut kitaorang ketawa.Both of them were teachers and football referree (betol ker eja tu?). Tahun lepas, masa aku balik aku ada jumpa dia. Tu pun bukan dekat rumah dia tapi kat kedai kopi tepi jalan not very far from his house. Dia berkain sarong, bert-shirt lusuh, bertongkat sedang duduk atas kerusi kat tepi kedai kopi tu. Muka dia pon nampak tak bermaya jer.Kat depan dia ada satu meja penuh dengan jajan budak2 and beberapa jenis rokok. Dia meniaga kecil2. Nak hilang kan boring katanya.Kami semua berhenti and greeted him. Dia nampak macam tak terurus. Sayu hati kami adik beradik melihat dia. Bila dia nampak kami semua we could tell that hati dia pon sayu jugak tengok anak2 sedara dia…

Hari ni Ayam Percik Cuti....!

Hehehe, hari ni aku cuti berniaga. Bukan ape, hari ni Ayang aku dah stat skolah so tak der orang tukang bakar ayam la. Kalu aku nak buat sorang2 tu payah jugak...dengan anak2 lagi..adei....semingu berniaga letihnya rasa macam tak hilang2. Letih tu memang la letih tapi seronok! Member yang lain pun cuti jugak agaknya. Tak tahu lah tu. Untuk buka hari ni aku tak tahu la pulak nak buat apa....selalunya Ayang aku gi pasar hari2 cari lauk tapi hari ni dia tak gi, mentang2 lah cuti...hehehe, so tengok lah cemaner nanti...nak kena belek2 epti ais dulu apa ada kat dalam tu. Aku teringin nak buat mee kari...lama dah tak makan, lagipun anak2 pun suka....actually hari tu ada beli kat pasar ni tapi tu la.....tak puas hari lak...buat sendiri lagi sedap rasanya heehehe..sebab aku suka letak macam2 dalam kuah kari tu, mesti ada sotong, udang, ayam fish cake and fish ball baru sodap and meriah gitu! Tengok lah cemaner.....

Aku tak der idea nak tulis apa nie...jadi lah kan...!

Seronoknya Ramadhan..!

Bulan Ramadhan menjelma lagi dan kali ni insyaAllah alu boleh puasa penuh sebulan, hehehe. Alhamdulillah la. Hari pertama puasa aku pon start bukak gerai jugak, macam tahun lepas gak. Dah janji dengan Sah and Kak Aton. Tahun lepas kita orang berniaga sama jugak. Bukan apa, kat sini susah sangat nak merasa masakan kita, jadi bila tiba bulan puasa ni kami pakat2 buat pasar Ramadhan sendiri. First day tu kami pon pegi la ke tempat yang kami biasa berniaga, memang dari tahun lepas lagi tu la port kita orang. Pelanggan pun dah tahu. Alih2 dah siap pasang meja and hidang lauk pauk sumer datang satu akak ni (orang sini la..) kata tu tempat dia berniaga lak...adei, ni kes berebut tempat strategik nih. Ayang aku lak dah siap pasang payung dah. Akak tu pulak dengan selambanya letak jer barang2 dia kat tempat aku tuh. Last2 aku mengalah jer....kalau orang dah suker masakan kita, kita dok maner pon dia cari jugak kan? AKu and Kak Aton pun blah la, pegi area yg agak terlindung sikit, tapi tak per,…