Ramadhan ini.....

Bila tiba bulan Ramadhan ni,tiba je aku teringat dekat one of my uncles ni.. -Ayah Sid. Sedih bila mengenangkan dia. Aku pun tak tahu apa khabar dia sekarang. Hopefully dia sihat jer...

Ayah Sid ni adik Abah aku dan dia dengan Abah kira macam bestfriend la. Pantang berjumpa dua beradik tu memang pecah la perut kitaorang ketawa.Both of them were teachers and football referree (betol ker eja tu?). Tahun lepas, masa aku balik aku ada jumpa dia. Tu pun bukan dekat rumah dia tapi kat kedai kopi tepi jalan not very far from his house. Dia berkain sarong, bert-shirt lusuh, bertongkat sedang duduk atas kerusi kat tepi kedai kopi tu. Muka dia pon nampak tak bermaya jer.Kat depan dia ada satu meja penuh dengan jajan budak2 and beberapa jenis rokok. Dia meniaga kecil2. Nak hilang kan boring katanya.Kami semua berhenti and greeted him. Dia nampak macam tak terurus. Sayu hati kami adik beradik melihat dia. Bila dia nampak kami semua we could tell that hati dia pon sayu jugak tengok anak2 sedara dia datang menjengok. Kami salam and peluk dia...we talked for a few minutes lepas tu kami balik, we couldn't stay long....takut tak pasal2 jadi drama swasta lak kat situ. Hati aku ni bagai disiat2 mengenangkan nasib Ayah Sid. Dalam kereta aku menangis puas2. Dulu dia tak macam tu, ceria and always make us laugh, macam Abah. But sejak dia di serang stroke a few years ago he changed a lot. Dia dah tak ceria macam dulu.....cakap pun tak banyak. Kalau orang yang tak kenal dia tengok dia sekarang dok meniaga kecil kat kedai kopi dengan pakaiannya .....orang takkan sangka dia dulu macam mana. Orang tentu tak sangka dia tu ada ijazah, penah belajar kat universiti....penah ada keje yang bagus. Orang tentu tak sangka dia tu dah pusing hampir satu dunia...sebab dia dulu tu pengadil bola sepak antarabangsa (FIFA). Dia dulu mana reti dok diam...hari2 mesti jogging kat stadium...jadi bila dah kena stroke tu dia memang berubah langsung. DAri seorang yang aktif dan boleh kemana2 dia sekarang dah tak boleh buat apa....Kalu dulu dia memang tak lekat di rumah sebab selalu kena travel here and there sekarang dia dah naik boring dok rumah ngadap tv dan baca surat khabar....tiap kali mengenangkan dia aku memang sedih sangat.......sedih sangat.....ada isteri pon...entahlah.....tu aku tak mahu komen lah kan.....aku cumer berdoa agar Allah akan kuatkan semangat Ayah Sid... I know he is strong....balik tahun ni aku mesti tengok dia.

Janna sayang Ayah Sid. Janna doa semoga Ayah Sid akan tabah dan sabar menghadapi ujian Allah ini. Amin. (Yang pasti..air mata ku menitis lagi......)

Comments

Jobe Forester said…
Blog Usability Review
Jakob Nielsen's Alertbox, October 17, 2005 : "Weblogs are often too internally focused and ignore key usability issues, making it hard for new readers to understand the site and trust the author...The more ...
Definetely a winning blog! the creator must be a winner too... I wish someone would give me some tips on my sites so I could make them great like this.
Your words are powerful and you use them wisely, thank you.

~ good job / keep it up!
rashguards

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!