Posts

Showing posts from July, 2012

Thank you babe....

Image
advance birthday present from my beloved husband...thank you bebeh.... <3.....




Kurma

Image
Alhamdulillah...dapat juga kurma yang di gemari tu,ehehe. Beli tak la banyak sangat, Mariami 1/2kg, Kurma nabi 100g je...ater mahal sangat kurma Nabi nih,hihihi...dapat wat rasa2 pon jadi lah pasti incik suami beli buah tin 300g je kot. Tapi memang mabuk tengok kurma macam2 jenis semalam. Boleh beli kilo2 plak tu. Suka nya lah.

Eh? Ada ke tempat yang jual kurma banyak2 jenis...banyak2...boleh beli kilo2 di SAbah ni ? Haaa...ada laa..tapi bukan di Keningau lah. Di KK lah tapi...dekat Wisma MUIS..dekat dengan Masjid Negeri tu....haa...kat situ lah. Bukan apa, ada orang penah cakap kat saya kat Sabah ni tader orang jual kurma yang macam2 ni, kat Semenanjung je ada...ish2...rupa2 nya bukan tak ada jual di Sabah ni...tapi dia yang tak tahu kat mana ada orang jual di Sabah ni. Di keningau pon ada kurma tapi tu la...ada kurma Yusuf Taiyoob tu je....yg dalam kotak2...tak pon kurma yang jenis biasa2 tu jer....

So semalam lepas check in hotel kami pon ke situ. Ingat nak check in kat Hotel Tabun…

Teringat

Image
Hari tu terajin skit...kemas2 la apa yang patut kat dalam bilik. Ternampak la satu handbag ni ...maka saya pon kerobek2 la kat dalam nya. Tengok2 kat dalam ada duit singgit 2 keping...duit 10 hengget sekeping...kertas2, resit belian lah...tisu dari Pizza Hut pon ada...macam2 lah. Jumpa jugak brooch yang saya dah lama beli tapi tak pakai2 pon sebab nya saya tak ingat saya ada beli, hahaha.

Pastu ada jugak passport terhad saya yang lama. Of kos la dah expired la kan. Passport tu boleh guna untuk masuk Singapore je. Sekarang ni ada lagi ke passport terhad ni ? Passport ni kaler biru gelap. Tak silap saya masa buat dulu2 tu kena bayar RM20 je rasa nya.


Tengok la wajahku yang masih inesen serta suci murni , ahaha.


Belek2 kat dalam ada la dalam 3 kali kot saya masuk Singapore. First time masuk tahun 1995, and last sekali masuk was i 1999. Duh! Lama gila tak pegi Singapore. Berapa tahun dah tu ? 13 tahun ? Pergh! Lama sungguh.








Cara masuk Singapore tu ada macam2 method lah. ....naik ketapi  …

Apelah Mak Ni..

Semalam saya pegi amek anak2 balik sekolah. Ni  anak2 yang besar la...sampai2 je sekolah tengok2 budak2 ni bawak beg kecik je...Aiii? Budak2 ni tak belajar ke ?

Maka mak pon tanya la anak2... "Nape bawak beg kecik je ni ? Tak bawak beg skolah biasa ? "

Sophea pon jawab... " Ada Ujian la mak...minggu ni ujian...mana ada belajar..."

Oops! Hahaha..kantoi la Mak ni tak amek tahu hal skolah anak2. Tapi bila di ingat2 balik rasa macam ada Sophea cakap pasal ada ujian ni....hmm..tak apa lah.  Apa punya mak la saya ni kan  ?

Selamat Berpuasa

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan.......
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK SERTA SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA KEPADA MUSLIMIN MUSLIMAT  SEKELIAN.

Baklava and Dates.

Image
Tadi masa tengah siap2 nak solat zohor tiba2 dengar bunyi orang hon2 kat depan umah. Macam familiar je bunyi hon macam tu. Tapi rasa nya rumah sebelah kot yang kena hon2 tu. Sekali belom sempat nak sarung kain semayang Si Sophea dah terjerit2 panggil Mak. Aiseh..sabor jelah. Intai2...betulla bunyi hon tu aku kenal.....bunyi hon van Poslaju....

Si nana nampak je van poslaju terus cakap .." Ooo mak...beli tudung Fareeda lagi yer...", my hsuband pon otometik jeling ....ahahaha.... amboi2 anak2...pandai yer cakap kat mak...memang la mak suka beli tudung Fareeda ..tapi kali ni confirm  bukan tudung lah...mak oder benda lain.




Saya suruh Sophea je yang amek parcel tu. Biar dia belajar kena sain apa semua tu lah. Saya ni plak bila dah nampak barang tu terus tak sabar2 nak bukak. Ahahaha..actually, semua pon tak sabar nak tengok apa la isi dalam bungkusan tu.

Ini la benda nya....






Ini BAKLAVA dan kurma yang saya beli dengan member saya. Kurma tu dapat free jer bakalva tu je yang saya be…

Tapau Sokmo.

Minggu lepas adalah Minggu Tapau Sedunia...hahahaha. Ntah kenapa la minggu lepas lemau semacam...malas je nak masak. Tu masa lemau malas nak masak, bila tak lemau banyak oder plak , pon tak sempat nak masak....hadoi la.... maka hari2 la menapau. Kalau tak pon makan kat luar. Ish2...sabor jela kan .Tak elok di amalkan selalu. Sekali sekala menapau ok lagi, tapi kalau dah hari2 tak bagus tu. Jangan sampai hiang skill masak sudah...hahaha..

Hari ni pon menapau jugak. Ish..pastu malam gi makan Kepsi. Ish2.....esok ni nampak nye kenala masak...siap kan oder2 semua pastu kena la masak .

Apa nak masak yer ?

Bucing Kembong, Basah Kering.

Image
Budak ni dulu punya la takut ngan kucing. Asal kalu pegi makan kat kedai ke...kang kalu ada kucing lalu bawah kusi mula la terjerit2. Aduhai. Bulih migrain mak . Tapi tak migrain2 pon.

Skang ni kucing dah jadik macam teddy dah pulak. Di usung ke hulu ke hilir. Kucing tu plak diam jer. Pasrah je kena dokong. Kucing2 ni semua kucing yang datang2. Ntah dari mana datang pon tak tahu. Dulu2 kalau ada kucing2 yang datang memang tak lepas masuk dalam rumah. Tak boleh. Tapi ntah macam mana lepas ada sekor kucing ni datang terbuka la plak hati . Sampai skang ada 3 ekor kucing yang dah jadi ahli tetap rumah ni. Nama2 kucing2 tu ialah Bucing, Kering ., Kembung dan Basah. Ehh...4 hekor laa...ingatkan 3. Bukan apa..kucing yang nama Basah tu jarang2 datang.

Kering ni Nana kata isteri Bucing. Bukan apa...2 hekor ni asal jumpa mesti comolot. Betul! Hahaha..kucing2...macam2. So bila dah ada kucing ni satu keje la plak Mak nak kena supply makanan kucing.Tak boleh putus lah. Leh tahan jugak makanan k…

Wordless Wednesday

Image

Cepatnya masa berlalu...

Hujung ni minggu ni rasa macam cepat sangat berlalu. Rasa macam baru je masuk hari Sabtu alih2 esok dah Isnin dah ? Tak sempat nak berehat2 pon.

Alhamdulillah, oder pada hari Sabtu dan Ahad ni penuh la pulak dengan kek kawin nya, kek birthday nya, cupcakes nye lagi jadi I was fully occupied. The other half plak kena bertugas di Kompleks Sukan tu yang tak terasa macam hujung minggu pon.

Kesian anak2, dua hari ni Mak memang tak masak lah. Anak2 pon layan diri je. Kena sidai baju, kena sapu lantai rumah. Patut nya hujung minggu ni la masa untuk anak2 berehat. Dah kena suruh macam2 plak dengan Mak. Sori ye anak2.

Ini pon nasib lah Mak kerja kat rumah, at least Mak nampak la jugak anak2 kat depan mata. Macam mana la kalau mak nak ada baby lagi. Boleh ke Mak nak buat semua benda ? Itu yang Mak heran macam mana la orang yang bekerja pejabat sepenuh masa boleh buat macam2 kerja sambilan...boleh buat jual kuih, buat MLM, jual tudung..pastu nak amek upah menjahit plak. Tu belom campor dengan u…