Posts

Showing posts from June, 2011

Mri ce pe sy lis.

Kwn2, hr ni mri kte bljr tulis shtfm. sy ngok zmn skg sume org lis mcm ni. tls pndk2. Lau lis sms sy x hrn, bab de lmt n nk sef kdt, (tp sy xgne piped,sy gne bil) tp lau tls blog sy sgt msykl. mla2 sy fkr mgkn kybd lptp dye de hrf2 yg rsk n xleh tkn...ye, kte ne brsgka bk. sy hrp awk sme leh fhm pe yg sy lis ni. hhhh <---- sedih.

sy de tgr sowam blgr br ni, de br stt blggng.de lis mcm ni la lbh krg....sy kta lis la leklok,sy dh tue sy lmbt pikap, lmbt fhm....tp de kta de je mee-cee (de je ceni) jd de kne cpt,srba bi cpt, lau lmbt ti de jwa mlyg, mti la mksd de, jd sbb de bsa je cpt2,tls blg pon de kne cpt2 gk aa...bab 2 de lis ceni. tp sy lis ceni sy rs gi lmbt. hhhhhh! <-----ketawa

k la, lnkli sy lis g. tp sy rs kli ni je sy lis ceni. pnt a.

Hari Koperasi SMK Bingkor

Hari ni pagi2 lagi saya dah keluar rumah menuju ke SMK Bingkor. Ada Hari Koperasi di sana jadi saya pon turut membuka gerai. Alah...jual simple2 je..bun2..kek coklat...creampuff...air minuman...gitu lah. Saja2....sambil2 meramaikan majlis. Hehehe...Ada banyak lagi gerai2 lain...ada yang jual nasi...jual kuih...buah-buahan...waffle, gerai cenderahati.....barang perhiasan, sayur pon ada jugak yang jual, ikan je la kot tader..hehehehe...

Seronok la jugak walaupon penat. Lagi pon pada hari tu juga ada 4 orang student SMK Bingkor di bawah bimbingan incik Mokhsin Shaari akan present hasil kerja mereka kepada orang kuat koperasi...dan juga Angkasa di bawah program ......apa ntah nama program tu, sampai ke sudah tak ingat...hahahaha....kira program keusahawanan pelajar2 sekolah la.....student2 ni semua buat dan jual cupcakes di sekolah....alhamdulillah....mereka dapat present dengan baik....walaupon saya tidak ada kena mengena pon dengan mereka ni...tapi saya tumpang gembira dan bangga. :)

Mati itu pasti

Ya. Mati itu pasti.

Bila saya membaca berita atau mendengar berita tentang kematian maka saya juga tertanya2 esok2 saya ni macam mana. Tengok orang yang mati kerana kemalangan ngeri.....saya rasa arwah pon tidak menyangka begitulah cara mereka pergi. Membaca berita orang yang mati kerana di bunuh ....mati lemas hingga mayat tak ketemu......mati kerana sakit......mati dalam keadaan aib. Ya Allah..takut nya saya.

Ada sesetengah orang bila kita berbicara tentang kematian ...di marah nya kita. Di kata nya kita bercakap yang bukan2. Kenapa pula mati itu di kata perkara yang bukan2 ? Bukan kah mati itu pasti ?

Orang2 yang kita sayang pasti akan pergi.....kita juga akan pergi....siapa dulu....bagai mana, bila....tidak la kita ketahui.

Semoga kita pergi dalam keadaan yang baik2....semoga kita pergi dalam keadaan yang beriman. Ameen.

Kalau....

Bila seseorang perempuan sudah bernikah, sudah bersuami...dia kena la mendengar cakap suami nya. ehh..bukan dengar sahaja..dengar dan taat lah. Apa2 kita nak buat tertakluk pada izin suami....kalau kita ada apa2 kebolehan yang boleh memberi manfaat tapi jika tidak mendapat izin suami...maka diam2 saja lah. Contoh la kan..kalau kita ada lesen kereta...tapi suami tak izin kan kita memandu kereta...maka diam2 ajela kita kat rumah...lesen yang ada tu kita boleh frame kan aje..gantung kat dinding....nak pegi mana2 tunggu ajelah suami bawak atau pon bersusah2 lah heret dan dokong anak2 naik bas atau teksi...pasal suami tak bagi izin punya pasal.

Atau pon kalau la dulu kita mempunyai minat atau hobi sendiri tapi jika suami tak benarkan...maka simpan la saja hobi yang ada tu di dalam hati. Contoh macam artis2 la....dulu berlakon..atau pon menyanyi..tapi bila dah bersuami dan suami tak izin kan....maka pendamkan lah sahaja hasrat untuk terus menyanyi atau berlakon.....no matter how many albums …

Of Facebook

Saya tak faham sebenar nya kenapa ada orang ni nak add saya as her friend di Facebook. Padahal in real life dia menyombong dengan saya.

We just met. Bila saya tegur dia jawab acuh tak acuh. Pandang saya pon tak mahu. Buat2 tak nampak lagi ada lah and it was totally obvious. Orang lain pon perasan. Saya cuma being friendly.....being me lah. Lagipon orang datang tempat kita kan. Tuan rumah kena la buat baik dengan tetamu. But she chose to be snobbish ai pon tak kisah. She's just a stranger to me so no big deal. Alih2 di Facebook nak add saya as her friend ?? what the heck ?

SAGA V dah habis, lauk basah pon dah habis...

Image
Memandangkan lauk basah macam ikan ayam semua dah habis maka hari ni kita masak gulai lemak telur dengan ikan kerisi goreng yang tinggal dua ekor je lagi tu. Tak sempat kekdah nye nak pegi pasar. 2 minggu cuti sekolah ni suami saya sibuk sebab terlibat dengan Sukan Sabah (SAGA) kali ke-V. Keningau jadi tuan rumah . Jangan kata nak pegi pasar jumpa saya dan anak2 sehari2 pon sekejap2 jer. Keluar pagi2...balik dah tengah malam. Kalau venue untuk acara silat ni di buat dekat area2 pekan ni ok la jugak...padan la jugak nak balik makan tengah hari kat umah. Ini tak....venue untuk Pencak Silat nuuuuuuuuuuuuuun jauh di Pusat Latihan Dakwah Keningau (PLDK). Jauuuuuuuuuh ke dalam.

Mujur la jugak anak2 pon tader la bising2 sangat nak jalan2 ke apa sebab mereka pon faham ayah diaorang terpaksa bertugas. Lagi pon Encik Suami memang boleh kata tiap2 kali SAGA dia terlibat. SAGA yang lepas di Sandakan lagi la lama kami kena tinggal....2 minggu solid cuti skolah kena tinggal. Ada la sekali Ayang bawa…

Ini Kisah Cinta Kami Berdua

Image
Ini adalah kisah cinta saya. Khas untuk mereka yang mahu saya berkongsi cerita dengan mereka. Jika anda adalah salah seorang dari mereka, call/sms/ PM @Facebook untuk kata laluan (password)


AMARAN : entry ini ada unsur2 ganas (seperti pisau, keris) ,serta unsur2 yang boleh menyumbang kepada keloyaan dan muntah2. Jika anda mempunyai alahan, perut yang tidak kuat, anda tidak digalakkan membaca nya. Harap Maklum


Sila masukkan password selepas and klik link di bawah.

.................................

Sila masukkan paswed.


Show encrypted text

Terima Kasih Encik Suami.

Alhamdulillah...kaki saya dah baik dah. Bengkak masih ada tapi sakit dah kurang. Dah boleh jalan laju2....lari tak boleh lagi lah....hehehe..

Tapi malam hari yang saya jatuh tu saya tak boleh tido. Actually, tido dah kejap....sedar kol 1.30 pagi kaki sakit melampau2. Memang saya nangih ah. Nangih tader kontrol2 lagi dah memang tiok sungguh2. Tapi anak sorang pon tak sedar .Tido mati semua. Last2 incik suami bawak saya pegi Emergency kat Hospital Keningau. Kaki memang tokleh jejak ke lantai sebab sakit gila. Jadi terpaksa di papah oleh incik suami ke kereta. I ingat nak suh incik suami dokong ai...macam Seth dokong Nora Elena tu.....hahahahaha...tapi ai risau plak kang belakang somi saya plak yang patah....satu hal plak nanti....hahahaha....by the way....saya tak tgk pon citer tu, tahu pon dari kengkawan yang dah naik angau sebab tengok drama melayu tu. Jangan marah kawan2...

Sampai sana kena tolak atas wilcha. hahahaha...Janna wilcha. Kaki kena x-tray. Tunggu result x-tray sangat la ber…

Moh ler tengok kaki teman ni..

Image
(abaikan kesan merah gigitan cinta oleh nyamuk tu yer...)


Ini la rupa kaki saya skang. sakit nya tuhan saja yang tahu. jalan terhincut2. nak solat pon susah nak lipat2, tp rasa nye blom layak untuk solat sambil duduk. Kita tengok esok la macam mana.

Nasib baik kaki yang sakit. Kalau tangan ? Acaner la nak wat kek kan ? Tadi ikut jugak Incik Suami pergi ke PLDK , tengok acara silat seni untuk Sukan Sabah ni. Terpaksa pakai kasut sport supaya selesa sikit. tapi tu la..bahagian dekat bulu kaki..ehhh....Buku Lali....tu semakin membengkak dan berdenyut. Dah agak dah.....sokmo lah lagu tu. Jangan sampai tokleh tido sudah. Jadi habis je acara silat Incik Suami bawak pegi ke klinik Dr. Nicolas.

Doktor : Boleh jalan ?

Mangsa : boleh....

Doktor : Boleh buat macam ni ? (sambil tunjuk gaya )

Mangsa : boleh.... (sambil buat jugak)

Doktor : boleh buat macam ni, macam ni and macam ni ?

Mangsa : boleh....boleh....boleh....

Doktor : owh..kaki awak tak serius, tisu je tu, tak patah atau pon crack.


Syukur lah. D…

Tempat Jatuh Lagi Dikenang

Betulla orang kata tempat jatuh lagi di kenang, ini kan pula tempat bermain.

Hari ni ada satu lagi tempat jatuh yang dapat saya kenang. Tadi petang la...incik suami balik dari bertugas terus ajak saya cycle. Saya nak hantar Hugau balik dulu...so saya kata kat dia...."u cycle la dulu..tak yah la tunggu ai...." (wah,ber ai- yu la pulak, tp memang ...sejak dua menjak ni memang kami suka berai- yu pulak)

Tapi incik suami kata tak per..pegi la hantar Hugau dulu..dia sanggup tunggu. Wah!Terus dalam hati ada taman. Saya pon pegi hantar Hugau siap bawak escort dua orang...aduyaii...sampai rendah motor ai tu jadik. Balik dari hantar Hugau cepat2 masuk rumah tukar seluar yang sesuai..pakai sport shoe....

Masa nak naik bukit dekat masjid tu saya tolak je beskal. Ater...tak larat lerr......sampai je atas saya pon nak la kayuh beskal saya balik. Entah macam mana saya nak kayuh tu boleh pulak nak terjatuh. Saya pon nak la tahan ngan kaki..sekali kaki saya plak wat hal....terpeleot. Maka ter…

Aktiviti Di Musim Cuti Sekolah

Pada musim cuti sekolah ini kami sekeluarga tidak ke mana. Mak sibuk dengan tempahan kek kawin, ayah pula sibuk dengan Sukan Sabah (SAGA) jadi tidak dapat la kami hendak ke mana2. Oleh2 yang demikian Mak telah merancang satu program untuk anak2 sepanjang musim cuti ini. Program itu boleh la Mak nama kan sebagai Program Kemahiran Hidup.

Program ini bertujuan untuk melatih anak2 dalam memahirkan diri dengan kemahiran yang perlu di mahirkan oleh setiap orang, tak kira lelaki atau pon perempuan. Ini adalah kerana..Mak berpendapat jika kemahiran asas begini tidak di ajar, tidak di dedahkan..tidak di latih anak2 tidak akan pandai mengurus diri mereka sendiri pada masa akan datang .

Aktiviti pertama ialah aktiviti membasuh pinggan . Anak2 di mestikan untuk mencuci pinggan nasi mereka sendiri. Sebenarnya ia tidak terhad kepada pinggan nasi sahaja malah turut melibatkan makanan2 lain serta cawan dan gelas2 minuman. Memandangkan Mak menggunakan pinggan Corelle (motif? hahahaha) maka Mak tidak per…