Posts

Showing posts from May, 2010

Fully Occupied

Image
Yer, lately saya sangat2 fully occupied. Nak online pon tak sempat. By the time dah malam, saya dah penat and mengantuk. And the only thing that I want to do the most is to have a good night sleep. Try la jugak ngadap laptop....baca status2 terkini kawan di Facebook ..tak pon ingat nak update blog la....ape la....skali mata nya tidak tahan. Berair2 ni menahan..last2 kalah jugak. Tido jela jawab nyer.
Bisnes saya semakin baik...alhamdulillah...sales2 tiap2 bulan meningkat la. Hari2 memang ada oder kek, pizza...Hugau pon selalu je balik lambat lately. sian dia. Tak pe Gau...hujung bulan dapat bonus. Boleh la makan KFC yang sedap pada 1hb. Hahahaha...

Sabtu lepas pegi KK. Sebab ada member mintak saya wat kelas baking di rumah dia. So ...saya pegi la...sambil2 cari barang2 stok untuk kedai sekali. Tapi yang paling best pegi KK tu sebab dapat jumpe my old friend Meah! Owh...kami dah lebih 10 tahun tak jumpe. Giler lama seh! Kebetulan dia pon outstation ke KK...and saya pon kebetulan jugak na…

Hmmm.....

Lately agak malas nak update blog. Acutally, nak online macam tak berapa sempat. Cuti skolah ni kami tak memana w/p cuti panjang....3 minggu! err...Sabah je kot cuti 3 minggu.

Dah dapat dah jugak kak jemputan kawin...setakat ni baru 3. tapi sumer jauh2 di semenanjung. So tak dapek la eden nak attend. Ishh.....nak makan nasi kenduri kawin ni. Nasi dia..lauk dia...ish...sedapnyerr.......

Agak sentap laa......

Image
(ini adalah ilustrasi semata2,heheeh)


Saya berasa sedikit sentap la...bila orang suka2 je cakap...

"wahh....surirumah ker? boleh la bangun lambat..." atau,
"awak dok rumah tak per laa...leh tido bila2....." atau
" awak lain la...dok rumah, esok tak keje, tak kena pegi opis...bangun lambat pon tak per"

duuhh! wtf?

well...may be if saya seorang surirumah yang tader anak....tido saya takder sapa yang akan ganggu...maka saya boleh la bermalas malasan dan bangun lewat.Itu kalu saya tader anak la kan. Tapi hakikatnye saya ada 4 orang anak.

Agaknye memang orang yang bekerja ni fikir gitu kot. Mereka fikir surirumah macam saya ni banyak masa terluang....tader benda nak buat....agak2 rasa ngantuk boleh tido bila2 masa. Katil dan bantal dah siap tersedia kan. Agaknye orang yang bekerja ni rasa mereka je sibuk....mereka je banyak kerja....tak dapat tido siang..mereka je yang bila balik umah kena gegas2 masak...kena gegas mandikan anak....kami surirumah ni....tak payah mas…

Adeh!

Image
(alah,den ingat gambar ni besar, kocik jo ruponyo....)


Badan den ni raso nak domam pulak. Lamo dah jugak eden tak domam. Ado la dalam 4 tahun kot. Poie klinik hari tu pon eden lupo nak bawo surat banak anak2. Punyo la lamo tak poie kinik.

Hari ahad lopeh, ehh...apo plak lopeh..baru semalam, haaa....semalam eden sihat laie....hari sabtu tu eden dah raso lomah2 badan, tapi eden tahan. maleh nak layan. Jadi hari ahad tu eden maseh buleh poie jalan2, cari barang2 kek kodai...poie makan, malam nyo baru teraso biso2 tulang2 den. Badan pon raso lomaaaaah jo. Tapi eden gigih jugak buat kek. buat pizza....bakar kek.... Kek blueberry 2 kilo. Ado kawan den nak amek pagi2.

Siap jo kojo den...tapak kaki memang sakit gilo lah! Tengok2 laki den dah tido puh2. Kosian nak kojut dio. Biar la. Tapi dio terjago. Terus dio picit2 tapak kaki den ni. Legooo sikit raso. Tapi maso laki den picit2 tu..memang biso lah raso. Memang den nangis lah ! Bilo laei nak bermanjo2 dengan somi ? Dok gitu? ehh.....(tubik kec…

Which one do you prefer?

Masa tengah2 dok makan Bakso yang cik abe ai belikan untuk ai......sambil2 dok hirup2 kuah sup tu...ternampak la isi2 ayam.....dalam hati kata...." hai...kalu ayang beli bakso daging kan besh..."so..itu la yg timbul soklan kat atas.....jadi....tercipta la senarai2 kat bawah...


Which one do you prefer?

1) Ayam or Daging lembu
- Daging lembu

2) Daging lembu ke.....Ikan
- ikan la.

3) Original ke..spicy?
-saya sker spicy

4) Tomyam ke Sup Ayam
- I'd go for tomyam

5) mee ke mihun
- owh...tengok keadaan

6) Mihun ke keowteow
- mihun

7) Milo ke Nescafe?
- Nescafe

8)laksa penang ker...laksa kelantan
- laksa penang........hehehe

9)kangkung goreng belacan ker...kailan ikan masin ?
- kailan ikan masin.

10) Sungai ke laut?
- pool....hahahaha

11) telur kuning ker telur putih
- tentu la telur putih

12) heels ke flat
- flat! flat! flat !

13) rambut panjang or rambut pendek?
- rambut pendek...senang nak diurus.

14) tocang or pony tail
- tocang.

(and memandangkan ada orang kata saya murtad kelate sbb sker laksa penang.…

Genamorima?

Apa nak tulis aah..?
tader idea lah..

lapa la pulok. nok makae gapo ehh? malahnyo nok makae nasik.

ujae lebak luar nuh. gelak gelemak.

cik abe takdop. gi KK. pukol 3.30 takdi dio gi. sapa doh bekali.

baru sudoh wak kek cekelat nga pizza tigo butir. pagi takdi wak doh pizza sebutir.
ingak ko takdop order doh hari ni. kalu tidok bulih rehat2. tak po lah. rezeki.

takdi ado oghe nok oda kek. pahtu nok lolo2. mano dae. tapi gak ambo buat jugok.
bley2 ngepek pom buat jugok. hihihi.
pahtu gak dio mesej...." nok amek petae esok la kak..."......pulok doh.

maring serro nok demae. tubuh sero biso2. muko serro panah2. lemoh jah. soro pon serro supo laing etek. semalae pon tido paka baju sejuk. demae2 ni bulih la nok manjo lebeh2 skit nga cik abe. hahaha.
pagi takdi serro gitu lagi. tapi gak kijo keno wak jugok. dok lari sano, dok lari sining, peluh2 tubuh. sero segar sikit. bulih la gi mandi. lamo doh tok demae nyo. ado la dekak 4 taung . tok pong lebih, bekali.

aikk? mano pulok la oghe hok oda piz…

Cuti Hari Buruh

Image
Yer,cuti hari buruh baru2 ni anda semua buat apa? Pergi berjalan2? Berehat2 sahaja di rumah? Atau ada jemputan kenduri kawin?

Pada Cuti hari buruh yang lepas saya bekerja seperti biasa. Malah terpaksa bekerja lebih masa. Bertungkus lumus menyiapkan tempahan kek dan juga pizza. Hmm....akhir2 ni tempahan banyak pula di hujung2 minggu. Membuatkan saya merasakan kaki dan tangan yang ada ni sangat la tak cukup. Tapi dah nama pon kerja....buat ajelah. Dah nama pon rezeki...bersyukurla banyak2.

Sedang saya dok bergelumang dengan tepung, krim....somi saya kata, apa kata kita pegi berjimba2 dan bersuka ria di KK pada esok harinya. Saya pon setuju lah. Dah lama tak ke KK. Macam dah lupa dah berapa besar dah 1Borneo tu....macam dah tak berapa ingat dah CentrePoint tu ada berapa tingkat. Nampak gaya terpaksa la juga saya ke sana untuk mengira berapa besar dan berapa tingkat yang ada.....sebab dah lupa kan.

So pada hari Ahad tu...selepas menyiapkan 7 biji pizza yang orang tempah untuk buat sarapan (d…

Singgang Ikan Tenggiri

Image
Lama dah tak tepek resepi kan. Memandangkan blog lagi satu tu dah jadi Janna's Homemade Bakery official blog...so segala resepi2, kita tepek sini la plak. Coz kalu tepek kat sana..macam tak sesuai plak. Macam tak ikut tema la kira nya.

My kids and me and my hubby sangat suka makan Ikan Singgang ni. Saya plop kalu menyinggang mesti guna ikan tenggiri. Sebab dah biasa my mom guna ikan tenggiri so kalu guna ikan lain macam ikan kembung or ikan aya/tongkol/kayu...macam tak berapa kick plop. Lagi pon ikan tenggiri ni kan buat masak apa2 pom sodap kan.

Kalu dah buat ikan tenggiri singgang ni...almakna anak2 akan makan bertambah2 la. Yasmin yang tak berapa makan nasi tu pon akan makan bertambah2. Kalu Nana siap di hirup2 lagi kuah tu. Angah plak kalu ada ikan singgang mesti ada budu! Budu plak mesti pedas2...letak cili banyak2. Pastu nanti dia wat kuah la budu tu. Kalu tak cukup pedas, dia perenyek lagi cili tu dalam nasi dia. Menurun mak dia la ni.

My Ayang plak dah jadi orang Jawa yang sk…

My time will come too.

Image
I saw this one group of senior citizen having lunch not very far from my table. Seeing them in their golden age made me thinking. One day...my time will come too. I will grow old. My hair will turn grey, and probably lose some. I'll have wrinkles here and there. I may gain some weight, or may be lose some. My teeth will be gone and there will be only gum left. I can no longer eat nuts.

My eye sight will deteriorate and so does my hearing. I will have less energy and easily get tired. My bones weaken and all my joints too. I'll spend more time on my bed, sleeping. Before I sleep forever. I just hope, that I don't get Alzheimer.

Mother's Day Special!

Mother's Day is just around the corner guys!

Surprise your mothers (or wife) with a CAKE !

We have a special offer to all of you! Yes! You!

Choose from any range of our cake list and you are entitled to :

RM2 discounts for 1/2kg cakes

RM4 discounts for 1kg cakes

Mother's Day Cupcakes Set ( 9 medium cupcakes ) at RM17 only !

and..FREE DELIVERY ! (for Keningau area only)

Order now ! Call/SMS me now ! 014-5691618




* Orders are closed on May 7, 2010.
* all orders must be paid before May 7,2010. Bank-in your payment to this account :
1003-0076001-52-8 (CIMB)