Singgang Ikan Tenggiri


Lama dah tak tepek resepi kan. Memandangkan blog lagi satu tu dah jadi Janna's Homemade Bakery official blog...so segala resepi2, kita tepek sini la plak. Coz kalu tepek kat sana..macam tak sesuai plak. Macam tak ikut tema la kira nya.

My kids and me and my hubby sangat suka makan Ikan Singgang ni. Saya plop kalu menyinggang mesti guna ikan tenggiri. Sebab dah biasa my mom guna ikan tenggiri so kalu guna ikan lain macam ikan kembung or ikan aya/tongkol/kayu...macam tak berapa kick plop. Lagi pon ikan tenggiri ni kan buat masak apa2 pom sodap kan.

Kalu dah buat ikan tenggiri singgang ni...almakna anak2 akan makan bertambah2 la. Yasmin yang tak berapa makan nasi tu pon akan makan bertambah2. Kalu Nana siap di hirup2 lagi kuah tu. Angah plak kalu ada ikan singgang mesti ada budu! Budu plak mesti pedas2...letak cili banyak2. Pastu nanti dia wat kuah la budu tu. Kalu tak cukup pedas, dia perenyek lagi cili tu dalam nasi dia. Menurun mak dia la ni.

My Ayang plak dah jadi orang Jawa yang sker budu. Ada budu, laju la dia makan. Kakak pon gitu gak. Dulu2 tak makan sangat budu, skang ni dah suka jugak dah. Kakak punya hidung ni...kalu kita masak2 kat dapo, walau dia dok kat living hall tu pon dia akan bau and masuk kat dapo....nanti dia mesti tanya ..." Mak masak ikan singgang ker? ".....hahahaa....owh..penah sekali...masa kat umah my kazen ni...dia goreng ikan kerisi....Sophea kat tingkat atas....tgh sedap2 ikan kerisi tu dok berenang2 dalam minyak panas...dia turun....masuk dapo... pastu tanya.... " Goreng ikan kerisi ker? " .My kazen was like.... Perrghh! tak tengok pon leh tahu dah goreng ikan apa. Hahaha....saya pon macam terkagum jugak.

So, ni resepi ikan tenggiri singgang style saya lah.




Singgang Ikan Tenggiri


Bahan2:
ikan tenggiri (di potong2)

3ulas bawang putih (dihiris)
1inci lengkuas (dihiris )
3 cawan air
4 keping asam keping
sedikit gula melaka
garam secukup rasa
lada hijau or cili padi


Cara2:
- masukkan kesemua bahan2 ke dalam periuk.
-masak di atas api yg sederhana hingga ikan masak.

Senang kan ? heheeh.

Comments

sesemutku said…
wahhh sedap nie..harus d cuba nti...
Adrina Adi said…
hehe.. ingat lagi citer tu yer.

tp betui, i was amazed. terror sungguh sophea mengecam ikan hanya melalui bau sahaja.

syabas bete...
semut : cuber2...jgn tak cuber.

kakak : of kos I remember, how can i forget,heheh.
Ainazli said…
ni pun kita punya peberet ni..cicoh ngan budu, ader ulam2 sikit..tok tua lalu, soh tunggu dulu..nok perabis nasi dulu..keh..keh..
farah pun jd naik seh nok wat singgey la ptg ni... good for health..
Nonie: hahaha...dasat2...

Farah: wat la etek Farah, sekali sekalo makae,sedak!

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!