Posts

Showing posts from September, 2010

=)

Lately sangat la malas nak makan nasi. Masak2 pon tengok je...tak teringin nak makan pon. Macam 2 hari lepas masak ketam sweet sour lagi and sebelum tu siap buat siakap kukus ....tapi tak terliur pon. Anak2 and cik abe je yang dok pulun makan. Mak nya tukang bukak kulit ketam. Pastu semalam plak ada lagi belen ketam tu sikit...maka saya pon tambah goreng ikan kerisi jer pastu teringat la ikan masin yang ayang beli. Taucu ada....lada putih pon ada....wah.....baik la saya buat sambal ikan masin peberet somi ku . Mana tahu boleh terbuka selera.

Sekali...itu la yang saya dok makan semalam dengan nasi. Memang terbuka selera. Itu je dah cukup. Saya buat banyak2 isi kat botol simpan kat peti ais. Bila nak makan just senduk la 2,3 sudu dalam piring, panas kan dalam microwave. Sedap la yang amat. I'm not an ikan masin lover...tapi this sambal ikan masin sangat la saya suka ! =)

Tahu tak ?

Image
Tahu tak ?
Tahu apa?
Orang Filipina pon makan budu.
Yeke?
Err...yer kot.
How do you know?
Sebab ada budu from the Philipines.
Yer ke budu,ke benda lain ?
Yer budu....! cuma dia letak nama lain la..."Anchovy Sauce"m
Tak caya lah.
Kalau tak caya...tengok ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Blog Walking Award

Image
Award ni saya amek from Kak Yan. Saya letakkan award tu kat sini supaya dalam hati Kak Yan ada taman. =)

Award ni sebagai tanda saya memang suka berjalan2 ke blog Kak yan....kepada sapa2 yg suka berjalan2 ke blog kawan2..tak kira la...blog sesapa pon.....boleh la amek award ni nak tepek kat blog anda plak..supaya hati saya....hati kak yan.....dan hati anda juga ada taman.

Entry mengutuk diri sendiri

16 November nanti genap la 10 tahun saya memegang status isteri orang. tapi...selama 10 tahun tu..saya rasa saya bukan la seorang isteri atau ibu yang baik.

Dengan anak2..saya garang. Saya punya la malas nak tengok anak2 buat kerja sekolah yang cikgu bagi. Kalau anak saya periksa....ada exam atau ujian...saya rilek jer...tak gabra..atau berdebar.Sebab saya tengok kawan2 saya kalau anak2 diaorang periksa....diaorang siap tunggu anak2 study....kalau yang kerja siap amek cuti...pastu walau pun anak2 yang amek exam ...mak2 ni pulak yang berdebar.....kecut perut. Pastu kalau anak2 dapat result siap document kan dalam blog atau siap buat status dekat Facebook each and every single detail pasal result anak2.....punya la bangga.....tapi saya.....selamba jer. Adakah saya tidak normal? Kesian anak2 dapat mak macam saya ni.

Saya ni sangat la malas nak suap anak2 makan. Macam kejam la pulak. Budak2 ni...hatta Aina yang umur dia belom pon cukup 3 tahun...makan sendiri jer. Nak harapkan mak dia nak s…

tader tajuk.

Yup..I know... I'm not perfect.





*sigh.

Why?

Image
Saya ada sedikit kemusykilan dan ketidakfahaman serta juga agak kehairanan dengan satu koloni semut hitam di rumah saya ni. Apa yang buat saya musykil serta tidak faham ni....kenapa semut2 ni semua dok punggah segala telur2 dia...segala anak beranak dia pergi berkampung di merata2 kawasan di rumah saya ni.

Mula2 saya nampak depa dok berbaris ramai2 kat lantai dapor sampai anak2 pon takut...pastu naik ke dinding menuju ke siling....ok lah...tak kisah la...dah kalau dia nak berumahtangga beranak cucu di atas siling sana...suka hati diaorang la kan.

Kemudian pada suatu hari saya nak la membuang hajat di dalam bilik air ....maka saya pon dengan tanpa mengesyaki apa2...well, seperti biasa lah kan...melandingkan la montot saya yg dah makin melebar ni ....owh tidaaakkk.... di atas toilet bowl...elok je saya duduk...tiba2 terasa ada benda merayap2 halus pada peha ku yg ...sekali tengok....Ya RAbbi.....! semut2 hitam tu dah berkampung pulak kat toilet bowl saya...! Adoii....ramai la jugak semut…

M.A.L.A.S

Image
owh...sekarang ni sangat la malas nak update blog...idea tu macam tapi kadang2 rasa macam, tak perlu la nak cerita kat orang...

walaupon saya malas nak update blog saya, tapi saya tak malas nak baca blog2 orang.....hehehe...jadi....kita blog hop aje la yer......

owh...kita upload gambar la yer....




Raya 2010

Image
Salam semua....amacam raya ? OK ? Kami semua beraya macam biasa la...tapi tahun ni rasa semacam skit....semangat nak beraya tu tak berapa nak ada. Pergi cari baju raya anak2 pon last minit.....lagi 2 hari nak raya baru pegi KK. Tido sana satu malam. Jenuh cari baju raya anak2...last2 amek mana yang ada jer pasal dah tader saiz. Tu la akibatnya kalu pegi last2 minit kan ?

Mak and Ayah cuma beli kasut raya je sorang sepasang and mak cuma ingat nak makan jer. Pastu balik Keningau pon rush2 sebab ada orang nak amek kek. Aduhaii...itu yg buatkan mood nak soping pon tak berapa best sebab dok tingat kan oder orang. Lain kali kalu nak pegi berjalan2 ke...jangan la gatal nak amek oder kan ? Nanti tak dapat nak berjalan2 dengan tenang.

Selalunya tiap2 tahun saya mesti buat satay. 2 hari sebelum raya dah siap potong ayam and siap perap dah. Tapi kali ni ...alahai......tak prepare apa2 pon. Ntah la kenapa. End up 1st day raya memang tak wat apa2....memang plan tak mo wat apa2....hahaha..pagi2 pegi …

Salam Aidilfitri 1431H

Image
Saya dan suami ,Mokhsin Shaari serta anak- anak- Sophea, Laila, Yasmin dan Aina, ingin mengucapkan Selamat menyambut Aidilfitri buat seluruh kaum keluarga kami yang berada di Kampung Penambang, Kota Bharu Kelantan, Adelaide, Australia dan di Kg. Sungai Pinang, Pulau Indah, Pelabuhan Klang...
Juga buat sahabat2 di SRK Redang, SK Pulau Indah, Ma'ahad Muhammadi (P), SAM Hishamudin Sg. Bertih, SMK Ismail Petra, SAMT Tengku Ampuan Jemaah, UPM Terengganu, UPM Serdang, SMK Bingkor, Keningau,
buat kenalan2 di alam maya CARI Forum, Bincang.Net dan pelanggan2 setia saya...serta seluruh kaum Muslimin dan Muslimat di Malaysia dan juga di seluruh dunia....




Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin.



Dah habis shopping ?

Hmm..saya tak stat pon lagi. Ada la jugak pegi buat lawatan sosial ke Servay....tengok2 baju raya...tapi tade yang berkenan la pulak. Bukan untuk saya..tapi untuk anak2. Baju raya saya dah siap jahit dah. Tempah dengan Siti. Tapi tak amek lagi. Baju raya saya pada tahun ini kain nye di taja oleh Puan Effa Hazizi. Tima Kasih Fa...jasa mu di kenang. Tahun depan..taja la lagi yer...ekeke!

Oleh kerana saya tak stat pon lagi misi memburu baju2 raya untuk anak2..maka saya sangat la tidak sabar untuk ke KK. Misti la ramai ummat manusia kat KK nanti. Tak kisah lah. Janji dapat shopping. Saya juga berhasrat untuk mencari sepasang sandal baru. Kalau tak sandal pon...wedges ke...tengok la mana yang berjaya menawan hati ku. Dah ready budget siap2 dah ni. Lagi satu yang buat tak sabar2 nak ke KK ni sebab nak makan. Nak makan yang sedap2 la ..yang tak ada di Keningau.

Tahun ni ramai member2 yang balik beraya di kampung. Alahai...jeles nyer. Saya ni lama dah tak beraya di kampung .Ikut kan hati...gl…