Why?


Saya ada sedikit kemusykilan dan ketidakfahaman serta juga agak kehairanan dengan satu koloni semut hitam di rumah saya ni. Apa yang buat saya musykil serta tidak faham ni....kenapa semut2 ni semua dok punggah segala telur2 dia...segala anak beranak dia pergi berkampung di merata2 kawasan di rumah saya ni.

Mula2 saya nampak depa dok berbaris ramai2 kat lantai dapor sampai anak2 pon takut...pastu naik ke dinding menuju ke siling....ok lah...tak kisah la...dah kalau dia nak berumahtangga beranak cucu di atas siling sana...suka hati diaorang la kan.

Kemudian pada suatu hari saya nak la membuang hajat di dalam bilik air ....maka saya pon dengan tanpa mengesyaki apa2...well, seperti biasa lah kan...melandingkan la montot saya yg dah makin melebar ni ....owh tidaaakkk.... di atas toilet bowl...elok je saya duduk...tiba2 terasa ada benda merayap2 halus pada peha ku yg ...sekali tengok....Ya RAbbi.....! semut2 hitam tu dah berkampung pulak kat toilet bowl saya...! Adoii....ramai la jugak semut2 serta telur2 semut yang telah syahid kena hempap kat saya....penyek semuanya kat bawah toilet bowl seat tu. Nasib la kau semut.

Dan pada suatu hari yang lain pulak...suami saya telah "melepek kan" seluar slack dia di atas katil. Pastu atas seluar tu pulak ada tuala. Lepas je Nana siap mandi, saya pon amek la tuala tu bagi kat Nana without even looking at the towel thoroughly. Sekali Nana nangis2...."semut ! Semut!" ...bila saya tengok..penuh semut kat badan Nana...adoiii...! Sian baby mak...! Bila saya angkat seluar slack somi saya...tengok....daaahh....dia dah berkampung kat situ pulak...bawah seluar somi saya....padahal baru je somi saya letak suar dia kat situ.... Adoiii....!

Yang terbaru kat dapor....saya nampak beberapa ekor semut la dok berjalan2 dengan kat table top tu....nampak mereka sungguh sibuk sekali....and I started to wonder....kali ni kat mana pulak depa nak berkampung.....sekali saya angkat itu blender....amek ko...kat bawah blender pon dia boleh wat kampung. ....

Jadi..kepada sesiapa yg berkenaan yang agak2 boleh explain kat saya kenapa fenomena ini terjadi ....please make me understand why these ants are behaving this way. Seriously I have never seen ants behaving like this. Moving the whole family here and there. I wonder if their nest is under attack or in danger or not suitable or safe to live in anymore? I'm not an ant lover but I also do not fancy on spraying ants with aerosol.

Comments

Ahlami said…
oh well i fancy that. killing insects ho yeah ho yeah! cause i hate seeing ants walking around in our house. like making the house belongs to them. ngeh3.

kakja! adakah anda mahu mendalami kehidupan komuniti semut? muahaha. naka wehh kakak aku nih.
AziniMZ said…
bakpo tok ambik gambar brg sekeping dua sbg bahan bukti.. sy guna spray dr CNI.. mmg semut tok jejak kaki doh pahtu.. bau dia ala2 insect repellent gitu..
Halen said…
haha.. semut oh semut. sy pun pernah mengalami situasi semut berkampung di rumah jgk suatu masa sulu.. skang ni ok la dh xde tp kekadang tu nampak jgk kelibat semut2 ni di rumah.
sesemutku said…
ehem..ehemmmm...!!
ami: tade la nak mendalami..cuma...agak musykil dan heran.

Azi: amek gambar...tu la..terfikir gok nok amek gambar..tp sebab kak zana hambat doh semut2 tu...jadi...tokleh doh la nok amek gamba.

Alin : yer..setakat kelibat semut dok kutip makanan, dok hurung gula ke..tak heran alin..ni siap berumahtangga tu yg tak tahan dan heran tu .

Semut : Ooooppss...! ade semut terasa la plak...hihihi

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!