Agak sentap laa......


(ini adalah ilustrasi semata2,heheeh)


Saya berasa sedikit sentap la...bila orang suka2 je cakap...

"wahh....surirumah ker? boleh la bangun lambat..." atau,
"awak dok rumah tak per laa...leh tido bila2....." atau
" awak lain la...dok rumah, esok tak keje, tak kena pegi opis...bangun lambat pon tak per"

duuhh! wtf?

well...may be if saya seorang surirumah yang tader anak....tido saya takder sapa yang akan ganggu...maka saya boleh la bermalas malasan dan bangun lewat.Itu kalu saya tader anak la kan. Tapi hakikatnye saya ada 4 orang anak.

Agaknye memang orang yang bekerja ni fikir gitu kot. Mereka fikir surirumah macam saya ni banyak masa terluang....tader benda nak buat....agak2 rasa ngantuk boleh tido bila2 masa. Katil dan bantal dah siap tersedia kan. Agaknye orang yang bekerja ni rasa mereka je sibuk....mereka je banyak kerja....tak dapat tido siang..mereka je yang bila balik umah kena gegas2 masak...kena gegas mandikan anak....kami surirumah ni....tak payah masak, tak payah kemas umah...tak payah jaga anak......orang keje je banyak keje....kena ngajar hari Sabtu la pasal sekolah ganti...ada meeting la .....jadik S/U Peperiksaan ni...nak kena susun jadual peksa laa...uisshh, banyak kijer nih. Saya surirumah...apa saya tahu kan? Tido jer.

Sebab tu saya suka jadi surirumah.....leh tidoooooooooo je.

Hakikatnyer...saya ni...dah lama tak merasa nikmat tido siang. Apa tu tido siang? Saya tak ada masa la nak tido di siang hari hatta hanya setengah jam. In fact, during the day saya tak sempat berbaring pon. Dapat baring pon...nuun....malam tu lah...time nak tido...kol 12 ke...kol 1 ker..kalu tido kol 11 tu....magic la tu.

Jadi...lenkali..tulun la jangan suka2 hati cakap kat saya... " Awak tak per, leh tido bila2.."

Sekian.

Comments

Azimah@Melati said…
sabar janna sabar......aku yang bekerja nie pun tau hazab jadi surirumah nie.... time kerja kat office la rasa free sikit..... dia orang tak ada anak kot..tu pasal la cakap cam gitu...
kelebihan wanita berkerja di opis..
1. umah bersepah boleh cakap "bz ler, keje je memanjang..sabtu pun keje".
2. leh antar anak ke nursery, dan bermalasan di rumah, eventhough MC duk kt umah saja, atau cikgu2 yg tgh bercuti sekolah. sbb nursery maintain takdak cuti.
3. tghari leh ajak husband makan kat luar, kan keje..mana nak ada masa masak..(kunun)
4. dll
So, yg surirumah ni, dari pagi sampai malam tetap dgn rutin. Hari2 perah otak nak pikir nk masak apa lak harini... adoi, kalu dpt tok laki yg pandai request takpo lah, mudah keje kita xpayah pikir byk.

Pastu, emosi surirumah ni kena jaga. Once in a while kena jugak buat girls day out. Penat oo hari2 ngadap kain baju, pinggan, puyuk, penyapu, paling2 pun facebook hihi.

kak jana jgn amik pot ore kata gitu, macam bagus sgt dia keje opis. kita kalu jadi surirumah pun, high class punya educated surirumah. serba serbi tau, kecek oreputeh berabuk..hahahhaa... it's only we opt to be housewife. what a sacrifice. Yes..SACRIFICE.
DD said…
oyeh... I'm with you
Janna..
I mmg tabik spring org cam you. U're superwoman & lovely mother to yr beautiful princess.

Org spesis cenggitu...u ignored ajer. I nie kan..wiken dok rumah rasa cam sekejap ajer dah Ahad cz macam2 kita kena buat kan. Rasa cam tak cukup ajer cuti sabtu & ahad. Tu yg monday selalu blues ajer.

Ingat homemaker nie dok goyang kaki ker 24/7 kat rumah? I nie..kan.. kalo amik cuti..kepala nie ligat berpikir..nk buat aper hari nie? Nak masak aper? Petang nanti nak amik kakak kul baper? Peh tu nk tgk derang wat homework lagik kan....time sebelum tido pun dok pikir..esok nk buat ape? nk buat kakak breakfast aper..roti telur pun kakak dah suka. See..itu kalo aku cuti..pun dah macam2 dlm kepala dok pikir itu ini..then I rasa..u lagiklah. I mmg tabik spring kat u laling.

Nie pun..sambil mencomment blog u nie...kepala I dok pikir..sebakul kain tgh melambai2 kat aku suh lipat. Adoooi...nie baru yg bekerja...mcm u lagiklah...mesti macam2 kena buat kan.
iena hamdi said…
kak..

kenapa iena rasa nak amik ajer rolling pin kat gambo tu nak ketuk org yg cakap macam tuh..

ooo iena sentap gak ni... sentappp

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!