Teringat

Hari tu terajin skit...kemas2 la apa yang patut kat dalam bilik. Ternampak la satu handbag ni ...maka saya pon kerobek2 la kat dalam nya. Tengok2 kat dalam ada duit singgit 2 keping...duit 10 hengget sekeping...kertas2, resit belian lah...tisu dari Pizza Hut pon ada...macam2 lah. Jumpa jugak brooch yang saya dah lama beli tapi tak pakai2 pon sebab nya saya tak ingat saya ada beli, hahaha.

Pastu ada jugak passport terhad saya yang lama. Of kos la dah expired la kan. Passport tu boleh guna untuk masuk Singapore je. Sekarang ni ada lagi ke passport terhad ni ? Passport ni kaler biru gelap. Tak silap saya masa buat dulu2 tu kena bayar RM20 je rasa nya.


Tengok la wajahku yang masih inesen serta suci murni , ahaha.



Belek2 kat dalam ada la dalam 3 kali kot saya masuk Singapore. First time masuk tahun 1995, and last sekali masuk was i 1999. Duh! Lama gila tak pegi Singapore. Berapa tahun dah tu ? 13 tahun ? Pergh! Lama sungguh.








Cara masuk Singapore tu ada macam2 method lah. ....naik ketapi  penah...naik bas tu masa nak balik Kelate tu ada la....naik keta pon penah gak. Kalau naik ketapi tu kami turun kat stesen Woodlands je...pastu nanti my abe ipar akan amik jemput kami kat situ lah. Masa tu stesen Tanjung Pagar masih beroperasi la....turun kat Woodlands tu sebab lagi dekat dengan rumah my sister. Kalau turun di Tanjung Pagar jauh sangat la plak. Tapi penah jugak naik train dari Tanjung Pagar ke KL.

Memandangkan stesen KTM Tanjung Pagar tu  milik KTMB ( Malaysia punya laa) so bila nak naik ketapi tu kena la lalu imigresen kan...tapi yang pelik nya kat sini lalu imigresen Malaysia dulu..cop passport MASUK ke Malaysia...pastu sampai Woodlands nanti kena cop passport plak ngan imigresen Singapore untuk KELUAR Singapore. Kelakar kan ? patut nya keluar la dari Singapore dulu pastu baru la Masuk Malaysia....ni terbalik plak. Tapi sekarang stesen Tanjung Pagar dah di tutup and Singapore dah amek....amek tu di beli la kot ....so tader dah tren benti kat situ. My abe ipar kata depa nak buat muzium la rasa nya ....tapi memang cantik pon seni binaan kat stesen tu..with painted walls and siling ( caner eja in English ha? )


Bila la nak gi Singapore lagik....harap2 tahun ni dapat la pegi. Kali ni kita pegi dengan Passport merah la plak. ehehehe....


Comments

nonie said…
Hmmm cakap psl masuk spore ni cam cedih sket. sy ni dok jb berthn2 tapi haram x jenjalan pun kat spore ni. masukla 2,3 kali tapi dok teman cik abg pi kilang tempat dia keje kat woodlands tu je.... haish!
Aisyah Wm said…
nk gi hjg thn ni ko..bgsla.. msti suko sgt2 la kakak tu. sy plan nk gi hjg thn depan:) biar hok kembar bulih jale sndiri dulu..

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!