Kecemasan ! Kecemasan!

Selama2 aku dah kawin ada anak2, tak pernah lagi la kena uji dengan benda2 kecemasan macam kebakaran ker, eksiden ker...atau2 apa2 emergency yang serious lah. Sekali jela dulu...masa Laila jatuh tersembam lepas tu dagu dia terkoyak. She was 4 kot....leh tahan jugak la koyak dia tuh...nasib baik my cik abe ada kat umah...tu pon dah pegi spital dia takmo jahit.. just tepek plaster jer kat dagu. Aku dah citer kat sini.

Cumer teringat balik masa aku baru lepas SPM..dok tunggu result lah. So pegi rumah my sister Kak Ngoh untuk babysit her son..Ahmed Zaki. Zaki mastu omo setahun lebey....and baru pandai jalan and budak omo besar ni memang suker mengutip2 benda pastu masuk dalam mulut. Ada sekali tu I was alone at home with Zaki lah..since both my Kak Ngoh and Abe Ngoh went to work...Zaki came to me tersengih2...ni mesti dia bubuh apa2 dalam mulut dia...bila aku nak korek mulut dia ..dia tak bagi....sekali dia tercekik ! Keluar bunyi Erk! je....aku dah panik nih....ketuk2 belakang dia tak keluar...muka Zaki dah lain macam dah..satu haper bunyi suara pon tak keluar.....owh..giler panic aku...dah la dok kat apartment my sister tu aku tak kenal sesapa....aku try korek mulut dia..pon tak jalan......hadoi......

Last2 aku teringat kat dalam satu rancangan kecemasan 911 yg aku suker tgk....kalau orang tercekik, just peluk dari belakang and tekan perut org tu....aku pon gamble la buat...peluk Zaki from behind and tekan perut dia beberapa kali....not long after that.....ptui....! Jatuh duit 1 sen from his mouth...barula keluar suara Zaki melalak2...and muka dia terus merah......owh...giler berdebar aku masa tuh. Yer lah...dah la aku pon budak lagi masa tu....ada pekdah la jugak suka tengok tv nih...hehehe.

Satu lagi kecemasan yang terjadi kat aku masa aku masih di matrik kat T'ganu....eh jap..yeker? Ntah..tak ingat la...tapi masa tu aku pegi umah my sister Kak Noor plak kat Kuantan. Dia nak pindah umah...dari Taman Sri Pelindung ke Bukit Setongkol.....so hari ni angkat barang2 sumer...pegi rumah baru....masa tu my sister Jie (you must remember this kan Jie?) pon ada....korang tau2 la pindah umah ni....bukan sekejap habis nak mengemas...kan? Kadang tu..berminggu2 baru habis kemas sumer. So...sehari lepas dah pindah....barang2 masih banyak la dok bersepah2...lepas both my sister and bro in-law pegi keje..tinggal la aku...ngan Jie....and anak2 my sister..Najihah...she was 3 kot...and Amir..he was 1 year plus kot.....ish..sumer main kot2 nih...hehehe...

So aku ni dok dalam bilik stor..susun kotak2...Jie plak kat dapo...dok goreng kopok rasanyer...tiba dengar bunyi BAAAAMM! berdentum kuat lah...dan di iringi suara Najihah nangis...cepat2 la kami sumer kuar to the living area. Sekali tengok almari pakaian my sister yang 4 pintu tu tumbang. Cuma almari tu kosong la...tader pakaian. Aku tercari2 la Najihah...Amir ada kat atas tangga...aku dengan Jie cepat2 angkat almari tuh...dah separuh angkat barula nampak Najihah kat bawah almari...my sister Jie nampak..." Ja! Her leg is broken!" aiseh..ini minah sudah tak boleh cakap melayulah kalau panic....aku toleh, tengok kaki Najiah dah bengkok tang betis tuh..memang nampak patah lah ! As if like kaki Najihah tu dah ada 2 lutut. Haaa...korang leh imagine kan? Si Najihah ni pulak, since dia dah nampak kaki dia dah lain macam rupe nyer...so dia nak betulkan...aku ni terjerit2la sambil masih dok terkial2 nak angkat lemari yang berat tuh....." Jangan kakak...jangan..!" owh...giler havoc lah.

Dah selamat angkat almari....kami ni kalut lah cemaner nak buat nih...yela...since baru je pindah semalam...sesapa pon tak kenal lagik kat taman tuh...but bila dah emergency gini....redah jela kan. Jie pon kuar dari rumah....terjerit2 minta tolong.....masa tu masih tokleh cakap melayu lagi la jugak..."Somebody....! Help..!", kebetulan masa tu ada sorang pakcik ni tengah panaskan enjin keta nak pegi keje....so he came in and tengok kaki Najihah, terus angkat Najihah wat masuk keta dia , Jie plak terus grab a tudung and went to the hospital with them. Aku dok umah...dengan Amir.

Dah tu...aku ni dok pikir camno pulak nak bitau my sister yang Najihah patah kaki and on the way to the hospital....yelar..jaman tu..henpon2 ni memang tader lagi lah..house fon pon lom pasang lagik...sbb baru pindah kan? So aku went to rumah sebelah sambil dokong Amir....and bitau kat orang sebelah nak pinjam telepon....nak call my sister ni..aku tak tahu nombor tepong sekolah dia..so kena la tanya directory dulu....call my sister..terus bitau dia Najihah patah kaki and dah pegi spital, so she just had to rush straight to the hospital, the neighbour next door pon tanyala macam2....iyer lah...sbb diaorang pon dengar jugak bunyi berdentum tuh. Aku pon citer lah....bla bla bla...haa...gitu la cerita nyer. And jie...dah sampai spital pon...masa kat emergency tu pon still tokleh nak cakap melayu jugak lagi....hahahah......



(Jie: tingat plok ko Paih yang eksiden naik basikal, pastu tokleh kecek melayu jugop. "Oh no! My father's watch! " ....pahtu...."I'm innocent okay...!" ekekeke...and Paih, if you're reading this...ingat dop? )

Comments

Adrina Adi said…
i ingat semua cerita kat atas.

ada lagi satu peristiwa kecemasan, yg jie naik beskal & eksiden. ekekeke... ada peristiwa lucu.
Ahlami said…
ahahaha..
i pon igt jgk cite2 tue..

semua pon funny! when it comes to something bad or unexpected things happen, english words would be easier to speak out or say..hehe..it's not natural..but it's just settled in ur mind. hehe...sesuai sket ngn keadaan yg dramatic kot..hehe

bubye
amie
Eazyshop2u said…
Hi. Come and visit us at http://eazyshop2u.blogspot.com for a good quality, branded and affordable children clothing. New stock arrived!! OshKosh, Mothercare, Carter's, Oilily...Grab yours while stock last!!

TQ
ise3339 said…
nakal sunggoh kak jie..tie ado kt kuantan jgk ms tu, tp kt hostel kan2
Helmiyani said…
adesss aku sebenarnya tak tau nak gelak ke nak rasa panic...hahahha...
mu ni meme lawok la janna weh! tapi tabik la kat mu sebab leh menten cool.. kalau aku mesti fengsan doh!
kakak: u ingt ehh? bukan ke masa I dok umah kak ngoh tu u dok ostolia dah? oo..mebi I ada stori mori dalam surat ehh...? ehh..lama dah kita tak tulis sura kan? hihihi...

ami: owh..wok pom ingat jugop?yer..sekaran ni awok rasa it was funny la, tp..masa terjadi tu..it wasn't that funny hokeh...! Far from funny...hehehe.

easyshop:
ok..I'll drop by to u shop ok!

tie: oo..masa awok di MRSM ehh..?so kiranya kak jie yg dok matrik n I was at UPM lah...hehehe....ye la kan

Yani: ehh...aku rasa kalu mung dok dalam keadaan gitu pon ng tokleh fensan doh...u kena dok sumting jugop,hehehe....
eksp said…
macam kelakar pulak bila tengok orang time kecemasan nih takleh cakap melayu... asyik nak speaking je... hehehe

yang kes kaki patah tuh pe citer?
hilmi: klakar yer? skang ni mmg la..bila diingat2 balik,sgt la klakar, yg kes kaki patah tu? kaki my niece tu disimen lah,pastu saper2 yg dtg tgk dia, akan turunkan signature kat plaster di kaki dia,hehee..skang my niece tu dah besar dah..dah 15 taun dah pong.
ramizah said…
yg kes zaki masih ingat..tqvm for saving my son's life..saving private zaki..
Ainazli said…
wah yg komen semua kaum kerabat n ahli2 yg terlibat dalam accident tu..hebatttt,apapun serius cemasssssssssssss
kak ngoh: owh..it's not a big deal, lagi pon zaki is my nephew jugak.

ain: hehehe....sbb ramai sgt kaum kerabat nyer ain :D

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!