My Birthday : Entry Tertunda

Yer...baru nak cerita . Dah nak dekat sebulan baru nak karang. Tak apa lah kan ?

Nak cerita pasal besday saya yang lepas la. Celebrate la juga tapi cuma wat acara bagi hadiah je. Acara potong2 kek tiup2 lilin memang tade lah. Acara makan2  kat restoran berpusing menara KL pon tade jugak la rasanya. Entah. Tak ingat la plak. Tu la kalau dah nak dekat sebulan baru nak update cemaner la nak ingat kan ?


 Jadi, semenjak anak2 dah besar ni lagi beberapa hari nak dekat dengan besday diaorang dah mula bising. Tanya2 mak nak kek apa . Alah...kalau mak bagitahu pon mak jugak yang kena buat kan ?

Hahaha.

Anak2 memang terlebih excited dari mak2. Walaupon bukan la besday diaorang pon. Selain dari tu diaorang excited sebab nak beli and bagi hadiah untuk Mak. Si Nana siap mintak duit dengan Mak untuk beli hadiah dekat Mak. Keh Keh Keh.

Mak memang gembira bila anak2 berebut2 nak bagi hadiah untuk Mak...tapi dalam pada kisah gembira Mak dapat hadiah dari anak2 and Ayah ni ...ada juga kisah sedih. Atau pon lebih tepat ada juga adegan sedih, menangis ...bukan lah Mak yang bersedih dan menangis tu...tapi orang lain. Orang yang nak bagi hadiah dekat Mak.

Sehari sebelum besday Mak yang ke -18   ke -36 ni anak2 dah pakat kalut dah nak beli hadiah. Ish ,anak2 ni pon ..tak seprais la Mak . Dia orang dah cakap kat Ayah nak pegi beli hadiah untuk Mak di Hiap Lee atau pon Servay tapi tak Mak tak boleh ikut. Hahaha. Sabor jelah. Ada la jugak usaha untuk wat seprais kat Mak tu ....

Tapi memandangkan masa tu Ayah adalah sedikit sibuk jadi Ayah tak dapat nak bawak anak2 pegi beli hadiah awal2...sehari sebelum besday Mak , Ayah berjanji nak bawak anak2 pegi..tapi janji telah di capati . Mula2 janji nak pegi petang ...tak jadi...nak pegi malam pon tak jadi...sampai kan ada sorang anak Mak ni menangis huhuhhu ( huhuhu sebab dia nangis senyaaappp je bawah bantal, bunyi pon sayup2 je ...huuuu huuuu huuuu ) sebab tak dapat nak beli hadiah untuk Mak. Aduhaaaii....misti Mak terharu kan bila Mak dengar dan melihat anak Mak yang sorang tu menangis tersedu2 sebab tak dapat nak beli hadiah untuk Mak kan ? Mesti hati Mak tersentuh kan ?

Memang hati Mak tersentuh pon. Hati mak rasa geli...terus Mak ketawa. Hahaha. Saborjelah mak ni kan ? Ada ke mak bantai ketawa. Alaa..mula2 je Mak ketawa sebab mak couldn't help it laa...otometik terketawa. Mula2 tu memang la Mak ketawa tapi lepas tu Mak pon cakap la dengan lemah lembut dan penuh keibuan... " Angah..." ( ehh..kantoi la plak termention nama anak Mak yang menangis tu....hihihi... ) "... Mak tak kisah kalau tak dapat hadiah pon, anak2 mak ingat besday Mak pon Mak dah gembira...lagipon sekarang ni A***H belom masih kecik lagi, duit pon blom banyak...A***H belajar rajin2 pon dah cukup dah...hadiah la tu untuk Mak.."



Amacam ? Ok tak Mak pujuk anak mak macam tu ?

Esok nya pada hari besday Mak tu pon dah malam Ayah telah menepati janji nya membawa anak2 beli hadiah untuk Mak. Mak di suruh anak2 untuk pegi jauh2 jangan dekat dengan tempat diaorang nak pilih hadiah sebab takmo bagi Mak nampak. Hehehe. Maka Mak pon pusing2 la floor kat situ sorang2....

Lepas dah beli hadiah kami pon pegi makan kat Sambal Belacan. Ye la..kat mana lagi kan tempat favourite ? Anak2 yang lain semua senyum2 je dekat Mak. Happy dapat belikan Mak hadiah ( yang di bayar oleh Ayah...anak2 yang besar nak bayar sendiri tapi ayah insisted untuk bayarkan juga...) . Semua anak2 tak cakap apa pon. Memang cekal takmo reveal apa hadiah untuk Mak, tapi ada sorang anak Mak ni la...tak sabar nak bagi tahu Mak.

Mula2 dia cakap macam ni ... " Mak tahu tak  apa hadiah yang Nana nak bagi dekat Mak ? " ahahaha..budak ni memang tak boleh simpan rahsia. Pastu Mak umpan la dia suh bisik dekat Mak supaya Ayah and kakak2 dia tak dengar....kih kih kih. Dia pon bisik laaa... " Nana beli rantai untuk Mak.... " Waaa...syioknya la dapat rantai kan ?

Tapi pandai lagi nak cover konon ada benda lagi yang mak tak tahu pasal hadiah mak dia pon cakap macam ni ... " Tapi Mak tak tahu kotak dia panjang ke pendek ...." Keh keh keh...sabor jela anak.

Sampai kat rumah anak2 dah tak sabar nak bagi mak hadiah. Diaorang pon beratur...di mulai dengan Nana....





Well, macam yang Nana cakap..dia bagi Mak rantai....dan mak tahu dah kotak nya panjang ke pendek...hahahaha....Nana kata ... " Nanti boleh la Mak pakai pegi kenduri....." tima kasih baby mak nama Nana.... Mak sayang Nana.

Kak Chik plak bagi Mak brooch....wah pandai anak mak....mak suka brooch...walaupon tudung Fareeda Mak dah ada brooch seketul besar dah kat tudung ....kak chik kata sebenarnya Kak Chik nak bagi cincin dekat Mak..tapi semua tade saiz....hehehe...Thank you Kak Chik Anin ...Mak sayang Kak Chik......

Angah anak mak yang menangis tu...  pula bagi mak hadiah keciiiiik jee...buka2 kat dalam ...subang....owh..cantik subang nya. Nanti Mak pakai yer..tapi kena la Mak sapu minyak ubat banyak2 kat telinga Mak nanti supaya tak gatal...ater allergic kekdah nya....tinga mak kena pakai subang emas je ..nak wat cemaner...tapi Mak tetap suka....terima kasih Angah...Mak sayang Angah..nanti naik motor dengan Mak peluk Mak kuat2 yer ... ?

Lepas Mak dah dapat rantai...dapat subang..dapat brooch..tiba la giliran Kakak plak..terus mak teka.." ni mesti gelang plak ni..." terus kakak ketawa ! Betul rupa nya..memang gelang ..or rantai tangan. Sweet sangat. Mak suka pakai...terima kasih kakak anak mak yang pertama...Mak sayang kakak taw !

Ayah ?

Owh Ayah dah bagi hadiah advance dekat Mak...1/8 lagi Ayah dah bagi. Best hadiah dari Ayah tahun ni. Selain tu ayah juga bagi Mak set meja makan kayu jati... Ahaha..tak ada lah. Tu hadiah bersama la kira nya.








Comments

Aisyah Wm said…
kelakarlah angah ni..dio yg plg sensitif wlpun napok mcm tok caro ko ore pun..
Nana pun nakal jgk.. hadiah yg plg best yg che tie pun berkenan ialah set meja makan jati:)
fatienwm said…
kelakar jer anak2 ma nih..puan Janna, mohon share kat fb ae..:P..
Chetie, ahahs! Hok tu yg chetie berkenan yer, simple jsh meja makan ni, sbb i yok suko sgt typical perabot jati yg sokmo sarat with ukiran, yg ni ok laa...

Cheadek, aloh, nak mohon2 plok, tok payoh mohon2, silakan je......

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!