I want to eat FISH!

Hadoi.....lama gile aku tak makan ikan. Aku ni kira memang peminat setia ikan la. Ni dua tiga hari ni dok makan ayaaaaaaaaaaaaaam memanjang. Hahaha......tokleh tahan la asik makan ayam jer. Lagipon ayam ni kira my second choice la. Ni sumer gara2 my darling cik abe tersangat la bz hingga tak sempat nak pegi melawat pasar basah. Pasar Malam kat pekan Keningau tu ada la jugak jual ikan...tp tak byk pilihan, plus they don't provide khidmat menyiang ikan. Hehehe....

Bukan apa...kalau fishmonger tu dah siap2 siang ikan aku balik rumah tinggal cuci je ...lagi pon depa dah expert bab siang2 ikan nih....zupzap2 kejap je siap, nak2 kalu ikan besar2 tuh.....pisau depa pon tajam dan kita juga leh jimat banyak masa dari dok terkial2 menyiang ikan.

Hmm....sedapnyer ikan...ada banyak jenis pulak tu...ada yang besar, ada yang kecik, ada yg isi putih, merah, itam.....ada yg bersisik kasar...ada yg sisik halus...ada ikan yang banyak tulang ada jugak bertulang rawan. Owh.....suka nya makan ikan. Kalau ayam..what choice do you have? Ayam daging and ayam kampung?

Kalu kat rumah ni ikan rasmi ialah ikan kerisi. Goreng camtu jer sedap nyer. Lagi aku suker beli ikan kerapu.....orang putih panggel Garoupa .....tenggiri, ikan kembung....org Sabah panggil Ikan Lumahan....ikan pari pon aku sker beli...anak2 ske makan kalau wat asam pedas....

Ikan tongkol pon sker beli jugak...tp sangat la jarang.....and laki den suke beli kepala ikan...biasa beli kepala ikan merah or kerapu or siakap or jemuduk.....untuk di buat kari kepala ikan la selalunyer pon. Hmmm....sedap nyer ikan. Kalau kat rumah my mom ,dia wajib beli ikan selar kuning.....owh goreng garing2....manyak sedap woo....! ok la..next time aku gi pasar aku amek gambar yer....hehehe. Yer la...mana la tahu ada antara korang yang belum kenal jenis2 ikan kan? Sebab ada orang tu pokok serai pon di sangka lalang....kuikuikui.....jangan marah yer orang yang berkenaan....hihihih

So Yang...bila boleh nak gi pasar ?

Comments

wanee said…
hahaha... pokok serai tuh yang buat trick menyamar jadi lalang... tapi if serai pun fail.. confirm la ikan LAGI LA fail.. oowwwhh the only fish that i know with my eyes closed are CENCARU and SELAR KUNING.. yuumMMmss to the max!!

ps: kak ja, kena buat entry pasal ikan nih sekali ngan gambar.. baru la boleh kenal hehe
serai tu tlh menggunakan hikmat camouflage.....hahahhaha....
mama idzareef said…
ha'ah dah lama jugak tak makan ikan..asikla ayam je..susahla nak cr ikan yg betul2 segar kat sini..tenggiri pn susah nk cari..
eedany said…
eedany pun suka makan ikan. Sekarang yang teringin nak makan ikan terubuk sarawak. Sedapppp...

oh... suka ikan yer? Patutlah template pun ada ikan-ikan. Comel!

:)
iena hamdi said…
la siannnyer akak aku ni... kekekke
effa mahat said…
kak janna... ni effa ni..hehehe..

hopefully this tine takde la masalah ngan acc baru ni...
mamaidzareef,
ha..tu lah, saya mmg prefer ikan dari ayam,kalau ayam tu...sekali sekala boleh la..ikan hari2 pon tak per,hehehe.

eedany,
terubuk sarawak? nyum2, sedapnyer...lama jugak dah tak makan :D

iena,
hahaha...ada jugak org yg kesian kat akak,ekekeke.

Effa,
ok, I dah edit ur link, and hopefully this time...tader masalah kay !

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!