Soalan2 saya.

1) What makes you think that I'm a rajin and a good cook?
- ha..tu yang saya heran....nape la ramai yang kata saya ni rajin masak? Adakah kerana saya ada blog resepi maka boleh di katakan saya ni rajin memasak? Owh..sebenarnyer saya bukanlah rajin memasak, saya cume rajin mengambil dan menepek gambar2 makanan yang saya masak atau buat. Itu sahaja. Hehehe..saya juga memasak sebab saya perlu memasak...kalau saya tak masak..sapa yang nak masak?Kalau saya masak pon saya cuma masak 2 menu je...satu lauk..satu sayor....bahkan kadang2 saya cuma masak 1 menu jer bila dalam gulai/kuah/kari/sup tu dah ada sayur dan lauk....alah...kalau saya masak sayur2 pon saya je yang makan...anak2 payah nye nak makan sayur.So..kalau gitu rajin kah saya?

2) What makes you think I'm a good mother?
-Ha...ini lagi satu....saya rasa malu kalau orang puji2 kata saya pandai jaga anak. Malu. Sebab apa..sebab saya tahu saya ni ibu yang macam mana. Saya pukul anak saya...saya cubit....dan marah...owh..boleh di katakan hari2 marah. I easily can loose my temper. Saya tak pernah suap anak2 saya makan....jangan kata Sophea or Laila yg dah besar2 tu even Aina yang belum pon cukup 2 tahun tu pon makan sendiri. Once they know how to feed themselves I'll stp spoonfeed them. Kadang2 Aina and Yasmin saya suruh je Sophea or Laila mandikan. Haa....ibu yang baik ke gitu? Kasut sekolah ...depa basuh sendiri jer....milo pon kadang2 depa wat sendiri jer kalau saya lambat buat( sebab saya ada water dispenser so anak2 tak perlu nak angkat termos air panas). Ibu yang baik kah? I even sometimes said or did things that would hurt both the kids' feelings and mine......huhuhuhu. I'm not a good mother.

3) What makes you think that I'm a good wife?
- hanya kerana saya korek tinga somi...cabut janggut n bulu ketiak somi...does that make me a good and loving wife? I do raise my voice to my husband..I do ignore him whenever I'm angry or not in the mood.....I sometimes would say hurtful words . So....a good wife? I guess not.

4) and what makes you think that I'm a good friend.
- I am friendly ..I know that..but being friendly doesn't necessarily mean that I am a good friend. Just like the salesman....they can be the most friendly (and annoying too,hehehe) person in the world...but they are not your friend.

but at least I know, I've tried my best...I've given the best that I could offer and give to my kids...my husband, my family and my friends . After all....I'm just human.

Comments

Ahlami said…
hoho..reverse psychology ko ni kakja?
it doesn't matter what people might say about you..whether you're a good mother.or you're not...
klu org puji..alhamdulillah...Allah jgk yg cipta kan..hehe..
segala pujian hanya utk Allah (ustazah mode)...hehe..

the rest..kite boleh dgr pendapat kakngoh..hehe

p/s:ami abis exam doh! alhamdulillah...
sesemutku said…
hehe..oke pa org puji2...syok ckit...kembang idung =) .. bkn kita angkat diri kan kan kan
iena hamdi said…
very the setuju all u said tu kak jana...

tapi dah kalau ada org nak puji,. terima kasih ajer la kak jana... anggapla ada org periatin ngan kita n membuatkan kita semakin bersemangat bergelar ibu n isteri.. tentang good wife tu.. iena pun dah jarang wat almaklum.. kami duk jauh2.. uhuhuhu
ramizah said…
hah..dgr ustazah yg real nak cakap ni.. ( bukan mode2 je, real punya) we must give our best to be the best in our life..along the way, ada juga yg tergelincir, tersasul, terderah dsbg..masih ada pintu taubat dan istighfar selalu..kita juga perlu diingatkan..menerima kritikan. wallahua'lam
ami: bukae reverse psychology cumo tula..kadae2 serro malu bilo oghe puji2...hehehe

semut: hahaha...kembang idung tak per lagi...kembang tang lain takmo lah,ekekeke.

iena: malu la ai kena puji2 nih...hehehe

kak ngoh: haa...kan ustazah betul dah datang...tu la deh kak ngoh, kalu kito wat silap,hrap adola oghe tulun tegor,
gapo yg baik tu datang dari Allah dan yg tidak baik tu datang dari diri Janna sediri...tima kasih kak ngoh.
Aina said…
hehe kak janna ni..terasa i tau :sengih:

tak salah org memuji dirimu...dan biar lantak lah kalau ada orang nak mengutuk pun.setiap orang ada penilaian masing2 dan terpulanglah bagaimana kita menerimanya.mungkin ia boleh membantu untuk improve peranan kita sbg seorg ibu dan isteri...

mcm u cakap, tiada manusia yg sempurna. kadangkala kita dah sehabis baik melakukan semuanya, tetapi still rasa tak puas hati. lebih-lebih bila kita lihat org lain macam lebih bagus dr kita.so do i...

bila saya mengadu tak puas hati dgn hubby dia akan cakap balik yg dia pun bukan sesempurna mana dan dia bahagia hidup dengan saya dan menerima diri saya seadanya...

anak-anak pula walau masih kecil sebenarnya dpt menilai kasih sayang ibu bapa.even kita marah dan pukul mereka, bg mrk kita masih insan tercinta mrk...berbanding ibu bapa yg langsung tak memberikan perhatian kepada anak2 mrk.

may be ada sesuatu dlm dirimu yg akak tak perasan tp org lain mengaguminya kan....hehe

i still believe u really a good mother and wife..may be one of the best???

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!