I'm still here

Owh...it's been such a long time since the last time I updated this blog. Sorry guys..bukan takmau update , in fact dah banyak kali dah cuba nak taip something pastu tiba2 jer tak tertaip apa2 pon lagi pon sejak bulan puasa ni aku asyik masuk tidur awal...cepat sangat mata ni mengantuk nak2 plak kena bangun sahur awal.

Ramadhan pon dah semakin hampir ke penghujungnya, walaupun rasa seronok nak sambut Aidilfiri tapi rasa tak best pulak bila bulan puasa ni dah nak habis. Ramadhan has always been a special month. Time bulan puasa ni terasa diri ni sangat la berjurus.Hehehe.....cepat betul masa berlalu kan? Rasa macam baru jer mula berpuasa..alih2 dah nak raya dah. Dah sampai ke 10 malam terakhir dah....marila kita pakat2 bangun malam...mencari Lailatul Qadr. Macam kita orang perempuan ni..sementara nak prepare untuk sahur tu...ambil la sedikit masa untuk solat sunat 2 rakaat....mintak doa apa yang patut..sebelum masuk dapur tu, mana la tahu kan..?

My preparation for hari raya? Hmm..biasa2 jer.....banyak benda lagi tak buat ni, kemas pon belum habis. Biskut raya konon2 nak buat tapi tak terbuat2 pon lagi walaupon bahan2 sumer dah beli. Tahun ni aku berazam tak mau beli biskut ...nak buat sendiri semua nya. Hahahha....satu aper jenis biskut pon belum buat lagi. Tengok laa...tahun ni jugak my sister Siti and her husband Hisyam will be celebrating the Eid with us in Keningau. Diaorang tak balik tahun ni....so beraya dengan kami la....meriah la sikit rumah kami ni nanti.

Anak2 plak masih berpuasa...setakat ni baru tinggal 2 hari tu pon sebab aku tak sedar nak bangun sahur. Tak tergamak la pulak nak suruh mereka puasa jugak walaupun tak bersahur so aku kata tak payah puasa la. Bila dah bagi green light tak payah puasa tu wah kemain lagi diaorang kenduri kat dapur. Pagi2 lagi dah makan macam2. adoi....

Tahun ni baru meniaga 3 kali kat Pasar Ramadhan kalau ikutkan permintaan tu memang ramai yang nak tapi tu la....payah skit aku nak buat kalu time waktu sekolah sebab Ayang tak ada. Biasanyer kalau buat ayam percik tu part membakar ayam tu memang kerja Ayang lah. so bila Ayang tak der...tak der la tukang bakar. Bukan aku tak boleh nak bakar tapi tu la...kalau dah dok membakar dah tak boleh tinggal dah, nak kena buat sampai siap....macam mana nanti kalu tiba2 Aina nangis...nak susu.....adoi...satu hal la pulak. Tapi tak per la..at least sempat gak berniaga 3 hari...siapa2 ang teringin nak makan ayam percik tu sekurang2 nyer dah dapat rasa la jugak walaupun sekali. Hopefully gitu lah.

Semalam kami pergi KK tapi tak tido sana, Ayang nak betulkan laptop tu sikit, tak tahu la aper masalah nyer tak boleh nak guna webcam. Dah mintak tolong kawan Ayang tengokkan...tak jadik, last2 nak kena bawak jumper pakar nyer jugak baru jadik. ruper nya masalah nyer simple jer..tapi tu la..simple macam mana pon kalau kita tak tahu...tak reti..tak jadi jugak kan? So raya nanti boleh la nak bervideo conference? Hehehe.....lepas dah repair laptop kami pegi 1Borneo (again?hehehe) buka kat sana. Takder la shopping sangat..baju anak2 pon dah beli..so just cuci mata..cume kalah la jugak kami dengan SALE kat Tune Store....hahaha.....terguda tengok comforter set...yang ada discount up to 80% ! Tu dia....hehehe, kalah jugak.

Pagi ni pulak aku terima dua berita sedih, Abe Jie who was Che Dah's husband (Che Dah is my makcik sepupu) just passed away around 8.30 a.m this morning. Aku tak pasti la pulak arwah sakit aper tapi my cousin kata memang dia dah lama sakit la. Berita sedih lagi satu was from my cybre fren, Sitilina..she just lost her father in-law who had been battling against cancer. Untuk Sitilina whom I love calling her Alom, and her family....banyak2 bersabar yer....setiap yang hidup pasti akan pergi.....semoga roh Abe Jie and FIL Sitilina akan di tempatkan bersama2 orang2 yang beriman. Ameen. Al-Fatihah.



*berjurus = baik

Comments

eh... td Nur masuk umah Nurul ada lagu M.Nasir. TupX2 kat sini pun ada lagu raye jugak! Mood raye dah dtg ler yea???
Yang pergi... tetap pergi. jgn bersedih... sedekah-kan Alfatihah or baca-kan Yassin. Bln Ramdhan nie byk pahala-nya kan Janna?
eksp said…
hehe.. siap ada lawatan balas tuh..

:D
wanee said…
salam kak ja... ada satu lagi berita kematian family kita.. ayah pa (i think most our moms refer him as abe pa - previous owner of rumah ayah ziz) kembali ke rahmatullah tadi around 11pm... innalillah.. Al-Fatihah
ise3339 said…
kak ja, tie sapa ari ahad sempat lg 2 hari nok wat biskut raya..he2. tie beli jgk biskut, tapi tart jer..yg lain x yakin nk bali takut tak sedap..okla..wait for us this sunday ok!
halen said…
hehehe.. syok jalan2 eh smp ke mlm haaa.. raya nnt jgn lupa dtg umah lg erkkk kt bufot plk.. :)
sky said…
mesti meriah keningau ada ayam percik..err,,,ka, local nda membeli?
tawon depan, ko meniaga aaa...sia balik raya kgau, sia mo rasa ayam percik ko :D...ni sabtu neh balik ganu kiteeeeee...yeyeh...leh gi berkampung kat bazaar ramadhan KT yg ....dok reti nok kata mende aa...seme nok makang...haha..
Nur: raya dah dekat dah nUr...gitu la ...kenala dengar lagu raya..hehehe

hilmi: misti ler....blogger berhemah la katakan...wakakaka!

wanee: yeker...? hmm..bulan2 puasa ni ramai pulak yang "pergi"...Al- Fatihah.

Tie: ooyeker? orait la...ni dok wat soghe2...huhuhu,serro jugok nok wat tart, tp tok tahu la wak ko dop,hehehe.

Alin : tu la..tak puas sebenanrnyer,pastu tak tingat nak amik gambor la tu,takper2...nanti kita jumper lagik, raya plok.

sky: wah...misti lah...ish locals pon belik,aku sker org Keningau ni..w/p diaurang nda biasa makan or jumpa makanan semenanjung but they are willing to try..bagus kan? but they will ask macam2 lah...hehehe..sky bila kau mau balik Keningau ? datang rumah sia....kau suda pandai cakap teganu laa...cakak ganung...hehehe.Selamat balik kampung aa...! selamat hari raya..semoga semua selamat aa!

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!