Dah nak raya ker?


Kejap jer kan? lagi seminggu dah nak raya. Rasa macam baru jer poser.

best nyer kalu raya2 ni dapat balik kampung...beraya ngan mak ayah....adik badik....sedara mara. *sigh*

For the past 6 years we (me and my small family) had been celebrating hari raya here in Keningau and this year..it's going to be our 7th year or Raya in Keningau. Sedih tu...sedihla jugak..tapi nak buat macam mana. Kalu ada rezeki lebih2, teringin jugak nak balik beraya. Tapi, apa boleh buat. Ni pon ramai dah member2 kat sini yang start balik kampung. Ada yang dah balik hari ni....ada yang akan balik besok.....tapi yg paling ramai minggu depan la...hari Selasa....Rabu.....Khamis....ish....jeles la pulak. Tak pelah.

Siyes memang lama betul kami tak merasa suasana beraya di kampung. Rasa nya anak2 pon, as long as they can remember..they never had any memories of celebrating the Eid with their relatives, not that they can recall of.

And I think..since kami lama sangat tak beraya bersama, our absence pon dah tak terasa sangat....betul ker? Ntah la...tapi, bagus jugak beraya sendiri2 nih, tader la timbul masalah nak balik beraya di kampung siapa....tader la adegan berebut nak balik beraya di kampung memasing....hehehe.....alah,kalu saya...kita wat sistem giliran lah...tak kisah la beraya di mana, asal masih bersama suami dan anak2. Tak payah nak gado2.....cemaner nak raya kalu gado2 kan ?

Kalau beraya di kampung saya....meriah tu memang meriah.....cuma kemeriahan tu tak lama...after 5,6 Syawal dah mula sejuk....Open House tu masih ada di mana2 cuma tu la....tak terasa sangat Raya tu....tetamu2 pon dah mula kurang yg datang.....lepas dah seminggu raya...dah mula segan nak pegi beraya kalu tak di jemput. Nak datang pagi takut awal sangat...nak datang tengahari, takut kacau orang tengah makan....nak datang malam, kang orang dah tido....and dah penat.....

Tak macam kat tempat suami saya. Sebulan bulan Syawal...sebulan betul la beraya. Sebulan la biskut raya tu dok tersusun atas meja. Sebulan jugak la dok pulun melawat rumah sedara mara. Sebulan tu jugak tuan rumah tak kisah tetamu nak datang pukul berapa....pagi ke...tengahari ker....petang..malam....datang jer. Cuma penat sikit lah bila asik berjalan nih.....sebab nak pulun perabih beraya rumah sedara mara nih. Keluar rumah pagi..balik rumah dah tengah malam. Gitu la selalunyer. Walaupon acara melawat rumah sedara mara ni hanya setahun sekali....tp saya suka....boleh kenal sedara mara...kenal rumah diaorang...anak2 diaorang, cucu2 diaorang...pastu kita pegi tu pulak pegi ramai2...2,3 keta..konvoi lah...memang kita bawak sumer2 anak2 kita nih...dari yg paling tua ke yang paling muda....sumer ikut,biar anak2 ni pon kenal sedara mara....nanti kalu selisih kat tengah jalan, kurang2 kenal la jugak . And yang paling best, sapa yang ramai anak la untung....sbb dapat banyak duit raya....hahahaha.

Mudah mudahan, suatu hari nanti dapat jugak kami beraya di kampung halaman...supaya anak2 dapat rasa suasana beraya di kampung pulak....di kampung saya dan suami. :D



Jadi,hari raya nih......jemputlah datang ke rumah saya. Datang je bila2.....tak payah tunggu saya buat open house......datang je yer , jangan segan2.....1 Syawal ker...10 Syawal ker...30 Syawal ker...datang jer ! Nampak pintu umah terbukak tu ...bagi je salam...ada la orang kat rumah tu. Bagi yang jauh2...elok la telefon dulu kalau nak datang tu......iyer lah...kang datang jauh2 kami takder pulak kat rumah.....kesian la pulak kan. SALAM AIDILIFITRI UNTUK SEMUA....MAAF ZAHIR DAN BATIN .

Comments

fatien adibah said…
xpo la kak ja..adow rezeki dan masa bulih la kito rayo same2..insyaAllah..selamat hari raya untuk kk ja and family!!
sky said…
salam. kita terbalik la kot. my last raya aidilfitri in keningau was...4-5 years ago. nvmd. rindu tetap rindu tapi as long as we're with family ok la teww...ramai lg yg kurang bernasib baek kan?..raya kat tganu best gak. wlupun umah mentua tp sebab ngam, best la jadiknye. anak2 pown dpt duit raya lebey. kt keningau ala dapat x dapat :P...gambar no 2 tu jamb tok bali ke mende? mcm familiar..ekekeke...
iena hamdi said…
kak... sedih la pulak iena dok baca entry akak ni.. huhuhuhu

insyaallah iena doakan nanti akak sekeluarga dpt juga pulang beryaa di sini yer... huhuhu

anyway salam maaf dr iena dr hujung rambut hingga ujung kaki... iena selalu cari akak kan.. selalu kacau akak... selalu akak kena layan celoteh iena yg tah apa2 ni...

huhuhu moga satu hari nanti iena akan dapat jumpa dgn akak.. insyaallah
sesemutku said…
ingt ko blk raya...xpe la..janji hepi sefamili kan..
adik,
ho tu lah..mudah mudahan,one day deh?

sky,
hahaha...tertukar kita ni kan? takper lah,nanti aku tulung beraya utk ko di Keningau nih...haaa..tu mmg jambatan tok bali,,pandai ko yer..

iena,
aiseh..sedey ker..? ni blom wat ucapan hari raya lagi dah sedeyy nih...yer,insyaAllah suatu hari nanti kita akan dapat jumper face to face...

semut,
duh,rakyat ramai..so paham2 la,aku mmg dah lama tak balik raya, tak berbaloi sbb cuti kejaap jer,aku balik masa cuti skolah hjg tahun...leh la balik lama2 skit....
eedany said…
Salam Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.

Semoga Syawal tahun ini membawa lebih rahmat dan berkat kepada kita semua.

:)
Adrina Adi said…
takper, yg penting suami & anak2 ada bersama.

kalau ada rezeki lebih, boleh la balik raya kampung.
Azimah@Melati said…
janna....owang klang gitu lerrr... malam raya lagik dah 'bara'an' eheh....tau kan...

tak per..insya'allah nanti dapat beraya kat sini balik...kat sana tak meriah kita sendiri la kene meriah-meriahkan....
ise3339 said…
kak ja, of cos la we all trasa ur absence..ma pom duk sebut aritu, kak ja tu, kalu dio tok leh blk duk klate pom duk klang pon ok jgk..bulih blk brayo di kampung...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!