A Wedding to Remember






Owh malam tadi I went to this kenduri kawin not very far from my house. Tuan rumah yang buat kenduri ni kami panggil Cikgu Nik...orang lama di Keningau....asal oghe klate tapi kawin dengan orang Keningau dan sekarang ni memang dah bermastautim di Keningau. Yang kawin nye...anak lelaki dia... Nik Razif...dapat orang Beaufort....sedara2 belah wife dia jugak.

Sebelum ni...kami selalu la jugak dok pegi2 umah Cikgu Nik ni...tapi rumah dia yang lama. Sebab kami ni..kalu orang jemput, macam2 mana pon...kalau tader aral insyaAllah kami akan pegi. Sebab bagi kami....memenuhi jemputan tu...perlu. Imagine kalu kita jemput2 orang datang kenduri rumah kita...and orang tak datang? Sedih kan? Rasa macam orang tak sudi je nak ke rumah kita kan ?

Kenduri kali ni Cikgu Nik buat di rumah baru dia.....err...atau lebih tepat banglo baru dia.....atau nak tepat lagik..Villa baru dia. When I went there for the first time masa dia jemput kami untuk majlis bercukur cucu dia....punya la saya ternganga masa tengok pintu pagar umah dia. Siyes! Baru tengok pintu pagar dah ternganga....masuk dalam..makin besar nganga saya.....mak aihh...besaq nyer rumah. Memang kagum lah. Dengan taman2 kat tepi rumah....dengan air pancur kat tengah2......ruang parking keta pon punya la besar....sama besar dengan rumah saya agaknyer...malah mungkin,besar lagik. Siyes besar rumah dan kawasan rumah dia. Sebelum ni saya memang perasan dah ada satu rumah besar yang boleh nampak dari jalan besar nak ke Pekan Keningau dari rumah saya ni.....tapi tak sangka la pulak rumah tu rumah Cikgu Nik.

Even Yasmin yang kecik tu pon kagum...."besarnye rumah dia mak...." . Saya rasa...kalau la saya tak kenal tuan rumah ni...saya segan nak pegi. Iyer la...siapa la kita ni kan. But knowing that cikgu nik is a very humble person....so...tak la rasa segan sangat.

So kenduri malam tadi was the second time I went there. Punya la ramai jemputan dia...I believe that almost every people in Keningau were there. Khemah berderet2.....dah macam Jom Heboh pulak. Siyes! Saya ni rasa amazed la sebab saya memang tak pernah pergi ke majlis perkahwinan yang segrand ni. Majlis kat hotel or dewan tu....grand jugak..but this particular wedding reception is exceptional....sangat santai ,meriah and happening ! Tader protokol tader rules tak boleh bawak anak2 kecil...in fact, bring your whole family! Macam pergi expo makanan pon yer. Endless of lauk pauk kenduri kawin, there were drink stall where you can request for various types of drinks.....ABC.....there were also Soto Makasar stall.....rendang and lemang stall......and kids' favourite- Ice cream mini van ....berderet2 budak2 and even orang dewasa beratur nak mintak aiskrim. Si Sophea ni sungguh2 la nak makan aiskrim....siap mintak duit lagi dengan saya nak BELI ....hahaha....when I told her it was free....dia tak percaya. "yeke mak? " hahahaa....sabor jelah. This is kenduri kawin la.....

Tuan rumah siap import Sharifah Shahirah all the way from Semenanjung to be the host and beberapa artis lain lagi untuk buat persembahan. But saya cuma sempat tengok Felix je nyanyi. See? Macam Jom Heboh kan? Ada juga persembahan tradisional masyarakat Sabah yang saya tak berapa nampak pon, dengar bunyi muzik je yang kuat.

Pelamin pengantin pon sangat cantik..tapi saya tak dapat nak amek gambar, al-maklum...pakai kamera fon je kan. The pengantin sangat sweet dan lawa....both the bride and the groom. Sama cantik sama padan bertambah berseri2 dengan pakaian rekaan Jovian Mandagie. Kelass gitu.

Lepas dah selesai menjamu selera kami pon nak balik lah lagi pon cik abang saya tu ada program lagi di sekolah....(sapa kat cikgu kerja tak banyak, ni dah la kerja 7hari seminggu...malam pon kerja jugak! ) so we had to rush back. Kami pergi berjumpa dengan tuan rumah...ucapkan terima kasih dan borak2 sekejap. Saya teringin nak bergambar dengan pengantin, tapi pengantin tengah sibuk makan beradab la pulak jadi tak dapat la bergambar....cuma saya dapat bergambar dengan dia ni jer....



Owh, dagu meruncing Sh.Shairah tetap tak dapat lawan dagu ahkak yang berlapis tu.. (nak jadi wartawan hiburan kena la berani tegur celebrity kan? )


p.s : I started to sound like a wartawan hiburan pulak kan? hehehe...

Comments

Ada award utk u...sudi2 amik yer kat rumah I.
fatien adibah said…
waah kak ja..kak ja paut nah tgn dio tuu...waa..nak jadi wartawan ko plop?hehe...
Nurul: ok,dah tgk,nanti aku wat yer!

Adek: perasan je jadik wartwan hiburan...hahahaha....
Halen said…
sharifah shahira ke tu apsal nampak mcm rupa pon pon plk ekeke..
kenduri kawen ni masuk tv ke rancangan Kecoh Kenduri Sunlight tu?? ntah2 ada muka kak janna ... glamer u...aww!
Alin: owh..harus sh.shahira menangis baca komen alin nih...hihihih

Farah: Ooo....ada ke rancangan tu ? tok tahu plop.
Ambo said…
Belum pegi umah besan dia Si Ali Dad tu..ala-ala umah Bollywood ba..

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!