Travel

Aku ada baca kat forum ni ..pasal travel with kids.

Aku memang tidak dapat tidak....memang kena travel with kids. Bila ntah nak travel sensorang...or at least berdua je ngan laki ku. Tak pelah. Kita tunggu.

Travel with kids ni memang agenda wajib setiap tahun. Either by car or by plane. By bus and by train tak penah lagi lah. EEh.....by train penah la. Masa anak dua.

Tapi mebi sebab tempoh perjalanan yg tak der la lama sangat..so everything was still under control. Penah travel balik semenanjung masa baru lepas bersalin 14hari. Dah la naik airasia..kena la berjalan kaki...panjat tangga bagai. Dah la nak kena berebut kusi plak atas flight. Lepas 27hari fly plak balik Klate.....40 hari fly balik Keningau plak. Ngam2 40 hari berpantang aku dah pusing satu mesai.....hahaha..konon la satu mesia. Nasib baik aku jenih lasak kot.

Dalam banyak2 dok travel tu yang paling aku ingat sekali when I had to travel back to Keningau with two active kids (and one of them was on toilet train, huhuhu) and at least 3 luggage (may be more) from KL to KK all by myself. Alone. With no husband around.

Masa kami balik kampung my ayang, dia telah di arahkan untuk pegi kursus BTN di Kundasang selama seminggu....err..yer kot seminggu. So, nak tak nak dia terpaksa la balik dulu ke Sabah and terus pegi kursus. Aku plak stay and akan balik kemudian. So dah plan la nih....ngam2 dia habis kursus aku pon balik Sabah. So boleh la dia jemput aku kat airport.

Dari KL ke KK..on the flight ok jer....nasib baik flight 2 jam 30 menet jer and anak2 pon ok..tak nangis ke apa. Masa tu Sophea baru omo 3 tahun and Laila plak 2 tahun. Bila dah landing and deka arrival tu yg tensen skit. Flight plak sampai kol 12 tgh malam..lebih kurang gitu la.

Aku ni..nak heret budak2 dua orang ni lagi...pastu nak tolak troli beg lagi....tangan plak ada dua je kan. Lainla kalu aku ni octopus. Pastu Sophea plak nak kencing. Kena la pegi toilet. Tawakkal je letak troli kat luar toilet sbb nak urus Sophea nih.

Pastu sekali my Ayang tepon. His car broke down on the way nak balik ke KK from Kundasang and now he was stranded there waiting for the tow car. OMG! Time2 gini plak la keta nak rosak, Tengah malam plak tu. So terpaksa la aku amek cab and pegi cari hotel dulu. Ayang kata nanti jumper kat hotel la.Nak naik cab...Laila plak melalak2 takmo naik....memang pesen dia gitu, takmo naik keta orang....apa lagi teksi yang sangat la kuat bau diesel nya. Aku paksa la jugak dia naik.

Sampai Hotel Tabung Haji dah satu keje la plak aku nak angkut segala beg2 ke lobby. Masa tu Tabung Haji blom ada khidmat porter nih. So memang kena hangkut sendiri segala barang2. Nasib baik la ada bilik. Buatnyer bilik sumer full? Satu keje la plak .So aku pon check in la....Nak naik lift pulak satu hal....so..aku amek satu beg aku wat tahan pintu lift supaya tak tertutup, pastu aku cepat2 angkat beg2 yg lain wat masuk dalam lift....pastu suh anak2 masuk plak....pastu baru la naik atas. Dah sampai atas aku wat gitu gak lagi..tahan pintu lift ngang satu bag...pastu angkut2 kuar beg2 lain..suh anak2 kuar and baru la headed to my room.

Aku ni pulak....memang tak reti2 nak bukak pintu bilik kat Hotel Tabung Haji ni. Jenuh2 pusing2...tak bukak2 jugak. Last2 terbukak jugak. Seb baik. Baru la aku bulih landing and rehat2. Tapi aku tokleh tido. Tido2..pastu jaga...tingat kat Ayang aku. Kot2 dia tepon ker...kot2 dia ketuk pintu bilik ker..... Risau betul.

Alih2 sampai pagi laki ku tak muncul2. Dia tepon, cakap...blom dapat tow car and I...wheter I like it or not, had to go back to Keningau all by myself. Huhuhuhu....sedey nyer.....So lepas order makan2 dari bilik....aku kemas2....angkut sumer barang wat turun bawah and suh front desk tu tulun panggil cab utk aku. Pastu pegi ke terminal teksi untuk ke Keningau, amek plak teksi ke Keningau. Akhirnya sampai jugak ke rumah aku. Hadoiii...!

What an experience. Nasib baik anak2 tak wat hal sangat. If depa wat hal pon aku malas dah nak layan. TAder masa. Hahaha. Tak lama tu baru le my laling sampai.....dia naik apa pon aku tak ingat. Naik tow car tu rasanyer. Hehehe....tu la citer travel with kids aku.

Ehh...ada lagi citer travel with kids yang best....naik bot,mengharung air.....naik trak JPA.....harung air lagi ...naik keta....naik van TNB pastu naik flight. Mencabar jugak tu...hahahhaa...yang tu lenkali la kita citer yer. citer aku ni kalu korang nak baca,tak habis2.

Tapi bila baca balik...nampak tade la teruk sangat. Kan?and I managed to survive. Hehehe... Walaupon masa terjadi tu..tuhan saja yang tahu. Since selama2 dok Sabah ni, aku tak pernah naik cab or bus sendiri....even di Keningau. Apa lagi di KK.

Sekian.

Comments

iena hamdi said…
hahahhahahahahhahahahahhahha
(sori kak ketawa dulu )

heheh kalau flash back balik mmg kelakar. iena pun ada cite kelakar gak... wah iena rajin nanti iena post kat blog iena... hehehea
Ahlami said…
hahaha. yg paling ami igt, kakja keno ngarung air time dale pantang lps branok ko aina tuhh..
kakja..kakja..you have so many challenging experiences! and u should be proud of it!
1 strong lady we have here :)

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!