Resepi Pancake

Owh, ramai betul yang suka request resepi. baru2 ni letak la gambar pancake...oloh pancake je pon yang saya buat makan untuk brekfes. Tapi permintaaan orang seboleh2 nya jangan di hampakan. dan ilmu yang ada ni pon jangan la kedekut.

So ini la resepi pancake yang saya buat ....







Pancake


Bahan2 :

2 cawan tepung naik sendiri ( nak guna tepung gandum je pon boleh gak, tp kalu guna tepung naik sendiri pancake lebih lembut )

1 sudu kecil soda bicarbonat
secubit garam
1 sudu besar gula

1 biji telur
1  cawan butter milk ( cara buat nya 1 cawan susu segar + 2 sudu makan cuka, biarkan 5 menet)


3 sudu besar minyak masak/mentega yang di cairkan

cara2 :

-gaul bahan2 kering biar rata, kemudian buat lubang di tengah2.
- pecah kan telur, masukkan buttermilk, air, dan minyak.
-gaul2 hingga sebati....
-kepekatan pancake ni agak2 macam kepekatan nak wat lempeng laaa....kalau agak2 nampak cam pekat sangat...tambah la air or susu skit lagi....gitu lah.

- pastu, panaskan kuali....berus2 kuali degan sedikit minyak, or butter, berus2 je atau pakai belakang sudu tu just gosok2 atas permukaan kuali .
- pastu sendukkan adunan pancake, tuang dalam kuali.
- bila nampak pancake dalam kuali tu dah berbuih2 dan tepi dia macam dah set ...balikkan.
- masak lagi ....pastu angkat dan boleh la di hidangkan bersama butter + madu, atau susu pekat manis, atau whipped + sos coklat , atau butter + kaya , atau whipped cream + blueberry.


Tips : untuk mendapat kan pancake yang cantik serta licin permukaan nye,gunakan kuali yang non- stick. saya guna kuali biasa je ..tp mebi sbb kuali saya tu dah selalu di guna ,maka dah jadik macam non- stik wok plak ..saya suka guna kuali sebab nanti bila saya tuang adunan pancake tu...dia akan jadi bulat elok je....pastu..api mesti kecik ..kalu api besar nanti pancake akan jadi berkedut2...

Comments

pB said…
Bila nok balik dok semenanjung nie??

Simple jah tapi kalau malah supo kak pB , tok jadi gapo bendo

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!