10 Ramadhan 1435


Alhamdulillah...hari ni dah masuk 10 Ramadhan. Sekejap je kan dah lepas 1/3 bulan RAmadhan untuk tahun ni.

Setakat puasa kali ni baru sekali kami berbuka kat luar. Membeli di Bazaar Ramadhan pon rasa nya baru 3 kali kot ....tu pon beli kuih2 je. Bazaar Ramadhan ni masa minggu pertama aje meriah..parking susah serta panjang berjela2 sampai berkilometer jauhnya.....tapi bila dah masuk minggu kedua dan seterusnya lama2 makin sejuk lah. Tapi saya suka juga pegi bazaar..suka sebab boleh tengok2 orang...heheeh....memang ada macam2 benda di jual..tapi siyes saya tetap blank tak tahu nak beli apa. Last2 beli kuih sejenis dah...balik.

Kalau masak kat rumah pon takde la masak macam2 sampai berjenis2 lauk dan penuh meja. Biasa masak sejenis lauk...sayur...dah. Kalau rajin buat la kuih. Setakat ni menu berbuka memang nasi laa...mee goreng baru buat sekali. Pastu ada la buat kuih Che Mek MOlek sekali.....donut sekali...pudding roti pon ada jugak buat....

Kadang2 tu memang tak idea nak masak apa....buat la sejenis menu .....janji ada makanan untuk berbuka..tapi bila dah tiba waktu berbuka tengok2 penuh jugak meja. Mana tak penuh...jiran sebelah kiri bagi kuih....jiran sebelah kanan plak bagi mihun goreng la....jiran depan plak bagi benda lain...last2 jadi ada macam2 jenis jugak. Alhamdulillah..itu la yang seronoknya bulan puasa ni. Anak2 pon kalau bab nak tolong hantar kuih or lauk pauk dekat jiran itu la yang paling diaorang suka. Tak sabar2 dan excited nak bersedekah.






Semalam saya buat Ikan Kukus Limau buat kali kedua berturut2. Bukan apa...memang request dari incik suami suruh buat lagi....so saya pon buat lah. Lepas tu saya buat juga Udang Goreng Kunyit campor Kacang Panjang pastu goreng ikan sekor. Kuih tak buat...sebab nya donut yang buat kelmarin dulu tu ada lagi, hehehe.....

Anak2 makan dengan penuh berselera....( bila lapar semua jadik sedap,hehe) . Bapak anak2 pon makan dengan penuh khusyuk juga. Ikan kukus tu di sisip2 sampai licin. Tinggal tulang je. Seronok Mak tengok. Tak kena puji pon Mak dah happy. Rasa puas hati sangat masak penat2...bila anak2 dan suami makan dengan berselera sekali.


Alih2 incik suami kata ..." Hmm...makan kat rumah lagi puas hati aah....". Bukan apa...pada hari kami berbuka kat luar tu...kami oder ikan bakar...sayur mayur...dgn beberapa lagi lauk lain la....tp tu la...cik abang saya ni jenis cerewet skit...bila budak kedai tu lambat bagi tahu kata udang dah habis...terus spoil selera dia....pastu sayur pon siap lambat...lauk yang dah siap masa tu cuma ikan bakar tu je sekor. Hadap la kami ikan tu semata ...( dengan nasi la) . Mood laki den masa tu memang dah kelaut lah. Muka pon dah semacam. Hehehe. Maka moral nya...makan kat rumah lagi bahagia....lagi puas hati...tade nak masam2 muka....walaupon Mak penat skit lah. Tapi tak apa....mak suka.

Hari ni Mak plan nak masak Kurma Daging...dengan Roti Jala. Semoga Allah memberi mak kekuatan untuk menjala lah nanti. Almaklum....dalam keadaan macam ni mana tahan berdiri lama2 kan.

OK...untuk semua selamat berpuasa dan berbuka ya ! Kepada kawan2 yang ada request resepi ikan kukus limau tu nanti saya update yer !

Comments

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!