Cerita Tertangguh

Haaa..dari hari tu lagi dok tertangguh nak citer pasal ni tapi asyik terlupa jer....banyak sangat benda nak di fikir kot? Hehehe...

Basikal Sophea hilang....tak tahu la bila hilang sebab tak sedar pon. lagipon musim dok berbasikal dah habis so budak2 ni pon tader la berebut nak naik basikal, so tak perasan la. Ntah siang ke...malam ke.....basikal Sophea tu pon basikal kecik je....bila ntah kami beli ..tak ingat la plak. Tapi tu la...my cik abe la yang perasan bila dia tengok kat luar tu cuma ada tricycle Yasmin and basikal Angah yg dah patah riuk and dah boleh di jual as besi buruk,ekekeke. Basikal Sophea tadak! So..memang sah2 hilang lah. Ada pernah sekali tu basikal Angah pon hilang jugak...tp not exactly hilang la..lebih ke pada di sorok. Ha? Basikal pon ada hantu nak sorok ker?Kuikuikui......hantu siang la ni yang sorok....alah..ada la agaknyer budak2 kat sini yang sorok.....last2 jumpe kat dalam longkang....hadoi.

Tapi basikal Sophea ni memang comfirm hilang lah sebab dalam longkang pon memang tader. Sian anak2 mak...dah tade basikal la plak. Tak pela...nanti bila2 kita beli basikal yang besar sikit la yer.

Selama2 kami dok kat rumah ni, memang tak pernah lagi terjadik kes kecurian. Alhamdulillah la...tapi itu tak bermakna rumah kami yang sebelum2 ni tak pernah di masuki pencuri tau. Rumah kami yang paling kerap sekali di masuki pencuri ialah rumah sewa kami yang mula2 sekali kat Taman Luagan.

Rumah tu semi-d, pastu plak rumah yang paliiiiiiiiiing tepi....so memang la sentiasa menjadi sasaran pencuri dan maling2 nih....hadoi...iyer la...kalau rumah tepi ni senang skit diaorang nak melepas kan diri....kalau rumah tengah kan payah..nak kena lari jauuuuuuuuuuuh sampai rumah yg paling hujung baru ler leh nyorok dalam semak ke....ape ke la kan.

Kejadian yang mula2 sekali ,eh..bukan yang mula2 nih....yang ke berapa dah ntah, kami kena was masa dalam cuti...kami balik kampung lah...and kat taman tu..since most of cikgu cikgu suka duduk setaman...selorong..sebelah menyebelah..so bila time cuti skolah and sume balik kampung memang la sunyi....sampai sederet 4,5 buah rumah yang kosong....yerla . So bila kami balik dari kampung tengok pintu belakang rumah dah di kopak...ngan gril nye sekali...terngangaaaaaaa je pintu dapor. Pintu dapo kami tu memang direct ngadap ke jalan besar....so kiranya pencuri ni masuk dari belakang lah. Dia amik cerek...tv, vcd player, baju2 pon dia amik! Dia bukan masuk rumah kami jer...rumah sebelah pon dia masuk gak...kat umah Kak Ani sebelah tu dia amik rice cooker,tv....baju2 kurung pasang Kak Ani satu almri pon dia amik....agaknyer dia nak pegi jual kat bundle kot? Mujur la dia tak amik PC and motor Kak Ani. Sabor jela...

Kejadian lain...ialah kejadian sport rim cik abe ku pulak di curi. Yang herannyer...sebelum malam kejadian tu..seminggu keta my cik abe tader sebab dia pegi ke Kudat..hari Sabtu tu baru la dia balik and keta ada kat umah. My Cik abe bantai tido dari lepas Isyak...tak sedar..aku plak kol 2 pagi gitu la...dengar macam ada orang dok bertukang depan umah..tung tang ..bunyi cam spanar besi....nak intai sendiri takut, so aku kejut la cik abe....bila dia buka langsir sliding door....dia tak pasan apa2..cumer he noticed ada satu keta parking kat depan umah and blah.....pastu dia tgk keta dia...cam pelek...naper cam rendah semacam ke keta nih....pastu tgk kat tepi2 tayar depan keta ada batu bata merah tu....sekali tengok betul2.....keta tu dah dogol,tader tayar! tinggal sebijik je tayar depan wat kenang kenangan, tu pon nut rim sumer dia dah cabut habis....hadoi...!

Rupenyer Kak Ani sebelah umah tu pon perasan jugak....so bila di intai dia nampak ada 3 orang lelaki tengah wat keje....and bila mereka perasan Kak Ani dok tengok mereka pon blah..pintu pagar rumah kami tu dia main lompat gitu jer....aku agak dulu2 masa dia skolah dia juara acara hurdle kot? hehehe....terduduk laki den.....dok istighfar. Rim tu setahun pon lom sampai lagi omo dia. Nak wat cemaner...tader rejeki.

Selain dari kejadian rim kena curi..motor kami pon penah gak nak kena curi....dah di tarik sampai luar pagar dah....tp kami sempat sedar..dah la motor tu kami baru beli 2 minggu and itu la satu2 nyer kenderaan kami yg baru2 kawin nih....hehehe....sabor jelah.....yang wat keje tu plak budak2 lagik..omo dalam 13-15 tahun gitu la...sekali kena Hikmat Sergahan Suara Naga dari my cik abe terus budak2 tu lari lintang pukang....hahahha......

owh...banyak betul citer kecurian kan? Moga2 itu jela cerita kecurian yang kami ada dan lepas2 ni tader dah.....ameen.

Comments

wanee said…
kak ja musim kot.. rumah besar bingkor tuh (rumah nenek/moyang russell) pun banyak kali dah kena pecah masuk... tuh rumah haunted tuh... sekarang i think hantu malam pun takut ke 'hantu siang' nih hahahaha
hmmtu la kan..kdg2 benda2 camni dia ada musim2 jugok kan? aiseh, haunted house camtu pon hantu siang berani gak yer masuk..mebi diaorang igt ada harta Qarun kot? hehehe...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!