Cepatnya masa berlalu....


Tepung Pelita......yummy!


Hmm..tu la, cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru jer start posa alih2 hari ni dah 2 minggu dah pon. Tak lama lagi raya la pulak. Tadi petang lepas berniaga buka puasa kat rumah jiran depan rumah ni, Anis. Dia buat majlis buka puasa untuk kawan2. Anis buat Nasi Ayam. Kuih pon ada macam2 jenis sumer aku rasa...cik mek molek, murtabak, popia, karipap (karipap aku lerr...hehehe)pulut kuning pon ada! Meriah sungguh lah. Lama la jugak aku lepak2 kat rumah Anis lagi pon aku dah siap2 sembahyang maghrib awal2 lagi so tak der la nak rush2 sangat. Balik umah aku belasah pulat Kuih Tepung PElita.....aduh...sedapnyer. 4 bungkus kuih tepung pelita tu sekejap jer aku habis kan. Hehehe.....lagi pon katKeningau ni time bulan posa macam ni barulah bulih nak merasa macam2 jenis makanan kampung...laksam, Nasi Dagang, Nasi KErabu, Ayam PErcik (aku ler yang jual nyer ...hehehe), Tepung Pelita dan macam2 jenis kuih lagi la. Kalu tak jangan harap la nak jumpa makanan2 ni sumer...payah! Orang2 sini pon dah mula pandai makan Nasi KErabu, Laksam sumer lah walaupun pada awal nya diaorang macam pelik tengok makanan ni sumer sebab tak penah tengok...aper lagi merasa! Tengok tepung pelita diaorang tanya la ni kuih aper....makan macam mana, apa rasa....bla bla bla......jenuh nak explain. Macam ada my friend ni jual Dadih.....bila dia tulis kat kotak tu "DADIH" diaorang sumer bila lalu jer...tengok semacam jer......well, u can tell la kan......pastu diaorang akan tanya la Dadih ni macam mana ruper nyer...sedap ker...buat dari apa.....bla bla bla....tapi yang best nya, despite of all the questions they're always willing to try something new....ini mungkin disebabkan oleh anggapan mereka yang makanan orang2 semenanjung ni sedap2 belaka....hehehe.

Comments

lyn hazirah said…
i selalu panggil kuih ni kuih sampan... probably it looks like one kot
kuih sampan...hehehe...mcm2 nama ada kan!

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!