Resepi Asam Pedas Ikan Pari Mak

Hari tu mak letak gambar mak masak asam pedas kat Facebook....dah ramai la plak yang mintak resepi. Jadi untuk menyenangkan kerja Mak maka Mak update kat blog je.....senang kan ? Semua orang boleh tengok dan rujuk. Semua orang yang tak mintak resepi pon boleh rujuk juga....

Tapi sebelum Mak taip resepi nya bagi la can nak membebel dulu.....hehehe. Sebelum ni Mak masak asam pedas ikut cara my mak mertua masak. Simple je, tak der letak daun kesum or bunga kantan. Tapi sedap. Tapi lepas tu mak guna pulak resepi lain yang letak belacan, bunga kantan dan daun kesum....sedap jugak ! Pastu Mak makan pulak asam pedas kat rumah abang ipar....wangi betul asam pedas dia.....rupanya dia letak daun kari ! Menarik kan ? So lepas tu asal mak masak asam pedas Mak pon letak jugak daun kari...dan resultnya memang sedap lah ! So kesimpulan yang dapat mak buat ialah...memang Mak masak sedap lah , no matter what the recipe is, Hahahaha. Jangan marah yer.....

OK lah, mari kita tengok resepi Asam Pedas ni yer....




ASAM PEDAS IKAN PARI MAK

Bahan2:

1kg ikan pari ( yand sudah di potong2)
1 biji bawang bombay/ 5 ulas bawang merah ( di blender or tumbuk)
1 ulas bawang putih ( di blender or tumbuk)
sedikit belacan (kalau takmo letak pon tak per)
sedikit kunyit serbuk
3 sudu besar  cili kering ( yang sudah di blender, mak nasihat jangan guna cili boh yer...sebab tak berapa sedap...)
minyak utk menumis ( agak2 la yer)

3-4 keping asam keping
4 cawan air ( actually atas kita la nak letak air banyak mana sebenarnya..nak kuah banyak, letak la air banyak....)
garam dan gula  secukup rasa ( siapa yang biasa guna Pak Aji tu letak la....saya tak letak pom)
sekuntum bunga kantan ( di belah 4)
4,5 tangkai daun kesum
2 tangkai daun kari.
sayur bendi ( berapa2 la ya....)

Cara2:

-Mula2, masukkan minyak dalam periuk dan biar panas, pastu bila dah panas tumis lah bawang merah + bawang putih yang dah di tumbuk + belacan + serbuk kunyit. Tumis sampai wangi dan garing...
- pastu bila bawang2 dah garing masukkan pula cili kering yang sudah di blender. Ni nak kena tumis betul2 ya....api jgn besar sangat nanti cili hangus tak sedap....kacau la sekali sekala....tumis sampai cili garing dan pecah minyak and sampai hilang bau cili yang menyucuk2 hidung tu.....

- bila cili dah garing masukkan secawan air dulu....pastu masukkan pula ikan pari yang dah di potong2 dan juga asam keping. Lepas tu baru la tambah air lagi sampai berkuah......

- tutup periuk dan biarkan kuah mendidih.  Bila dah mendidih, masukkan garam, gula ( dan serbuk perasa kalau guna la..) , daun kesum, bunga kantan dan daun kari, kacau2 skit biar rata....pastu biar lagi kuah mendidih sampai ikan masak...

- pastu masukkan pula sayur bendi....tutup periuk dan biar la bendi masak....rasakan dah cukup garam ke....pastu siap lah !


Tips :
-Biasanya masak ikan pari ni tak la lama sangat, kecuali nasib anda tak baik terbeli pari yang liat isi nya....itu memang ada sebab mak pon penah terkena , masak punya la lama tapi pari tak empuk, liat pulak tu ...alahai....


- pastu bahagian pari yang macam keras dan berpasir tu elok la di hiris buang, sebab nanti bila di masak biji2 yang keras tu akan tanggal dari kulit dan  kuah kita seolah2 berpasir, so kalau beli tu boleh mintak orang jual ikan tu hiriskan kulit pari yang tebal dan berpasir tu ye....

- selain ikan pari boleh juga guna ikan2 lain macam ikan siakap ke, tenggiri ke, jenahak, senangin, kerisi ,ikan merah, ikan kembung pon boleh !



OK, ! Kepada yang request resepi ni boleh la cuba ya ! Kalau tak jadi jugak bagitahu mak, kalau jadi pon bagitahu jugak, hehehe. Selamat mencuba !

Comments

fatienwm said…
klakae laa mak ni....:P
paNavia said…
Tqvm for the recipe..

Selalu saya buat pun yg plg simple,
lebih kurang je mcm ni minus the belacan, bunga kantan & daun kari.
Lepas ni boleh la try...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!