Cerita Roti Jala



Apa khabar semua ? Wah ! Baiknya Mak hari ni siap bertanya khabar. Hehehe. Tak apa la kan. Apa nak cerita ni ya....Oooo...baru ingat. Hari tu Mak terasa nak makan roti jala. So tenghari tu mak masak la kari ayam, plan nya nak makan roti jala tu for dinner, tengahari makan nasik. Sekarang ni Mak dah boleh masak dah. Alhamdulillah tak ada alahan sangat. Gitu2 je. Tapi boleh di katakan macam tak alah langsung dah. Tapi my cik abang masih mengalami alahan. Hihihihi. Kesian dia. Sekarang ni dia dah tak boleh minum teh ke, kopi ke, milo ke...yang ada campor susu nanti dia rasa loya2 dan muntah2. Aduhai....so sekarang ni kat rumah kena sentiasa ada stok air buah..macam air Tropicana Twister tu....haaa...kalau gi minum kat kedai pon mesti dia order air tembikai atau pon fresh orange.

Eh, cerita pasal benda lain pulak. OK, berbalik kepada cerita Mak nak makan roti jala tu kan...so malam nye lepas solat Maghrib mak pon masuk la dapor nak buat roti jala. Walau pon masa tu perut Mak memang dah lapar giler tapi Mak tahan jugak semata2 nak makan roti jala punya pasal. So sambil perut ni berbunyi2 kelaparan mak pon bancuh la adunan untuk buat roti jala....tapi tu la...punya lama dah tak buat roti jala mak punya adunan tu susah nak jadi...kejap tercair mak pon tambah la tepung....alih2 terpekat plak....aiseh ! Sabar.

Pastu bila adunan dah elok dah mak pon amek la acuan untuk buat roti jala tu...mak pon cuci la dulu...yela, pasal dah lama jugak dok dalam drawer kabinet dapor tu kan. So lepas dah cuci and bilas mak pon terai la kirai....sekali lubang yang tengah tu adunan tak keluar....macam tersumbat gitu. Aduhai....Mak pon jolok2 la dengan lidi satay......tapi adunan tetap lembab nak keluar, Mak pon jolok la lagi...sekali keluar benda kaler itam2....ehhh ? Pastu tak lama tu mak tgk dalam adunan yg dalam acuan ni ( er..paham ke ? ) ada benda itam timbul.......sekali Mak tengok telur lipas ko ! Aduhaaiiii.....geramnye lah Mak. Nampak sangat dah lama benar Mak tak buat roti jala haaa.....maka mak pon buang la adunan yang dah elok Mak bancuh tu.....

Aduhaaiii.....mula2 tu rasa macam nak give up dah, rasa macam nak makan nasik ajelah....tapi tetap Mak bancuh adunan roti jala yang lain....dah siap bancuh dan acuan pon mak basuh bersih2 dan dah pastikan betul2 bersih Mak pon terai la kirai......kali ni adunan Mak pulak macam tak kena.....tepung keluar kat kuali setitik2.....aduhaiii....memang tak jadi jala...owh ! Sungguh la menguji kesabaran. Mak rasa macam kurang tepung sebab nampak cam cair sangat, Mak pon tambah la tepung...tapi adunan tetap keluar setitik2......serius memang hangen betul rasanya. Dahla perut tengah lapar. Jenuh la Mak fikir macam mana la nak buat biar adunan keluar elok....cara adunan tu keluar macam lubang acuan tu sempit je.....amboi, takkan la sebab Mak dah lama tak guna acuan tu maka lubang nya jadik kecik ? Takkan la kan....

Last2 mak buat apa tau....Mak potong hujung lubang acuan tu ( oghe Kelate kato, takir,hehehe) ! Haaa...amek ko ! Terus besar lubang acuan . Bila mak test kirai...elok laju je adunan keluar.... Hahahaha. Sabor jelah. Lepas tu elok je jadi roti jala mak.....hehehe.

Akhirnya dapat la jugak mak makan roti jala....alhamdulillah.....anak2 pon semua pakat makan roti jala....sampai tak cukup la pulak.

Lepas ni Mak nak masak apa plak ye......... :)

Comments

paNavia said…
Lepas ni buat laksam!
Hehehe

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!