Dari Dapur Janna : Red Velvet Cake Recipe ( with frosting)

Assalamualaikum semua.  Saya sebenarnya nak bayar hutang ni. Hutang resepi. Hehe. Ramai yang minta resepi dengan saya..macam2...ada yang nak resepi kek..resepi lauk pauk...tapi saya belum juga update. So hari ni saya nak update satu resepi yang di minta oleh sahabat saya Glenys. She requesetd for Red Velvet Cake recipe. So this is for you Glen !




RED VELVET CAKE

Bahan2 untuk kek :

250g gula ( saya guna gula pasir biasa je)
150g butter
sedikit esen vanilla.
2 biji telur gred B atau pon A

270g tepung naik sendiri ( saya guna tepung bluekey)
2 sudu besar serbuk koko
(campur keduanya dan ayak)                                        

250ml @ 1 cawan buttermilk
2 sudu kecil pewarna merah cerah
(campur keduanya dan kacau rata)

1sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar cuka


Cara2:

- putar gula dan butter bersama esen vanilla sehingga gebu,creamy dan warnanya kuning pucat.
- kemudian masukkan telur. Putar lagi hingga sebati
- Selepas itu masukkan tepung + serbuk koko yang sudah di ayak tadi berselang seli dengan buttermilk + pewarna merah cerah. Putar lagi hingga adunan bercampur rata.
- Di dalam mangkuk kecil, campurkan sodabikarbonat bersama cuka. dan biarkan ia berbuih seketika. Selepas buih2 nya berkurangan masukkan ke dalam adunan kek kita tadi dan kacau2 sekejap sekadar bahan2 bercampur.

- panaskan oven pada suhu 180'C. Sementara menunggu oven panas kita griskan  2 loyang bulat bersaiz 8" dan di lapik dengan kertas minyak.

- tuangkan adunan kek ke dalam kedua2 loyang sama banyak.
- bakar di dalam oven kira2 35-40 minit atau sehingga kek masak.
-  Apabila kek masak, keluarkan dari loyang dan biarkan ia menyejuk pada suhu bilik.


Bahan2 untuk frosting :

250g cream cheese ( di biarkan pada suhu bilik terlebih dahulu supaya lembut)
1/2 cawan gula icing ( di ayak)
1 1/2 cawan non - dairy whip cream ( di putar sehingga kental)


Cara2:
- putar cream cheese hingga creamy kemudian masukkan lah gula icing. Putar lagi sehingga sebati.
- masukkan sedikit whip cream yg sudah di putar terlbih dahulu. Putar sekejap.
- selepas itu masukkan kesemua whip cream yang tinggal. Putar hingga adunan sebati.
-  Boleh la di sapu pada kek dan di hias.




* note : Butter milk kita boleh buat sendiri dengan mencampurkan 250ml susu segar dengan  1sudu besar cuka atau pon air perahan lemon. Kacau rata dan biarkan seketika sebelum di guna.
- boleh juga menggantikan dengan plain yogurt yang di campur dengan sedikit susu segar.

- resepi asal untuk frosting sebenarnya menggunakan dua jenis cheese iaitu cream cheese dan mascarpone cheese, tapi kat sini susah nak dapat marcarpone cheese ( plus, ia juga agak mahal) so saya cuma guna sejenis cheese sahaja. Hehe. 

- adunan kek ini juga boleh di buat cupcakes. Cuma masukkan ke dalam papercups dan bakar sseperti biasa. 

Comments

AziniMZ said…
Macam boleh dicuba ni..
Dewi Aja said…
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
cuba jangan tak cuba! heheh....

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!