Putera Yang Dinanti



Umar. Birthday.


Dari sehari ke sehari cuba nak update tapi asyik tak jadi je. Hehe...insyaAllah kali ni jadi lah .

Alhamdulillah, pada 19 July yang lepas , jam 5.42 petang  bertempat di Dewan Bersalin, Hospital Keningau we have welcomed a new member of the family, a baby boy who decided to come out 2 weeks earlier  !

Syukurlah the delivery was smooth dan tak ada banyak masalah. Cuma sakit je lah. Ahaha! Yelaa...mana ada beranak tak sakit. Ada ke ? Hehehe.

My kids yang sebelum ni 4 orang tak pernah bersalin awal sampai 2 minggu . Semua nya keluar dekat2 dengan EDD. Sophea dan Nana keluar awal sehari ....Angah plak lewat 2 hari....Yasmin plak sakit on the EDD...tapi sbb dia lahir kol 1.40 pagi maka tarikhnya jadi lewat sehari lah. Jadi bila pregnant kali ni saya pon dok berangan la jugak yang baby akan keluar  lebih kurang macam2 kakak2 nya jugak. Berangan dapat puasa penuh macam2 pengalaman pregnant sebelum2 ni...dan berharap supaya baby keluar selepas raya  agar dapat la saya beraya sakan dahulu barang sehari dua. Namun semua itu tidak berlaku. Hehehe.

19 July tu kami nak ke KK sebenarnya sebab ada majlis berbuka puasa MAATakaful. Sejak dikhabarkan tentang acara makan2 free tu saya memang dah berangan la nak makan sedap2 kat hotel. Beriya2 la ni ha cakap2 dengan baby dalam perut....konon nak pegi KK makan2 dulu.....So pada hari kejadian tu dalam kol 10 pagi saya dah rasa semacam. Tapi masih lagi wat dekk. Tambahan pulak anak2 pon dah excited nak ke KK. Dah siap susun baju dalam beg..beg pon dah ready kat meja. Tinggal nak start kereta je lagi.

Pastu dalam kol 11....rasa yang semacam tu dah jadik 2 ,3 macam. Muka saya pon dah lain macam. Cik abang pon dah perasan....dia tanya...kenapa...sakit dah ke ? Saya jawab tak tahu. Hehe. Sampai la kol 12....rasa sakit makin kuat...maka terpaksala bitau anak2 bahawa rancangan nak ke KK kita tu terpaksa di batalkan sebab Mak macam dah ada tanda nak beranak. Anak2 agak kecewa juga sebenarnya. Tapi sebab ada sesuatu yang lebih seronok lagi yang bakal tiba...maka rasa kecewa tu tak de la terkesan sangat. Lebih excited nak tunggu adik keluar. Hehe.

Rasa sakit makin lama makin kuat. Tapi saya masih boleh tahan lagi. Cik Abang suruh la saya buka je puasa and makan la apa yang patut supaya nanti bila nak meneran ada tenaga. Tapi saya masa tu tak lalu sangat nak makan berat....saya minum milo and cicah sekuk Hup Seng tu je....ntah la. Last2 kol 4 gitu saya cakap kat Cik Abang rasa macam dah tak tahan dah....saya pon solat Asar siap2...pakai la baju yang sesuai...and masuk keta pegi spital. Masa tu memang tak boleh senyum dah. Nasib baik la spital dekat je dengan rumah.

Sampai spital tu terus la register...tapi belom sempat register saya dah berbunyi2 dah menahan sakit...nurse yang dengar kat situ terus la sorong saya masuk labour room  tanpa tunggu proses daftar siap. Ye la kan..kang saya terberanak kat kerusi menunggu situ satu hal la plak kan ? Masuk je labour room nurse cek2...jalan dah bukak 7cm. Haa...hamek ko !

Saya ni pulak memandangkan dah lama tak beranak....dah 7 tahun...rasa takut tu memang lebih skit lah. Nak teran takut....dalam kepala dok fikir boleh ke ni...boleh ke ni...hehehe. So bila nurse tu kata jalan dah bukak full, dah boleh teran...saya sebok dok kata nanti2....hahaha. Ada ke nak beranak pon boleh tangguh2...nanti2....padahal baby dah nak kuar dah ni ! Takut punya pasal. Padahal bukan nak beranak sulung pon .

Bagiamana pon setelah beberapa ketika...setelah saya semakin bertenang dan konfiden...campor dengan tak tahan dah ni dengan contraction......dan segala teknik meneran kembali saya ingat baru la saya berani nak teran. HEhehe. Cuma beranak kali ni macam lain skit. Masa beranak anak2 yang sebelum ni bila saya teran and kepala baby dah keluar..lepas tu terus la baby tu meluncur keluar.....tapi beranak kali ni nak kena teran banyak kali. Teran2....siap curi nafas apa ....baru keluar kepala...ingatkan dah kuar kepala tu dah setel la...sekali nurse kata suh teran lagi sebab badan belom keluar...so kena la sambung tarik nafas and teran lagi...biar badan plak keluar.....haa....gitu la....Mungkin sebab bersalin anak lelaki kot...bahu lebar.


So....bila baby dah keluar tu memang rasa lega la sangat2. Aduhai....selesai dah beranak haa...pastu lepas nurse dah bersih2 kan baby....dia pon angkat la baby nak suh saya tengok jantina apa. Walaupon saya tak pakai spek....tapi sebab benda tu memang obvious sangat....memang saya boleh tahu la anak saya tu anak lelaki. Hahahaah ! As if like he was telling everybody that He IS indeed a boy gituk. You want a boy, huh ? Well....look at 'this'....I AM a BOY !Bahahahahaaa...! Over la mak ni kan ? hehe.

Gitu la kisahnya kelahiran my 5th kid ni....and we named him UMAR HARRAZ. Nama Umar tu memang dah lama dah simpan. Dari pregnant sulung lagi. Tapi sebab yang keluar tu semua perempuan...so kena la k.i.v dulu nama Umar tu....

Maka dengan itu...posa tahun ni tak dapat la mak posa penuh. Kena ganti 9 hari. Mak dah raya dulu haa...ingatkan ada can la nak posa penuh. TAk apa lah. Mungkin sebab Umar pon nak beraya kot....hehe. So tahun ni juga Cik abang saya kenala bayar zakat fitrah untuk 7 kepala...hehe.






It's official






 Umar. Day 19



Umar dah botak, tido pon senyum, hehe.




Umar. Day 22


#umar_harraz

Comments

whooz said…
Saya cuba bayangkan mcm mana rasa sakit contraction tp tak dapat bayang jugak
fatienwm said…
yang ditunggu tunggu!
tahniah Kak ja!
Adek, tengkiu dek.....!

huzz, mcm mana nak cakap ye? contraction ni org kata macam senggugut, tp kak janna tak penah senggugut, tp yang pasti rasa nyut2 di bahagian pinggang, bukan di perut....nyut2 nya mula2 sikit2...tak kuat2, pastu lama2 makin kuat...hehe.
effa zz said…
Caiyokkk kak janna!!!
Bila sy lak nak buat entri ni? Haishhh... Hehehe
Affendi Afifah said…
Waaa...mcm best btol cerita org nk terberanak ni. Mujur la xg kk lg. Buatnya otw tu nk terberanak kt puncak kimanis ke.hohoho.

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!