Minangkabau Cuisine, Kota Kinabalu.

Semalam Cik Abang ajak ke KK, nak hantar borang nak mintak tiket free kekdahnya. Aduhaii....baru nak hantar borang haa..orang lain dah dapat waran dah pon. Lupa pulak nak tengok tarikh untuk balik tu Cik Abang isi berapa haribulan.

Pergi kali ni bawak Nana and Kak Chik. Kak Chik demam sebenarnya tapi sebab tak ada orang yang boleh nak jaga and tunggu budak2 ni kat rumah maka terpaksa la heret je sekali pegi KK demam2 pon. Sempat la berhenti kat tepi jalan sekali bersihkan muntah Kak Chik.

Dah selesai hantar borang kami singgah rumah di UCA2 kejap. Boleh la rehat2 luruskan tulang belakang. Hehehe. Lepas dah selesai solat apa semua kami pon balik la....tapi singgah dulu cari barang2 kek sikit. Yela...alang2 dah turun KK ni kan.

Selesai cari barang kek Cik Abang pon beriya la ajak saya makan. Dari hari tu lagi dia dok cerita kat saya pasal tempat makan yang baru dia pegi masa bertugas untuk SAGA baru2 ni lah. . Kawan sewasit juri nya jugak yang bawak..so dia memang dah janji kalau ke KK nak bawak saya plak ke situ.

So kami pon sampai la ke restoran tu... Minangkabau Cuisine nama nya. Masuk kat dalam tak ramai orang pom. Menarik juga kat dalam nya...tempat makan pon berhawa dingin. So kalau anda seorang perokok terpaksa la anda buat aktiviti berasap tu kat luar la yer .....

Ada dua bahagian tempat makan, satu tempat makan di meja makan macam biasa la..ada kerusi dan satu bahagian lagi tempat makan bersila....so kami duduk kat bahagian bersila....yela...kalu agak2 dah kekenyangan nanti boleh la baring terus ke kat lantai tu.....hehehee.

Menu utama adalah makanan dari seberang lah...ada Ayam Penyet , Gado2....tapi western food pon ada juga....Cik Abang order Pecel Lele...so saya pon order itu juga....untuk Nana dan Kak Chik saya order Fish and Chips. 






Makanan yang mula2 sampai was our Pecel Lele..bila Nana nampak je ikan keli yang digoreng garing atas pinggan terus bulat mata dia  ! " Haaa..ikan ni la yang Nana sukaaa! "

Maka makan la Nana nasi + sup + ikan keli....pastu tak lama tu sampai la pulak menu yang Kak Chik punya (Fish and Chips ) ....terus la pulak Nana cakap... " Waaaaahhhh ! Ini pon Nana suka jugak ! " , Hahahahaddoii...sabar je Nana neh. Dah dia makan plak Fish & Chips tu....banyak jugak la ...Lagi pon Kak Chik memang tak habis makan pon, Mak dan Ayah pon tolong makan kan juga.

Over all, Pecel Lele nya sedap ! Ikan keli ada dua ekor..sambal nya pon sedap...sup kosong pon sedap.  Fish and Chips nya besar ! Kalau sorang makan memang kenyang bersandar rasa nya, ada Fish Fillet yang di goreng garing bersaiz besar...ada coleslaw yang sedap, chips serta sos cili dan mayonis. Harganya pon berpatutan. Pekerja yang amek order pon sangat la peramah  dan murah dengan senyuman. Hehe.

Memang kami rekemen lah dekat kawan2 untuk cuba makan di sini... Delicious food, nice ambiance, warm service, and affordable price. Saya bagi 4 bintang . Hehehe....




Two pictures above were from here Everyday Food I love. Credits to blog owner.





Sapa2 yang nak berkunjung ke sini boleh la ikut alamat ni yer ...

Minangkabau Cuisine,
Lorong Kepayan Perdana 3, Kepayan,
Kota Kinabalu  

(near Cyber City)

Comments

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!