Ayrton Senna

Hari tu incik suami dok tengok dokumentari pasal Ayrton Senna di HBO. Saya pon duduk la tengok jugak sebab nya masa dia meninggal dulu tu saya tak ingat sangat. Yang saya tahu dia meninggal masa tengah racing in Formula 1. Tu je.

So tengok la ...macam mana he started his career..bla bla bla...tapi part yang saya nak tengok sangat ialah part yang dia eksiden tu. Race baru je start and he was leading la masa tu..belakang dia Schumacher dok follow. Sampai satu corner yang panjang and masa tu dia memang tengah speeding laa..dah nama pom berlumba kan...heheeheh....his formula 1 racing car went straight to dinding tepi jalan. Baammm! And dari video tu memang boleh nampak the right side of his head was slamming to the wall...err, if you can call it a wall laa... and the result from the impact memang nampak jelas lepas tu kepala dia terkulai skit and he was not moving. Rasa nya masa tu dia mungkin dah tak ada atau pon dah pengsan.

It was totally obvious.

And later he was pronounce dead. The whole world was mourning for him. Masa keranda dia di arak di sekitar bandar Sao Paolo penuh orang dari pelbagai lapisan masyarakat berdiri tepi jalan saying good bye to him. Malah ada yang panjat tiang papan iklan tu in order to get a much clearer view. The whole Brazil cried for him...paling tersentuh dengan kata2 sorang makcik ni...
" Brazillians need education, food and a little bit of joy...and now the joy is gone ..." haish...sedih sunggguh.

He was only 34 at that time . 




(picture from Google)


Rest In Peace Ayrton Senna ( 21 March 1960 - 1 May 1994)

Comments

zuezain said…
RIP Ayrton Senna
Great man of his time

a passionate human being who discreetly donated millions of his money to the poor.Not even his family knew that he had donated $400millions to help poor Brazilians before his death!
Wow! No wonde why the brazillians love him so much.

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!