Bayam Masak Lemak

My cousin yang cumil request suruh letak resepi Bayam Masak Lemak. So saya pon nak letak la nih.

Tapi sebelum ni nak bagi tahu la...resepi ni saya main agak2 je. Pastu plak saya tak tahu la resepi original macam mana sebenarnya. Sebab kalau Ma saya buat pon ,saya tahu makan je. Hehehe.
Untuk resepi ni saya main belasah je letak itu ini. Senang je wat masak lemak ni, tade tumis2 apa, Semua main masuk je terus dalam periuk. Cuma kena rajin kaco2 skit sebab tanak bagi santan nye berketul2.



Sorila gambar tak berapa merembes sebab pakai kamera fon je kan



Bayam Masak Lemak (My style) .


Bahan2:
- Sayur Bayam satu ikat ( Kalau saya seikat ni saya sorang pon boleh habis. Lagi pon dah memang sifat bayam ni pulak, masa lom di masak kemain kembang , nampak macam banyaaaakkk sangat ,alih2 bila dah di masak habis kecut semua...seciput je jadik )

-2 cawan santan ( guna santan segera pon boleh)

- 2 cawan ayaq
-3 ulas bawang merah ( di tumbuk)
-1 sudu kecik lada hitam ( di tumbuk jugak- ni nak masak ke nak bergadoh main tumbuk2 je nih ? )
- 1 sudu kecil garam
-2 sudu besar gula ( actually, kalu saya gula letak lebih skit, kuah lemak putih gini biar manih2 skit, baru sedap makan ngan budu yang masin2, pedas)


Cara2 :
- masukkan santan, ayaq, bawang, lada hitam, garam dan gula dalam piyuk.
- hidup kan api, sederhana je.
- kacau2 pastu masuk kan bayam yang dah di cuci bersih.
-kacau la sekali sekala supaya santan tak berketul , kalau berketul pon tak apa, cuma kuah jadik tak berapa lawo laaa.....masak la sampai kuah menggelegak .

- rasakan masin manis nya. ...kalau dah cukup rasa segala, boleh la matikan api. Siap untuk di hidang!


side dish yang memang orang kata 'gu' lah dengan kuah lemak putih ni ( tp kalau guna bayam merah ,kuah akan jadik pink2, sweet kan ? ) ialah ikan goreng je. pastu ada sambal belacan ke...sambal tumbuk ke.. ..memang masyuk lah.

Kalau ada sambal udang ke...sambal ikan bilis ke....pon masyuk gak !

Tapi kalau saya paling masyuk haruslah Ikan Panggang Tawar and Budu and ulam2. Owh! Confirm makan bertambah2 !

So ..kepada Hasifah, selamat mencoba resepi ni yer ! Tok tahu la serupo ko dok nga hok Umi awok buat, hehehe....

Comments

ise3339 said…
kalu ma..letak isi ikan panggang tawar or rebus ckit n lada hitam.. byn hok ado kaler pink br jd comey kuoh dio:-)
ise3339 said…
kalu ma..letak isi ikan panggang tawar or rebus ckit n lada hitam.. byn hok ado kaler pink br jd comey kuoh dio:-)
a'ah, letok ikae pangge tawar, tp sbb takdop etep, so ai tok bubuh.
Mama Zharfan said…
salam dear..
i tgk nickname u tapi tak recall apa2 pun..
then nampak ur FB name..that rings a bell...kita pernah jd sahabt pena kan masa kita sek rendah...tak sangka after berpuluh2 thn kita jumpa lagi di alam virtual...
moga2 dpt jumpa in person one day... u kat mana sekrg..i stay kat gombak...
beforeiforget said…
This comment has been removed by the author.
beforeiforget said…
Kak janna.Thanksss.....he he.Pah segho supo lamo doh xupdate blog lama.muehehe.ad laaa blog merapu di kala tensi.
By the way..Thanks.bulih laa masok bayam ngan tomyam.nok try nih.Weekend ni boleh buat ^_^

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!