Alhamdulillah, rezeki.

Baru ni saya pegi pasar nak beli lauk basah lah. Kalau beli ikan saya suka beli dengan satu Beliau ni ....saya tak tahu la nama dia apa tapi anak dia anak murid Incik Suami. Jadi asalnya incik suami la yang selalu bawak saya pegi beli tempat dia. Yang bagus nya dia ni kalau ikan hari tu elok, fresh dia akan bagi tahu....and kalau ikan hari tu tak berapa bagus pon dia bagitahu jugak. Bagus la kan gitu kan ?

Sebab tu saya suka pegi beli kat tempat dia. Orang nya pulak sangat la peramah, suka bercerita2 jugak dengan saya. Orang berniaga kena macam ni, tak boleh sombong2, tak boleh masam2, mulut kena ringan, hati kena jujur. InsyaAllah pelanggan akan setia ngan kita. Begitu la jugak dengan Beliau ni. Kat tempat dia saya ikan yang boleh di katakan wajib saya beli ialah Ikan Kerisi, Ikan Tenggiri atau pon kepala ikan. Saya suka juga beli ikan pari tapi Beliau ni tak jual la plak. Dia kata dia pon tak tahu kenapa dia tak berapa nak jual ikan pari. Mungkin juga sebab dia tak berapa makan.

Jadi baru2 ni ...( baru nak masuk cerita sebenar) saya beli la ikan kat tempat dia...macam biasa dia mesti tegur2, cerita2 ...pastu sementara anak dia dok siang ikan tu untuk saya , saya pon pegi la ke tempat lain dulu.....tapi saya dah siap2 bayar lah. Masa saya nak ambik ikan saya tadi tu Beliau tu suruh pembantu dia amek separuh ikan yand dah di potong and masukkan dalam plastik. Pastu dia bagi kat saya. Owh. Tekejut la jugak saya. Besar jugak ikan yang dia bagi tu ..tu yang saya tekejut jugak . Tak sangka pon yer. Saya pon nak cakap apa lagi kan ...cakap terima kasih banyak2 la kat dia . Dia plak senyum jer. Alhamdulillah......rezeki. Ikan tu pon dah selamat dah saya buat asam pedas. Hehehe.....


Ni la ikan free yang sudah di asam pedaskan.


Hari Ahad baru2 ni plak saya pergi berbasikal dengan suami ke pekan. Ater dah lama bebenor tak berbeskal. Tu pon saya yang ajak suami. Sampai pekan kami pegi ke Restoran Rahmat. Tapi tak ada meja kosong.....so kami pon gatih la basikal pegi Restoran Noviyanti. SAmpai sana tengok2 ada sahabat Cik abe ni tengah bersarapan dengan wife dia....dia ajak join semeja. Kami pon duduk la....borak2...alih2 bila dia nak balik dia bayar kan yang kami punya sekali....alahai.....rezeki lagi ...alhamdulillah......Siapa sangka kan ?






Dah tu tadi plak saya keluar berdua dengan cik abang beli barang2. Tak banyak pon beli total semua RM47.10 jer. Tapi ngam2 masa saya nak bayar tu bos Hiap Lee yang perempuan tu cakap kat pekerja dia ... " potong itu 10sen..." ...hehehe..walaupon pon cuma dapat diskaun 10sen tapi tu pon rezeki jugak tu kan ? Bos Hiap Lee tu memang macam tu...kalau kita beli 70 hengget kat atas pastu kita mintak diskaun mesti dia bagi punya....50 sen ke...singgit ke...2 hinggit ker...tengok la banyak mana kita beli....kalu ratus2 banyak la skit dia potong. OK la kan ? Jadik la....pasaraya kat tempat awak boleh dapat diskaun macam kami ke ?

Lepas dah beli barang Cik Abe kata tanya ..nak pegi minum2 ke ? Saya kata boleh ...so kami pon pegi la minum Kopi 3 Layer kat Restoran Sambal Belacan. Haaa..ni memang restoran peberet kami sekeluarga kalau nak minum kopi 3 layer. Tokey dia pon bagus. Sangat peramah orang nya, mulut dia memang ringan bercerita. Saya jadi baik dengan dia pon sebab kami selalu sangat makan2 kat kedai dia. Kadang2 kalau dia tak sibuk dia akan dok la semeja ngan kami bercerita2....baik betuk Kak Zu ni.

Masa sampai kat restoran tu kami nampak Beliau ni tengah minum ngan kawan dia. Suami saya pon tegur la sebab dia pon dah lama tak jumpe dengan Beliau ni...saya pon angkat tangal la jugak. Pastu kami pon oder la Kopi 3 layer and nasi putih dengan daging masak black pepper. NI menu kegemaran suami and anak2. Budak2 ni kalau datang sini tak oder lain dah.... Sizzling Nasi dengan Isi Ikan Black Pepper la depa oder. Sizzling sini memang best ! Recommended!

Dah sudah makan2, minum semua saya pon nak la pegi bayar, sekali Sandra ( adik tokey restoran ) cakap dah ada orang bayar kan. Dia cakap la orang nya duduk kat meja sekian2....owh ..tahu la saya siapa yang bayar kan..Beliau tu la....alahai...rezeki kami betul la tadi tu.....alhamdulillah....syukur sangat2.

SEmoga Allah akan memurahkan rezeki kita semua.....ameen.....



P.S : jangan pelik bila saya suka refer Beliau yang jual ikan tu as Beliau, sebab kalu di Sabah ni Beliau tu maksudnya " orang tua" ...kira nya perkataan hormat la tu utk orang tua....contoh ayat : instead of asking " Ayah ada kat rumah ? " ....lebih sopan dan lebih hormat bunyi nya kalau kita cakap macam ni ... " Beliau ada di rumah ? " , gitu lah.

Comments

Adrina Adi said…
Murah rezeki Kak Ja :)
tsam_ismail said…
wuhuu alhamdulillah murah rejeki kak ja..oo bru tahu penggunaan 'beliau' di sabah.nice info!
mcqueen said…
salam, wahhh... dah boleh jadi org sabah. good..good...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!