Adikonda Demam

t
Mula kita cerita pasal Adikonda demam la yer.


Adikonda ? Alah, Nana la. Dia yang cakap dia tu ADikonda pasal lepas tengok cerita Anaconda.

So hari Jumaat lepas Nana demam. Malam tu dia ada muntah sekali, sekali jerlah.
Pastu esok nya terus demam , maka tak pegi skolah la Nana. Biasa kalu anak2 demam ni saya tak terus rush pegi klinik ke...spital ke ,saya just bagi ubat je dulu. Biasa nya kalau demam biasa lepas dan makan ubat insyaAllah baiklah demam.

Tapi demam Nana tak kebah2. Kejap badan dia ok, kang nanti panas balik. Dah bagi ubat pon gitu jugak. Last2 Ahad malam tu Cik Abe saya kata elok la kita ke spital sebab Nana dah 3 hari demam tak kebah2.

Maka Ahad malam tu ke spital la kami. Mujor la zaman sekarang ni bahagian pesakit luar dah bukak sampai 10 malam, malah hari Ahad pon bukak. Kiranya 7 hari seminggu lah. Bagus kan ?
Pergilah spital....sampai bahagian pesakit luar saya tengok orang tak ramai, yer la...mungkin sebab dah malam, dah pukul 9 pon. Kat kaunter pendaftaran pon tader orang. Saya pon terus la daftar Nana...amek nombor giliran, no bilik....pastu bayar singgit. Kena la bayar pasal lupa nak bawak pas keje incik suami.....alah, takpelah, singgit je pon .


tengah tunggu ubat.


Lepas dah jumpe doktor, doktor cek, tanya soalan pastu doktor suh pegi bahagian emergency plak untuk amek darah.

Aduyaiii...kena amek darah la plak. Mak pulak yang seriau. So pegi la pulak kat emergency.
Memang tak bagi tahu la Nana yang dia kena ambik darah. Cuma cakap nak masukkan ubat jer.

Masuk je kat emergency tunurse tu bawak la bekas yang kat dalam nya ada picagari ....pastu Nana pon tanya tapi cool je dia tanya tader takut2... " nak kena suntik ke ? " , maka Mak pon bagitahu la dia nak kena suntik skit amek darah. Dan2 tu jugak dia bantai nangis ,jerit2 cakap takmo kena suntik, sakit2......adoi lah.

Masa baringkan dia kat katil pon dia ada meronta2 la jugak. Kuat la jugak suara Nana sampai Ayah kat luar pon boleh dengar. Nurse kena la buat keje cepat2. Dah Nana pon dah dok glepar2...tekpaksa la panggil nurse sorang lagi....aduhai....


Mak pulak tolong tutup mata Nana....walaupon Nana dok nangis2, jerit2 takmo nurse tu dapat cucuk jugak. Elok je kena cucuk, jarum masuk ....terus Nana diam. Hahaha. Sabor jelah. Yeyer je bersungguh2 menangis, siap menendang2 lagik....bila dah betul2 kena cucuk diam la pulak. Nana...nana....

Lepas dah cucuk tu siap boleh bercakap2.....siap tanya nurse tu lagi ..." ni, nak buat apa lagi ni ? Hahaha....sabor jelah.


Dah siap amek darah..boleh senyum dah,ehehe.




Result blood test tu esoknya terus kami tahu. Alhamdulillah Nana bebas dari demam denggi.


Tapi semalam orang spital telefon suruh amek darah sekali lagi. Cuak la pulak rasa. Yer la...since the 1st blood test came out clean kenapa pulak kena test lagi kan ? Kami bawak aje pegi spital....yer la , kalau tader sebab takkan la diaorang saja2 nak amek darah kita kan ?

So pagi tadi Nana tak pegi skolah. Incik suami balik rumah amik saya dan Nana pastu terus pegi spital. Nasib baik spital dekaaaat je dengan rumah.


Dah salin dari surat beranak pon salah jugak eja nama bapa.









Kali ni amek darah Nana tak nangis pon. Hehehe...cayalah anak mak. Dia siap bulih tengok lagi nurse tu amek darah dia.

Hmmm...moga test kali ni result nya semakin baik lah.

Comments

nonie said…
Alala syian adikonda demam... Get well soon.. Adikonda kan kuat :)
fatienwm said…
aloo kesianye dgn Nana ni..bila next result keluar?
ise3339 said…
ms mula2 amik darah tu agaknya dia pikir keno potong ke..kerat ke..kelar ke br bulih amik darah.. tgk2 cucuk dgn jarum kecik je..tu yg senyap bila kena cucuk tuh..hi3.. cayalah nana..

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!