Sila Letak la Tajuk Sendiri.

Sejak dua menjak ni aktiviti anak2 yang besar penuh sungguh setiap hari. Pagi3 kol 6.30 dah gi skolah, balik skolah makan2, solat, siap2 plak nak gi trening squash kol 3. Dekat2 pukul 6 baru sampai rumah lagi. Kena rush plak suh solat asar. Kalau Mak tak bising2 tak solat lah.

Pahtu siap2 mandi and solat Maghrib dah nak mengaji plak. Actually, lama dah budak2 ni tak mengaji. Yasmin yang 6 tahun tu pon tak mengaji sepatah huruf pon lagi. Ehh...ada jugak dia mengaji di skolah tapi bukan setiap hari la.....jadi saya ni susah hati la....dok fikir nak hantar budak2 ni ngaji kat mana laa....dulu2 ada mengaji dengan sorang ustaz ni...member encik suami la jugak, pastu sejak dia ada anak kecik...dia jadi tak berapa nak sempat mengajar. Asik kensel je ..ehehehe.

Last2, pikir punya pikir.....saya saja lah yang ajar. Hahaha. Saya ni bukan la tokleh ngajar anak ngaji, bulih sangat...setakat mad2....hukum tajwid yang 5 tu....insyaAllah bulih laa...cuma malas and nak mudah je ..... Hehehe. Jadi setiap hari lepas je solat Maghrib anak2 semua kena kerah mengaji. Rupanya lagi mudah ajar anak ngaji sendiri....yer lah....sementara Mak dok mandi tu..kalu Sophea dah siap dulu I suruh Sophea je yang ajar Nana and Kak Chik. Hehehe...Pastu nanti kang baru la saya take over.

Alhamdulillah...Sophea and Laila memang boleh mengaji dah....Sophea dah sampai juzuk 15...Angah plak ...ehh...tak ingat plak juzuk berapa, ehehehe...cuma tu la....ada sesetengah makhraj yang tak berapa betul lagi sebutannyer dan juga hukum2 tajwid masih belom mahir lagi. Hmm..nampak gaya macam nak kena beli White board la ....senang nak ngajar tajwid nanti. Err..kalau time saya uzur cemaner ? Tak mengaji la anak2 ? Ehhh....tak lah, kalu saya uzur anak2 masih boleh mengaji dengan Ustaz Mokhsin. Hehehe. Ustaz Mokhsin ni pon memang boleh ngajar ngaji....7 tahun skolah agama. Hehehe.

Lepas habis ngaji ngam2 Isyak pon dah masuk so suruh anak2 terus solat. Bukan apa...kalu lengah2....nanti dah nak tido baru tingat belom solat isyak....ish2....masa tu mula la rasa alahai....berat nyer lah. Bukan cakap kat anak2 jer....mak nyer pon sekali macam tu jugak !

Selesai solat Isyak ...Ustazah Zanariah yang bertutup litup pakai tudung dan penuh sopan (tapi garang) tadik terus transform jadik macam ala2 penyanyi hip hop gitu....siap pakai t-shirt, pakai suar pendek 3 suku.....kelam kabut ni isi nasi kat pinggan sambil tengok2 jam . Pastu2 cepat2 kuar dari dapo dok depan tv...niiiihhh....nak tengok drama Korea plak kol 8 ! Hari2 kena layan drama nih ! Kalau tak jenuh plak nak tunggu ulangan kol 2.30 pagi ...atau pon kol 6.30 pagi esok nya....kalu terlepas jugak kena la tunggu ulangan yang pukul 1.30 petang plak......ater kalu yang ni pon terlepas jugak.....tunggu hari Ahad punya ulangan ajelah.....sanggup ? Nak mendonlod lagi la akak tak sanggup. Kuasalah.

Berita kami memang tak tengok. Kuasala nak tengok berita. Baca kat paper sajalah. Tu pon jarang. Selalu baca kat forum je lagi senang.

Jadi sambil2 mata ni tengok citer Korea sambil2 tangan ni suap anak makan. Tengok tv...suap anak...suap anak tengok tv.....Kadang2 tersalah suap masuk mulut sendiri. Hahaha. Dah siap makan...citer Korea pon dah habis...baring la ngan anak2 plak. Lengan kiri Anin a.k.a Yasmin a.k.a Kak Chik ...lengan kanan plak Nana...err..atau pon vise versa lah. Walau pon hari2 lengan Mak ni jadik bantal anak2, tapi tak kecik2 jugak lengan Mak ni.....dok tara tuuu lah jugak. Haish. Kejap je baring tu...dalam 5 menet ..kang gol la dua budak2 kecik tu.....itu lah tujuan utama bagi budak2 tu makan siap2...kenyang....macam pil tido plak...konfirm asal baring je terus syahid je...ahahaha...pasal budak2 ni tak tido siang.

Anak2 dah tido ...boleh la Mak nak berfesbuk ke...nak detim ngan Ayah ker....

Skang ni nak cari cikgu tuisyen plak. Main squash sungguh2....belajar lagi lah kena sungguh2 kan . Pikir punya pikir...survey punya survey...akhirnya tahu dah nak hantar tuisyen ngan sapa....jumpa dah....hantar ngan Cikgu Zanariah laaahhh....sape lagi ? Hahaha. Anak2 tanya...mak nak ajar tusyen subjek apa ? Mak kata SEMUA subjek. Muzik pon mak ajar. Serba boleh la katakan....jadik ustazah boleh...cikgu boleh....coach squash pon boleh la jugak....


Sebagai penyeri entry mak letak dua keping gambar anak2 tengah mandi ujan. Gambar lama dah neh...gambar tahun lepas.











OK lah..Mak nak gi pasau jap.

Comments

fatienwm said…
smart gmbr last skali!
haha. lawoks entry nih...;)
adik gak, lawok sokmo....
paNavia said…
hahaha having kids make u realize your potentials. semua pun boleh jadi! hebat!

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!