Gigi berlubang boleh di tampal,, Jalan berlubang ????

OK , marilah kita cerita what we did last week.

Minggu lepas kami sekeluarga telah pergi ke Sandakan. Bertolak dari Keningau hari Ahad. Eh, buat apa pergi Sandakan ? Bukan cuti sekolah pon. Actually, anak2 saya Sophea dan Laila ada pertandingan Squash MSSS Peringkat Negeri. Depa wakil bahagian Pedalaman lah kiranya.

Dah alang2 buat di Sandakan...nama suami pon masuk sekali dalam team kami pergi la semua. Sambil bawak anak2 main sambil boleh jalan2 rumah adik saya Siti Aisyah.

Keningau - Sandakan ni kalau naik kereta + berenti makan 2 kali ambil masa 6 jam jugak nak sampai. Itu kalau saya tak lalu KK....6 jam tu kalau saya lalu jalan Tambunan - Ranau, kalau lalu KK....kena la tambah lagi 2 jam ( 6 jam + 2 jam = berapa murid 2? ) , mahu tak cramp bontot saya ? Bontot dok cramp2 tu bukan lah sebab utama nye naik kereta untuk jalan jauh, tapi sebab jalannye banyak lubang, jadi otot bontot otomatik mengemut bila nampak lubang, asal nampak lubang kat jalan , kemut, nampak lubang kemut,harus lah kejang bontot saya kan ??? Dah la naik kereta Wira tu je ...yer lah..sejak Livina kami tu dah arwah....nasib baik jugak ada Si Wira. Hehehe. Anda boleh imagine tak route perjalanan saya ? Nanti saya letak peta Sabah la yer...nak wat cemaner...Sabah ni besar negeri nya....

Saya suka berjalan2 ni....cuma kalau nak ke Sandakan saya tak tahan jalanraya nye aje. Teruk berlubang2. Ada sesetengah bahagian tu bukan berlubang lagi dah....dah macam parit dah kekdah nyer......patut la adik ipar saya Hisyam tak sanggup nak drive ke KK dari Sandakan....bukan apa takut nanti sampai je KK kereta Kancil dia semua habis terlerai body, tayar pancit, rim habis bengkok.....( yer, saya memang sengaja meng' exaggerate ' )

Tahun lepas time raya pon kami ke Sandakan juga, jalan memang dah berlubang2...pergi kali ni jalan makin teruk ! Owh wakil rakyat kawasan berkenaan ....sila la buat sesuatu.....yang saya perhati memang lubang2 tu sudah di tampal dan di tutup...tapi tu la....semua nya dah berlubang balik. Nampak sangat macam buat kerja asal boleh jerr......kesian rakyat Sabah. Kalau saya komplen banyak2 nanti ada yang kata.... " ehhhh...! 20 tahun dulu lagiiiiii teruk, jalan gravil jer tawww! Bersyukur la jugak sekarang ni ada jalan tar ....''

Saya rasa wakil rakyat kawasan terlibat pon tak sanggup nak lalu jalan tu sebab kereta boleh rosak teruk malah jalan2 ni boleh mencetus kepada kemalangan. Kesian kan ? Saya percaya lah sangat yang YB2...ni kebanyakannye naik flight je kalau ke Sandakan dari KK.....sebab tu diaorang boleh pejam mata je dengan jalan Ranau - Sandakan ni. This is the main ( and only) route kalau nak travel ke Sandakan, Lahad Datu, Kinabatangan ,Tawau dan Semporna tau! Jalan darat lah. Kalau ko mampu ko naik la flight. Atau naik heli je , macam menteri2 tu semua.

Owh...actually, ada satu lagi route baru untuk ke Tawau ...iaitu jalan ikut Kalabakan. Kiranya kalau kami dari Keningau ni nak ke Tawau/ Semporna tak payah la nak lalu Ranau , Lahad Datu tu semua ( senang cerita tak perlu pusing Sabah laaahhh! ) 5,6 jam naik keta dah sampai. Yerlah....sebelum ni naik kereta 6 jam sampai Sandakan bontot cramp, kalau terus sampai ke Tawau harus lah kematu bontot nyer....11, 12 jam beb !

Dari tahun bila lagi ntah dok buat. tapi macam dah 3,4 tahun la saya dengar jalan tu dok buat....suami saya pernah la lalu sekali ke 2 kali ..pergi ke Tawau. Masa tu jalan tu belum siap betul2 la...belum tar ...tapi dah ada lapisan batu2 halus....itu pon amek masa 6 jam je dari Keningau ke Tawau ! Naik kereta VAVI je pon tu...ehhh...silap, VIVA....kalu naik 4WD ? Punya la banyak masa boleh jimat kan ? Petrol pon jimat....lagi pon zaman sekarang ni semua nya nak cepat, nak jimat. Saya memang suka sangat la bila dengar ada alternatif route nak ke Tawau ni....pulak tu dengar2 nya kerajaan bagi peruntukan 600juta untuk buat jalan tu ! So saya dah dok bayang la jalan yang cantik, lebar....

So ape dah jadi dengan jalan tu sekarang ? Nothing. Tak siap2. Even worse dah tak boleh di guna langsung. Kawan2 saya yang nak balik ke Tawau cakap mereka terpaksa ikut jalan jauh....harapan dia orang ( dan saya juga,serta rakyat Sabah seluruh nya ) untuk balik ke kampung dengan lebih cepat berkecai macam tu jer. Padahal kawan saya ni naik 4WD pon tak berani nak lalu jalan Kalabakan tu lagi. Kalau kereta tersekat kat tengah2 hutan yang memang tader phone signal macam mana ? Siapa nak datang tolong ? Boboiboy ? What a waste of money kan ? RM600million was spent for nothing. And that was our money. Saya tak halalkan satu sen pon duit tu jika ia disalurkan pada jalan yang tidak betul. Which I believe MEMANG tidak di salurkan pada jalan yang betul , kalau tak tentu jalan Kalabakan tu dah siap dah.

Hmmm....tujuan asal nak cerita aktiviti di Sandakan semua habis lari bila bukak cerita pasal jalan raya di Sabah ni. Kita cerita lain kali la yer .....kalau dah bukak cerita pasal jalan raya memang hangen je satu badan ( walaupon bukan saya yang drive pon, hehehe)


p/s : untuk pemahaman yang lebih jelas, sila rujuk peta di bawah.


Main route from Keningau tu Tawau/Semporna : Keningau- Tambunan- Lahad Datu- Tawau

600million wasted route (not completed) to Tawau/Semporna : Keningau - Pensiangan ( tader plak tulis dalam peta ni ) - Tawau .



Sekian.

Comments

janna..mmg jln raya d sabah bikin PANAS..bkn teda bajet d salur ada..tp habis ilang d telan poket2 yg tamak & lupa ttg wujud nya TUHAN...klu kos 600juta biasa kontraktor dr luar sabah yg d ambik..psl dia urg bkn tgl cni..dats y la..bt keja serupa mcm tu..tp urg2 dlm jgk 2x5=10..siap tlg agih2 kn lg duit tu utk kepentingan diri sndiri..klu psl duit mmg semua urg sanggup bt apa saja...sanggup jual maruah diri pn ada...hahahah

pjg lebar plk sy be ckp kn...
tp jln2 d kaw kk nie pn mmg haru biru..byk gravel2..blk2 tingk keja kurik n tampal..esuk2 be lubang..balik..

logik nya kan..bg sy...dia urg bt gtu..spy hari2 kerajaan bole panggil bt keja yg sama ..klu bt keja bagus2 nnt teda la kna panggil utk bt keja..means teda la duit...hahaha

logik x idea sy tu...

mana2 kontrak kerajaan sepa2 yg trlibat komfem cpt kaya...
jgn heran klu nmpk urg yg tba2 kya walhal dlu besa2 saja..atau keja besa2 saja...kontrak kerajaan untung 200-300%..yg betul byk urg kaya d sabah nie..yg kaya dgn duit kontrak kerajaan..
Mak Wardah said…
Senang aje kalau gigi berlubang, boleh ditampal tapi kalau jalan berlubang manusia yang ditampal.
ise3339 said…
Corruption..corruption...bila la rakyat Sabah nk sedar.. yg kaya makin kaya..yg miskin kekal miskin..
ise3339 said…
Corruption..corruption...bila la rakyat Sabah nk sedar.. yg kaya makin kaya..yg miskin kekal miskin..
Ina Jaie said…
ramai juga Sabahan jadi Menteri Kabinet tapi nasib rakyat Sabah nda juga terbela..

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!