Breakfast : The Kelantanese Way




Yup. Lets do it the Kelantanese do it. And how is that?

Start your day with the various selection of breakfast menus. The most popular dish is Nasi Belauk. Steamed rice served with either fish or chicken curry. Err...curry ker ? bukan kari tapi kami panggil gulai darat. Owh...nyum2....if you're anywhere in Kelantan there'll be no shortage of breakfast. Boleh kata setiap tempat mesti ada orang jual nasi belauk kat tepi jalan. My tips untuk pilih gerai yang mana..pergi la gerai yang ramai sekali orang pegi beli...yang dok beratur panjang ...ha mesti gerai tu la yang nasi belauk dia sedap.

Saya kalau balik Kelantan mesti pekena Nasi Belauk ni pagi2....biasa saya beli di Pasar Kubang Pasu, not very far from Masjid Muhammadi. My choice of lauk has to be lauk ikan la....and ikan untuk nasib belauk ni plak biasa nye Ikan Tongkol lah...tak pon ikan kering pon ada gak. Tengok tempat.


maaf la,dah gaul2 baru nak amek gambor -nasi belauk lauk ayam.


Kalau anda tak mahu makan nasi belauk anda boleh jugak bersarapan dengan Nasi Dagang. Lauk dan kuah nye sama je ngan kuah nasi belauk cuma nasi nya nasi dagang lah.....pilihan lauk pon dua tu la jugak....ikan or ayam or mungkin juga telur rebus.

Cara2 nak beli nasi belauk or nasi dagang ni pon nak kena pandai jugak. Sebab bukan apa....masa pertama kali saya suruh cik abang saya pegi beli nasi belauk sendiri....dia cakap gini je kat ahkak yang menjual tu....." nak beli nasi belauk" pahtu dia diam. Kes kes kess....cara nya macam ni yer...

pembeli: wi nasi 10 bukuh, lauk ayae 5, lauk ikae 5...ayae tu wi khopeh2 deh......pah mari nasi dagae 2 bukuh, lauk ayae.

muahahahaaa.......lepas ni boleh cuba prektis ya.

Selain nasi belauk dan nasi dagang, kita juga boleh pilih nasi kerabu. Nasi kerabu ada 2 jenis..nasi kerabu putihm kerabu kuning dan kerabu hitam. Tapi kalau yang di jual kat gerai biasa nye nasi kerabu hitam lah. Actually, nasi dia kaler biru...tak tahu la macam mana boleh dapat nama nasi kerabu hitam. Nak beli nasi kerabu hitam ni pulak pon ada cara jugak....dah oder nasi kerabu bagitahu la kita nak aksesori apa.....contoh aksesori yang boleh di tambah ialah solok lada, telur masin, ikan goreng celup tepung, daging bakar, ayam goreng.....tengok gerai la jugak.


nasi kerabu hitam dengan ikan goreng celup tepung


Kalau saya balik Kelantan dan nak makan nasi kerabu saya suka beli kat Kg. Banggol....gerai dia tepi kedai runcit...dekat dengan lorong nak ke Kubur Besar Banggol. Sedap nasi kerabu kat situ.


etok!




ni kulit etok,kalu pandai macam saya boleh di guna sebagai alat utk bukak etok...hehehe


lagi satu kalau makan nasi kerabu kenala ada etok. Owh...cik abam saya suka makan etok dengan nasi kerabu nih. Tapi bagi yang firstimers nak makan etok ni....kenala belajar cara2 nak bukak etok. hehehe..


selain tu ada juga nasi tupae....ala..macam entry saya yang lepas2.....

kuih2 pon ada jugak....kuih yang memang originated from Kelantan antara nya adalah che mek molek.....pulut pagi...pulut inti.....owh..kalau awak pegi ke pasar kubang pasu tu time nak beli brekfes macam2 kuih boleh jumper....macam2 kaler...macam bentuk....macam2 rasa..manis, pedas.....ish...sedap nyer.


ni pulut pagi, yang ni ada kacang...

ni antara menu sarapan pagi yang ada di kelantan la....sebenarnya ada banyak lagi pilihan ...satay dengan nasi impit....nasi kuning...nasi beriani pon ada. Nasi lemak tok sah cite la kan. laksam...laksa.....tu pon orang buat brekfes jugak.



ni wajah gembira selepas bersarapan




and lupa pulak satu lagi menu bersarapan di kelantan........

v
v
v
v
v
v
v
v
v


cereal. :)

Comments

DD said…
Aku sukaaaaaa nasik kerabu. Dengan brekfes yg last tu pun aku suka. Berat eh brekfes kat kelantan
cik kodok said…
Hooo kube pasu.. beh beh!
Teh beng dio power gilo tp kade2 sero pekat amat nah manis dio.
Xabis pon menum tp mok sy suko sungguh la.. manis amat tu huhu.

Make nasik belauk pahtu buh bawe jeruk.. sedap nyo lah.
Balik ni nok gi hehe.
Asma said…
Ya allah sedaknyo..lamo tok make..huhu.. boh la lagi gambar kuih2 die..
hehe blog walking dr uk..
fatien adibah said…
nasi kerabu hitam tuu ado jah kak ja.dio guno daun yg color gapo tok ingat tapi nasi tuu color dia color hitam la.bukan color biru aa.hehe.che moh rajen wat..huhuu..aduh,wat terliur slaluh!!!
fatien adibah said…
nasi kerabu hitam tuu ado jah kak ja.dio guno daun yg color gapo tok ingat tapi nasi tuu color dia color hitam la.bukan color biru aa.hehe.che moh rajen wat..huhuu..aduh,wat terliur slaluh!!!
ise3339 said…
bestnyor nasi krabu...meleleh.
dalin : ooo..pandai gak ko makan nasik erabu ,aku ingat ko brekfes ngan scone jer.

da: haa...situ la festaim kak zana minum teh beng, sblm ni tok ajin minum teh hok ado susu2 nih..

Asma: mekasih sbb singgah, nanti saya letok gambar kuih2 plop deh, saya buh doh link blog awok di blog sayo...kito tukar2 link deh.

adik : dek...hok kaler biru tu pon dio buh bungo gok dek,

tie: wat la nasi kabu..heheeh
Pak Man laksam said…
Huhuhu.....bakpo ubi rebus tak dop dalam senarai?
fatin itu saya said…
waaaa...mcm ni bole koma saye tgk belok kak janna. makanan nye sob sob.rindu dok klate.makane sedak2! nak nasi kerabu daging salai! nak nasi dagang ikan ayer!

pos ke sydney laaaa..:(

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!