Sambal IKan Masin

Atas permintaan sahabat saya DD yang nak sangat resepi Sambal Ikan Masin ni maka saya tepek la kat sini. Actually, saya merasa agak pelik dan sedikit terkagum juga bila dia mintak resepi ni dan beriya2 menyuruh saya menepek nya di blog, sebab mintak2 resepi2 ni adalah di luar kebiasaan dia. Yang biasa dia wat ialah suh orang siap2 buat untuk dia je supaya dia hanya tinggal untuk makan je. Jadi besarla harapan saya agar dia dapat buat sendiri Sambal Ikan Masin ni....

Actually resepi ni saya tak pasti la betul ke tidak, ori atau tak sebab saya main hentam je ikut instinct saya je. Sebelum ni pernah makan la...beberapa kali je pon, and sedap la pulak. Nak beli kat kedai ke...tader pulak orang jual. So nak tak nak saya cuba sendiri jelah. Saya rasa Sambal Ikan Masin ni memang originated from Sabah ni kot....tapi tak tahu la kot2 tempat lain pon ada. Tapi kalu versi Sabah lebih kurang gini la resepi nya. (Sekarang kalu orang tanya apa makanan Sabah yg best...saya boleh cakap Hinava and Sambal Ikan Masin, hehehe).

Lama dah saya mintak resepi ngan si Hugau sebab dia kata Mak dia pandai buat...tapi tak dapat2 pon. Sabor jela. Dah lambat sangat...saya pon memberanikan diri untuk mereka resepi nya sendiri. And bila Hugau makan...dia kata sedap, dah nak dekat2 rasa macam yang mak dia buat, rupa pon ada iras2 cam yang mak dia buat jugak......so...saya anggap kira jadik la tu kan ? hehehe...
So tanpa berlengah lagi mari la kita tengok apa kah bahan2 yg diperlukan untuk buat Sambal Ikan Masin ni.




Sori la, gambar tak berapa merembes, sbb dah habis makan baru tingat nak amek gambar, heheeh


SAMBAL IKAN MASIN

Bahan2:

-Ikan Terubuk Masin ,di potong kiub2, di campo kunyit, di goreng hingga masak. (Ikan masin lain pon boleh jugak...tp since ikan ni yang available kat peti ais saya, maka saya guna ikan ni...)

- 5 ulas bawang merah, di hiris (banyak2 pon tak per,sedap)
- 1 mangkuk lada putih (di potong dua je, ni pon biar banyak jugak, sbb lada ni tak pedas, orang makan gitu cam makan sayor jer)
- 1 sudu kecil taucu
- 1 biji tomato ,di potong kiub kecil2
-sedikit je garam (sbb ikan n taucu tu dah masin kan)
-sedikiiiiiiiiiiiiiiiiit je gula
-sedikit kiub pati ayam.
-sedikit air
-minyak masak untuk menumis

Cara2:

-Panas kan minyak di dalam kuali.
- tumiskan bawang merah dan lada hingga layu.
- masukkan taucu, kaca2 biar rata. pastu masukkan pulak tomato.
-masukkan air sikit, garam, gula dan kiub pati ayam, bila nampak dah menggelegak sikit, masukkan ikan masin
- kacau2....rasakan masin dan tahap kepedasannyer..kalu dah ok, tutup api .
-Sedia untuk di makan dengan nasi panas. Nyum2.


Selamat Mencuba!

p.s: makan wat sahur sedap nih...!

Comments

cp0w said…
aduhs.BESTnye.
nak cuba;)
Pak Man laksam said…
Oiiii...sedap tu. Tapi orang yang ada darah tinggi kena hati-hati.
eynda said…
salam...lada putih tu mana nak cari ye...tak pernah jumpa pun...honestly baru 1st time dengar...kalau ada gambar pun bagus :-)
Pah: terai la buat, manyak senang

Pak Man: ooogitu yer pak man? hehehe..

Kak Eynda: lada putih tu...warna dia memang putih kak eynda...nanti saya tepek gambar dia.
whooz said…
kalu guna ikan kering yg sekeping2 x de isi tu jadi jugak?
bulih gak huzz....kerat besar skit...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!