Tido

aku rasa lately aku tak cukup tido la. tido lambat, bangun awal. hari2 lagu tu. Dah la aku ni jenis tido banyak, ala2 koala bear gitu....sokmo je rasa tak cukup, skang ni bertambah2 tak cukup la. Nak usaha tido awal, ish...payah nyer. Kecuali la kalu dah tertido. Lain cerita la kan. Siang2 aku memang tak boleh tido. Bz weh.....ngantuk cemaner pon tokleh tido jugak. Kepala dah tersengguk2....mulut tak benti menguap...mata dah berair.....pon tak boleh nak take nap during the day.

Waktu paling kritikal dan memang time tu aku mengantuk gila2 ialah :

1) Lepas dah masuk waktu Asar. Duhh..! Giler dasat weh. Tapi..mana boleh tido kan...orang kata kalu tido lepas asar ni leh jadik biol? eh...otak lembab? eh...apa ha? tapi tak bagus la tido lepas asar ni. So cara aku takmo wi mata aku ni terlelap...aku pegi la kuar....bawak2 anak2 main2 kat luar rumah. Borak2 kosong ngan jiran2 tetangga.


2) Waktu Maghrib. Owh..giler...time ni pon ngantuk yang amat jugak. Tapi kejap jer, sebab lepas je aku mandi...terus rasa segar.....selamat la aku.

3)Sementara nak tunggu waktu Isya' masuk. Duhh...! ni la paling hazab sekali.....tak tahan weh. Tapi aku kena tahan jugak sebab aku ni pesen..lepas solat Maghrib aku takkan wat apa2....sebab aku nak tunggu Isya' masuk. Kalu nak kuar cari barang ker ,nak masak ker....nak tengok tv ker...nak layan fesbuk ker....aku misti kena solat Isya' dulu. Sebab kalu aku tak solat siap2, nanti aku terlupa, terus tido. Adoiii...! So dalam pada masih pakai telekung semayang tu....ujian mengantuk tu sangat la hebat. Kadang2 aku kalah gak. Sedar2 telekung semayang dah jadik selimut.



Tapi....kalu dah lepas Isyak...dah kol 9.....hilang terus ngantuk aku. Mata yang dari petang tadik dok sepet2...kuyu2....dah bulat balik. Owh....giler. Payah dah nak tido kalu gitu. Terpaksa la layan fesbuk dulu barang seround dua.....(eceh, terpaksa konon)..tu pon kalu line Stimik ada. Kalu tader aku layan Tumblebugs jela (Dik, kak Ja dah masuk level 9-6 dik, pahtu tokleh nok naik level lagi doh sebab mouse ai mogok....main pakai mousepad tok lepas2, sabor jela).

OK lah...ni pon nak kena bangun pagi2 esok nih. Tido la dulu yer.

Comments

iena hamdi said…
tumblebugs yer... hahhahaha org dah level puluh2. hahhahaha
oo...tumblebugs awak level sampai puluh...tumble bugs saya sampai level 12 jer... :)
Halen said…
hehe.. kesian yer tak cukup tido. tapi takpe la janna tak keje pagi esoknya or bila2 pun ble qada tido. mcm kiter ni dah la bekerja takde masa nak qada tido. dah tido lewat lps tu mula la sakit kepala adoiiii..

mcmana la nk biz kencang2 nih br nak kencang dah tak rasa mcm nak pengsan hahaha..
alin: qada' tido? ish..kalu dah bulih qada' lama dah I qada' taww...tiap2 hari gitu la alin....tido kol 12,kol 1....bgn kol 4, kol 5.....public holiday pon gitu gak....everyday. so kalu time2 tader oder...especially order roti pepagi...owh..bahgier nyer...hihihi

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!