Short Trip to KK n Kudat




since tak tahu apa nak update, apa kata kita citer la sket2 pasal my short holiday masa cuti raya cina baru2 ni .

well, raya cina baru2 ni anak2 sumer cuti skolah seminggu. skolah cik abam plak cuti sampai Rabu jer. Aku plak cuti sampai.......?Hahaha....cuti sampai Selasa. Kami dah plan nak ke Kudat. Aku pun sukalah. Memang nak sangat rilek2.....jalan2....penat nih wat kijer. So, memandangkan nak sangat pergi bercuti pendek ni maka aku pon pulun la siapkan order2. Kebetulan order dah nak dekat2 bercuti ni banyak la pulak. Alhamdulillah.....rezeki...ada la sket dwet poket nak buat beli jajan...hehehe.

So we went to KK on Sunday. Kata nak bertolak morning....alah..morning2 kami pon kol 10 gitu...lagipon masih ada 2,3 customer yang nak amek kek. So nak taknak kena la tunggu sumer2 order2 siap di pick up. Last2 dekat kol 1 jugak baru jalan.

Sampai KK we checked in kat Hotel Tabung Haji. Cik abam eden lupa nak bawak pass keje dia so tak dapat la nak dapat diskaun istimewa untuk goverment servants walau pon aku ada jugak cuba senyum2 kat pekerja front desk tu.....tapi tak berjaya. Hahahaha....tak per lah.

Lepas Asar kami sumer pegi berBBQ di Tanjung Aru. Konon nak picnic, tp tak bawak tikar yg cukup ( aku la tak bawak..org lain bawak,hehehe)...paper lama satu habuk pon tak bawak....ingat nak bawak ayam jer nak bakar. Tu pon sepit nak kepit2 ayam pon tak bawak! Main cucuk2 ngan garfu jer....hahaha. apa punyer picnic daaa......


Sunset at Tanjung Aru.....(how I wished I had a DSLR,huhuhu)






Malam nyer kami tak keluar pon, just order makan dari bilik jer. My Cik abam jer yang keluar mengopi kejap. Ish ..dia tuh, mana bley tinggal aktiviti mengopi dia selagi ada gu. Tak kira la kat mana sekali pon. Aku plak , bahagianya dapat baring2. Lagipon the next mornin nak kena bangun pagi sebab nak bertolak ke Kudat plak nih.

The next morning lepas brekfes kat bilik kami pon bertolak la ke Kudat. Semua nya tiga kereta sebab ada 3 family. Family Encik Mokhsin (family aku la), Family Ustaz Raddi and Family Encik Fazmi. Ni la geng jalan2 kami....pegi tour of Sabah....eceh, konon la tour of Sabah.....tour pusing2 Sabah masa tahun 2008 pon kami pegi bertiga ni la....masa pegi Labuan during Chinese New Year tahun lepas pon kami pegi bertiga2 ni jugak. My neighbour Kak Min panggil kami ni Geng Grand Livina. Hehehe.....

Dekat 3 jam jugak nak sampai ke Kudat dari KK. Kami terus pegi ke Tanjung Simpang Mengayau atau lebih sedap di sebut sebagai The Tip Of Borneo. For me, this was the second time we went to the tip. The first time was ........almost 6 years ago. Masa tu Tg. Simpang Mengayau baru je di rasmikan oleh Ketua Menteri Sabah Sepanjang Hayat Datuk Musa Aman. Orang pon tak ramai yang datang.....sunyi je.

But kali ni.....kami sampai ngam2 tengah hari. Mata hari dok tegak atas kepala. Ingatkan tak ramai orang, tp sangkaan ku meleset. Ramai sungguh la ummat ! Aku dah la pakai baju hitam...panas molek orang kata. Tapi nasib baik pakai tudung awning....so ada la cover2 skt. hahaha....Anak2 plak tak kisah...main lari jer tengah panas tu. Adoii.....!









Sampai sana apa lagi...terus bergambar la. Tapi alahai..bateri kamera la plak kong. Cesss! So tak banyak la gambar yang dapat di ambil .But the tip masih lagi cantik macam kali pertama aku datang. Masih bersih. Cuma tu la...sebahagian dari jalan nak masuk ke dalam tu ada lagi yang belum di tar sempurna.



Lepas dah amek gambar di tengah2 panas tu, misti la haus kan. Ingat nak cari la air kelapa....tader la plak. Last2 kami just pegi ke pekan Kudat and had lunch there. Kat Kudat ni tak banyak kedai makan yang best2. Yang aku pegi ni ala-ala...boleh laa.....tak pon mebi sbb kami yang tak tahu kat mana tempat makan yang best.

Dah kenyang....dah solat...kami pon headed back to KK. Yer lah..tader apa nak wat dah. Balik la. Cuma kat tengah jalan benti beli kacang kudat and jagung bakar yang banyak di jual di sepanjang jalan di Kudat. Sedap pulak jagung bakar. Beli 10 hengget macam tak cukup plak. Lupa plak nak snap gambor jagung bakar tu....ehh...cemaner nak snap...kamera kan kong! Bukan apa....jagung bakar kat Kudat ni, dia bakar ngan kulit2 nya sekali. so kalu sekali tengok memang tak sangka benda yg hitam legam tergantung2 tu adalah jagung bakar.

For those yang plan nak ke Kudat..silala pegi. And anda wajib pegi ke Tg Simpang Mengayau because that is the main attraction to Kudat. It's like....if you don't go to Tg Simpang Mengayau, as if like you've never been to Kudat at all. The view is breathtaking. Kalu dapat pegi time petang sikit2 lagi best....cuaca tak panas sangat...angin pon kuat.

Sampai KK it was already dark. Ingat nak singgah beli air kelapa bakar kat area Sepanggar tu...but ntah...tak jadi. Takder jodoh nak minum air kelapa kot kami ni....

Balik bilik. Mandi2 ....kuar plak cari makan. Pegi makan kat D'pokok Cherry. Ehh..yeker nama restoran tu gitu? Ntah..tapi kami memang selalu makan kat situ. Misti oder Tomyam...(nyum2) and kerabu ayam (nyum4).

Dah kenyang balik bilik..tido lerrrr...Esok pagi kemas2....brekfes simple2....terus check out. Pegi 1Borneo jap....cuci2 mata.....tapau Sushi pastu balik Keningau. Ingat nak singgah kedai jual bahan2 kek kat Putatan...tutup lagi...masih dok beraya cina depa. Tak per lah.

Itu la cerita masa cuti raya cina. Hari Rabu saya dah masuk Opis sebab sudah ada order. Alhamdulillah....

Sekian.

Comments

sesemutku said…
ye ye...kalo dtg Sabah..pegi la the tip of borneo...selain dr kundasang kan kan kan...
Ahlami said…
sdappp nyo g jale2..
aiseyy..nok keno g saboh lg nih..x explore smua lg nih..

ecece..masuk opis tuh..jp lg keno hire setiausaha laaaa kakja..hehe
wah! beshnyer jalan2 dgn keter grand livina! Nak ikut..nak ikut..he..he..he.

Sophea dah pakai tudung...manis betul.
Halen said…
nampak gayanya kali ni kita tak berjumpa di tgh jln yer but i dh kemsalam kt adeq jual jagung tu bgtau u nk dtg nnt hehehe..

nk minum air kelapa ye apsal tak dtg umah belakang umah i kan ada pokok kelapak ekekeke.. :p

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!