Citer Pengantin




Owh...rasa nyer belum terlambat untuk saya ucapkan Tahniah to my dear cousin Kak Chik a.k.a Wan Atikah di atas perkahwinan nye dengan jejaka pilihan hati dari Sarawak....Duan. Congrats Kak Chik and Duan...semoga tabah dan sabar dalam mengharungi kehidupan berumah tangga......kawin ni best...TAPI....nak kena banyak10x sabar dan misti selalu bertolak ansur......baru la rumah tangga boleh aman dah bahgia. Cinta semata tak cukup dik oii.....hehehe.




Saya ni kemain lagi..orang pertama yang dapat kad jemputan kawin kak chik, padahal memang sah2 tak dapat nak attend. Mebi sebab confirm tak dapat attend so that was why Moksu Mah (the bride's mom) gave us the card. Buat kenang kenangan......tapi kan..kat mana yer I simpan kad jemputan kawin kak chik tu yer....?

Tengok gambar2 masa kenduri..akad nikah...Kak Chik nampak sungguh berseri2 dan terpancar sinar bahagia di mata kedua mempelai. Aiseh..now I started to sound like a wedding magazine journalist. Of kos la kita nak tengok pengantin yang nampak happy...ceria....kan? Takmo la pulak tengok pengantin yang muram...sedey....senyum pon tidak. Macam kena kawin paksa .

Cerita pasal pengantin kena happy2 ni....saya teringat pernah sekali tu saya dok tengok album gambar kawin satu couple from Bangladesh (and they are Muslims). Dalam sumer gambar2 tu...the bride tak senyum pon. In fact...she looked very unhappy. Masa tengah akad nikah the bride duduk bersandar kat teman sebelah dia....or..may be it was her mother kot....gaya bersandar macam orang yang lemah longlai.....lembek gitu. Walaupun dia pakai baju saree yang sangat la cantik...with beads and shining crystals, berhias pulak dengan gelang rantai....inai merah kat jari dan tangan but she seemed very2 sad. Siap air mata meleleh. It was obvious and everybody could see it.

I was kinda curious jugak nak tahu...ringan je mulut ni nak betanya but luckily my sister did that for me, hehehe... lagipon masa tu saya muda lagi...lom kawin pon lagi...so segan la jugak kan. My sister tanya one of the guests who was also a Bangladeshi lady ( actually, we-me and my sister Kak Ngoh, were the only Malays there) whom happened to be my sister's friend too and she told us that it is their culture (the Bangladeshi) for the bride to show their sadness and despair on their wedding particularly during the akad. Bagi diaorang pengantin perempuan patut rasa sedih2 masa nikah...kalau dapat nangis2 lagi bagus , semua tu sebagai tanda yang kita ni sedih nak tinggal kan keluarga....dan kalau la ada pengantin perempuan yang happy2....senyum2 maknanya seolah2 pengantin2 tu dah tak sabar dan tidak sopan, or dah gediks sangat nak kawin. Hahaha...macam2 kan?



*pic sumer di cilok dari fesbuk Kak Chik, xpe yer kak chik?

Comments

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!