Nama

Soklan di atas ni sokmo diajukan kepada saya..."kenapa nama awak tader Wan? ".....dah ayah saya tak mo letak "wan" camno? hahahahaa....tp memang gitu lah hakikatnyer...adik badik saya 10 orang...9 pompuan 1 lelaki...and dalam 10 orang tu..sorang je yang ada Wan kat depan nama.....aper? my only brother yang ada Wan? TTEEEEeetttt ! Wrong answer..bukan my only brother yg ada Wan but my dentist sister...Wan Azizon....dia sorang lah ada Wan..ntah cemaner leh tersesat dia sorang my Abah buh Wan.

Ayah saya nama Wan Muhammad Wan Jaafar....my mom plak Wan Hasnah Wan Yusoff...tp tu lah..my father tak letak pon Wan kat depan to almost all of his kids. And kami adik badik tak kisah pon..no big deal..lagi pon it doesn't make any difference ada Wan or tader. Tade hal....

Ha...cakap pasal nama2...all the pangkat2 nih...I wonder..adakah penting sangat untuk letak Haji/Hajjah kat depan nama to those yang dah pernah pegi haji ? I just wonder la kan..sbb some people tu..once they or their parents dah pegi Haji..terus letak perkataan Haji tu kat depan nama...contoh macam Haji Mokhsin ke....(kuikuikui....) gitu lah. Nak2 lagi kalau kat jemputan kawin..... So penting ehh letak haji2 kat depan ni? As for me....personally..if I dah pegi haji sekali pon...tak payah la nak letak Hajjah/Haji kat depan my name.....rasa mcm..ntah...tak payah lah letak.....lagi pon Haji /Hajjah tu..is not my name ! Ker sebab letak kat depan nama tu as a way to tell others that you have performed your pilgrimage?

Kalau saya tulis nama saya pon...saya just tulis..Zanariah Wan Muhammad...tader Haji2 pon kat depan nama my father walaupon both my parents dah pegi haji in 2001. Kami adik badik mmg tak tulis la Haji/Hajjah tu.....

Bukan aper...hari tu tengok satu kad jemputan kawin utk my parents lah...orang tu tulis..."Kepada....Tuan Haji Wan Muhammad" Perghh! so I was like....oloh...siap letak Haji la plok....bunyi nyer kepelikan lah pulok...ekekek, and tengok kat dalam kad tu pon..nama both parents pengantin di tulis dgn title Haji and Hajjah....so tu yang membuat kan saya terfikir..mebi to some people..title Haji/Hajjah ni mmg penting kot...and kalau tak letak tu..boleh jadi buat seseorang tu rasa tak dihormati kot....ntah laa....



(sebenarnyer saya nak autopublish kan entry pada suatu tarikh lain..tp terpublish hari ni....hantam saja lah)

Comments

iena hamdi said…
hehehhe tak pe la kak... ikut suka deme le..
Ahlami said…
same questions that people keep on asking me. simple answer, sbb abah xletak kan. why? no idea..no reasons. meant to be that way. to prove that wan and no wan have no difference. names are just names. with beautiful meaningful.that's the way it is,isn't it?

bubye
amie

p/s: kakjie kawin pon xletak 'Dr.Wan Azizon' dalam kad kawin dia..hehe..even she spent 5-6 years to study that.hehe
ramizah said…
apa ada pada nama..kalau org cina/saper je lah yg peluk islam, tak wajib tukar nama dia ke nama islam..dia boleh retain nama asal dia, dgn syarat nama dia tu tidak ada makna2 yg tak baik..kalau nama dia bermaksud nama tuhan dia (agama dulu) wajib dia tukar..
Mmg ler apa ada pd NAMA tapi... dr nama itu-lah membawa kita pd MAKNA-nya!

Janna, sy ada satu kes it's happen today. Ms I belekx2 client info terjumpe nama C**A. But biler i belek die punye spouse info... terkezut badak gak coz NOR***** (x brp ingat dah!) Utk kepastian sy call die...tapi... "Mr Lee (err.. bkn nama sbnr) dah meninggal, I'll pass yr no to his wife", so biler sy double chk..."mmg ler Mr Lee nie Muslim!" sambil sy ditengking-nya!

My Q's : Apa agama sbnr Mr Lee?
Mcm mana die dikuburkan?
Naper x declare...?

So, dr nama (&info) kita boleh agak... siapa mereka?
Wallah Hua Alam...
iena: tu lah...hehehe

ami: kak jie soghe jah hok trima this Q ami.hehehe...

kak ngoh: janji makna nama kita elok,kak ngoh deh?

Nur: oo..gitu kesahnyer plok? macam2 kan ....kesian Nur kena tengking2 plok
Janna, pi jenguk blog sy sat... buat tugasan! senang jer... copy-paste dah dpt jwpn! ok..?

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!