Injection dan lain2.

Tadi petang Laila balik sekolah and wat balik satu borang....ala..kira cam borang pelepasan ibubapa la utk pihak sekolah bagi rawatan kesihatan kat anak2...and borang kali ni kiranya untuk aku approve kan pemberian suntikan...of kos ler aku ber setuju lah.

Aku tengok anak2 aku ni tak takut pon nak kena inject. Macam Sophea tahun lepas pong gitu gak..balik2 skola je dengan bangganyer bitau.." kakak kena suntik.." (yer..dia memang gna perkataan SUNTIK yer,ada lagi perkataan lain yang skima macam dalam buku...mcm..Memandu, Selesa, Kejutan....tu antaranye lah). Bukan aper..kalau aku dulu alahai..baru nampak ambulan datang sekolah dah mula ketaq lutut...perut dah memulas2...nak kencing la..nak berak la...hahaha...blom lagi kena suntik betul2. Memang penakut ! Tu belum kira kalau kena wat pemerikasaan gigi kat skolah......aduhai...! Tapi bila turn anak2 aku ni...alhamdulillah..budak2 ni tak takut pom...sama ada nak kena cucuk or jumper doktor gigi. Maybe sebab aku dah train awal2 kot...macam Sophea..dia tu memang banyak cakap and banyak tanya...so ada la dia tny aku...dia nanti tak kena cucuk ke ape ke la...so aku cakap yang betul la...nanti bila Darjah 1 kena cucuk...darjah 6 kena cucuk lagi....pastu aku cakap la...cucuk ni tak sakit pon..kalau sakit pon, sakit sikiiiiiiiiit jer....pastu aku cakap la...cucuk ni bukan nak bagi kita sakit..tp nak bagi kita sihat...dalam jarum tu ada ubat and bla bla bla....gitu lah....
Tapi aku dulu2...dalam pada takut2 kena cucuk pon tader la sampai lari untuk menyelamatkan diri....tader la sampai nyorok dalam toilet.......ahkak tahan beb! Time nurse inject tu..akak pandang lain lah...tak nangis beb! Kontrol...kontrol....hehehe.

Masa anak2 nak jumper dentist pon aku cakap yang betul jugak...nanti dentist akan cucuk ubat...kasi tak sakit masa cabut gigi...nanti mulut rasa besar...and kembang.....hahaha...so bila cabut tak sakit...setakat ni suka betul pegi jumper dentist. So bila dengan Laila senang sikit..tak payah cite banyak sebab dia pon dah tahu and aku pon dah explain..so they know what to expect.

Macam sebelum ni when Sophea was 5 dia nak belajar naik basikal tayar dua....so dia tanya la aku....nanti kalau belajar naik basikal tayar dua jatuh2 tak? aku kata la..memang akan ada jatuh2...sebab tak biasa lagi kan...pastu aku pon wat la demonstrasi sikit2 cemaner takmo bagi jatuh gedebuk nanti....and teknik2 takmo bagi sakit sgt kalu jatuh....hahaha....kena la tunjuk demo biar anak2 mudah faham and leh nampak cemaner...pastu aku cakap la kat dia....jatuh2 tu perkara biasa la...jadi kalau jatuh tu..kakak kena la tahan..nak belajar kan? So..Sophea pon tahan la bila dia jatuh tergolek dalam lopak.....wakakaka....skang ni dah terror dah....siap lepas tgn lagik...Laila pon dah pandai gak...la ni siap mintak basikal baru lagik....sebab basikal yg ada tu dah kecik...ehh...bukan basikal tu mengecik, tp budak2 tu yang membesar...pehtu basikal Angah plak dah patah riuk....hahaha....tak dapat di selamatkan lagi.....! Leh jual as besi buruk ajelah.....

Pasal menstrual cycle pon aku dah citer sesikit...iyerla..anak2 aku ni kan pompuan je, so memang la kena citer....citer mana2 part yang boleh la.....mcm Sophea dia tanya la aku..naper aku tokleh sembahyang..so aku cakap la..Mak piyed...piyed tu aper..piyed tu kuar blood ikut "malu2"........dia pon Ooooo....gituk..pastu dia tny la...nanti dia besar2 besok pon kuar jugak ker...aku cakap la ya....dalam omo 11 ker..gitu....dia pon...ooo..tahun 5 la yer.....pastu explain la..bila piyed tokleh solat..tokleh puasa.....so sikit sebanyak budak2 ni dah tahu la serba sikit.
Bukan aper..aku dedulu walaupun aku ramai adik badik pompuan...tp hal2 gini aku lebih banyak tahu dari kengkawan and pembacaan...nak tanya maluuuu........kalau ngan kengkawan tu tader la rasa segan sangat.....nak mengarut2 pon bulih...hahahaha. Kiranya..elok jugak anak2 aku tak segan and suka bertanya...so aku leh citer dengan senang hati sbb mereka pon dah sedia....takkan la aku sesaja nak pegi kat anak2 aku and cakap..." Ha....anak2..hari ni Mak piyed..piyed itu adalah bla...bla... bla..........."hahaha....misti anak aku kata mak dah buang tebiat.

Comments

Mamadleena said…
betul kak...
apa beza mak dulu dan sekarang adalah sikap keterbukaan .. I think..
kena handle anak ikut zaman :)
wanee said…
so cute to call our private parts as 'malu2' hahaha..

hMm jangan jadi macam mak lang wanee dah ler.. every month kene jabs sebab sakit perut.. kalau one jab okay lagi.. nih 3/4 baru tumbang huhuhu..
norf: tu la...I trt to be as open a I can be...tp open2 pong..ahkak ni sgt bengkeng tau ! hehehe

wanee: cute? hahahaha...mak lang wanee spesel kes...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!