Earth Hour and environmental concious (camno ejo ha..?)

Hmm....korang support tak earth hour nih last night?
well, we did....tp kami tutup lampu lewat skit...tak pasan dah lebih kol 8.30. Some says that it won't make any difference just to switch off ur lights for an hour...but...for me...it's a way to show our support. Aku tak sign up pon kat web earth hour tuh...but just tutup lampu2 jer...tv and kipas menten pasang. Tak sempat kol 9.30 aku dah bawak masuk yasmin n aina tido....alih2...ngan aku2 sekali gol ( macam la it's something unusual,ekekeke) ...akakakak...Sekali kol 12.30 tu letrik tader...sampai kol 3 pagi....woh..tak tahan wa cakap lu...panas...tokleh nak tido...aku cam musykil laa....semangat betol orang SESB (Sabah Elektrik Sdn. Bhd.) ni nak support Earth Hour..sampai kol 3 pagi tader karen. Sabor jelah.....

Dalam pada usaha kita ni nak menangani masalah global warming and segala masalah yang berkaitan ngan alam sekitar ni....apa lagi yang korang buat..yelar...apart of supporting Earth Hour yg cume setahun sekali ni ...cam recycle ker....kurangkan pembakaran terbuka ker...guna kereta hybrid or solar system ker.....

cam aku...setakat ni adala recycle sikit2...setakat yg mampu. Macam mana2 sampah yang boleh di bakar...cam kotak2 air minuman tu.....pastu plastik2 aku asing2 and recycle....alah..letak kat depan umah with all the sampah gak..cumer dah asing2 la sampah tu. Mana2 sampah yang boleh di beri kucing...ayam or anjing makan...aku bagi kat makhluk2 tu....(bagi makan anjing..salah ker..? )....pastu cam alluminium cans...foil....and tin2 susu..tin sardin...segala jenis tin la...aku ketuk2..ehh..aku plak yang ketuk....hubby aku lah.....kuikuikui....nak curi credit orang plak....hahaha....and jual...ada dua kali dah kami jual 1 guni besar...my husband sanggup kutip alluminium cans yg kat kompleks sukan and tempat dia main futsal tu wat balik tau!Pastu lagi...kalau aku pegi pasar kan....kalau orang yg jual2 sayor tu nak buh sayor dalam plastik kecik2...aku cakap tak payah plastik....masuk je sumer ni dalam beg besar pasar aku....hehehe..nak jimat2 kan penggunaan plastik...makcik jual sayor tu at the same time leh kurangkan kos dia untuk beli2 plastik bag kan? Walaupun nampak kecik je sumbangan kita nih..tapi lelama leh jadi besar kan? Lenkali kalu aku pegi pasar aku nak bawak tupperware siap2 lah....err..pakcik..ikan kerisi buh dalan tupperware nih..kapla ikan masuk bekas ni...itu sotong kasi masuk bekas yg kecik ni eh...? orait tak? hehehe...

And aku sangat la berminat ngan solar system nih...selain dari dia guna sumber semulajadi..ia juga leh kurangkan bil letrik kita..malah..there will be no more elctric bills ! bagus kan? mana nak dapat solar system nih...?

Comments

Mmg betui... sbnr-nya byk lagi effort yg kita kena buat & yg ptg sekali is... penggunaan plastik tu ler! sy ada dgr dlm radio kata...

"Plastik lupus lbh kurang 100 tahun! kalo bakar, of course pencemaran udara plak!"

wuiiyoo...
nordee said…
baguslah....semoga ramai lagi orang yg berkesadaran camni...saya pun tutup lampu jugak...:D
nur: ha tu la pasal..plastik mmg susah nak lupus lah...bukan susah lagik.mmg degillah,hehehe

nordee: tu la ...tak dapat tolong byk..tolong sikit2 pon jadi la kan...save the world for our children...hehehe
deidaa said…
Xjoin psl nyo mok sy kata "tok payoh lahhhhhhhhhhhhhhhhhhh" :p
Sbb time tu dia duk smaye lah, duk ngaji lah apo lah :p

xpo thn dpn sy join.. gehehehe!

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!