Hari Yang Rajin



Yer...hari ni saya sangat rajin. Bangun pagi2 wat nasi lemak ngan dua jenis sambal, sambal ikan bilis dan sambal sotong. Sikap rajin ni timbul setelah saya dah pandai wat sambal sotong pada minggu lepas. Sebelum ni kalau wat sambal sotong kering tu sokmo sotong saya liat....tak selera nak makan. Tengok kan rupe...rasa...memang dah tip top dah, tp bila nak geget sotong....aiyyak! Liat..terus putus selera. Setelah saya berguru ngan my fren Iena all the tips and petua nak masak sotong kering nih, maka berjaya lah saya. Tengkiu to Iena.....memang lembut banget sotong saya. Biasa kalu brekfes saya wat simple2 jer, makan roti ke...goreng nugget ker...tak pom goreng sardin roll (yang mak saya kirim baru ni, ada lagi 2 peket). Ala...wat sarapan pon saya jugak yang bedal sumer....hahaha..sebab anak2 lambat bangun, by the time depa dah bangun, mandi..saya dah siap masak tengah hari..pastu nak gi school dah.




Cik abam saya dah pegi ke Lahad Datu. Tinggal la saya dan kanak2 ribena ni 4 orang kat rumah. Hari Jumaat baru dia balik. Cik abam takder...awal2 lagi saya dah lock gate. Kalau dah malam2 malas nyer nak kuar pegi lock. Anak2 pegi skolah tumpang my neighbour , Kak Min. Balik pon tumpang dia gak.

Owh..luper nak bagitahu, Aina dah pandai jalan. Ada la dalam 2 minggu baru pandai jalan...so dok berjalan la dia sokmo.....pastu kalau dia jalan suka sangat dia letak tangan dia kat belakang mcm orang berenang tangan kat sisi tu.....agaknye nak kurangkan rintangan angin kot...biar laju skit jalan....kuikuikui.....cakap tak pandai lagi...dok blablabla gitu la...yang paling dia pandai..cakap nak...Naaakkk! Naaakk!....hehehe....tp paham dah jugak cakap kita....angguk2...geleng2....


Nena dah pandai jalan leh la pakai sandal cumill ni...

Comments

Alexi said…
Owhh..pndai jale doh dehh...keno kunci pintu laa sokmo..takut kuar...hihiihihi
halen said…
waaa.. apakah tip sambal sotongmu itewwww kongsi la skit hehe. slalu wat sambal sotong basah jer yg kering ni x penah try lg.
Janna..
hepi to hear that Nena dah pandai berjalan. Aku leh imajin cam maner dia jln tgn kt sisi belakang coz Alisa dulu pun kalo jalan style dia mmg cenggitu.

Yes..I like yr sambal Sotong nampak so menyelerakan. Dah kecor air liuq nie.
ise3339 said…
aina dh pandai jalan..bgs2, bleh la che' tie belikan kasut/sandal utk aina nanti:)
letak la gmbar aina berdiri/berjalan...
alexi: takpow..tok payoh kuci takpow sebak dio takutturn bendul,hahaha....dia doooookk jah pitu tuh.

halen: hehehe,nanti ku letak tips nya di blog masakan yer?

nurul: ooo yeker? alisa pon jln gitu ker? hihihi,klakar kan? nurul, u misti lagi terror wt sambal sotong kan?

tie: ho...aina panda jjale doh, gi mano2 sokmo nok glosor turun, maklumla..bulih jjale doh kae,hehehe,nati la ambo tepek gmbr aina in action deh.
NikNor said…
syabas aina,..dah pandai jalan tk lama lagi dah boleh berlari..
NikNor said…
syabas aina,..dah pandai jalan tk lama lagi dah boleh berlari..

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!