Hari itu dalam sejarah.....ekekek.

Nasi dagang dengan lauk ikan tongkol


Hahaha...kita gelak dulu...aper yang dalam sejarah nyer? Well, gini la...selama2 aku kawin ni aku tak penah sekali pon try wat Nasi Dagang yang Kelantan version lah.....kenapa aku kata selama2 aku kawin? sebab aku ni dah kawin baru ler terkial2 nak bajar masak . Sebelum kawin memang hampeh tak tahu masak! Nak2 plak aku dok jauuuuuuuuhhh and kat tempat aku ni memang payah ler nak jumper orang jual nasi dagang ke...nasi belauk ker....ataupun apa2 la lauk pauk yg originated from my hometown...so nak tak nak kena la bajar wat sendri....bagus jugak kan? Kalau sumer2 tu easy access...byk orang jual...misti aku tak cuba nak wat kan? sebab leh beli. So berbalik kepada sejarah ni...tu lah.....aku memang tak penah wat nasi dagang....alasannyer sebab kat sini tader orang jual beras nasi dagang.....hahaha...alasan tok leh pakai....kalau betul nak wat..bawak ajelah beras dari kampung kan? Tapi...masa balik tahun lepas aku nekad bawak beras nasi dagang ke Keningau ni....yelah..bila dah ada beras tu, alasan asal aku tu dah tak valid lagi dah...pastu nanti mesti sayang la kat beras tu kalau tak wat2 jugak...rosak kena makan kutu beras plak nanti.....so hari tu aku berjaya buat !




Gulai Darat Ayam...(ke Ayam Gulai Darat?)


Nasib baik la jadik....suka yang amat. Anak2 and cik abam pom makan and kata sedap....kembang seh! Aku wat gulai darat ayam..rempah gulai darat ni pon di beli khas di Pasar Kubang Pasu...hehehe...pastu aku rebus ikan tongkol, ngan udang....owh...sedap2. Aku kalau makan nasi dagang memang sker makan ngan ikan dari ayam. Nampak gaya lepas ni leh la wat lagik....resepi nasi dagang aku ada tepek kat my recipe blog. Ish...cakap pasal makanan ni lapar la plak....huhuhuh.

Comments

manlaksam said…
Salam dari Pak Man,
Sedap nampaknya gulai darat tuh....
aranam said…
Tahniah kerana telah berjaya mencipta sejarah. Nampak sungguh menyelerakan...:)
Terima kasih kerana mengikuti Menelusuri Ilham.
Saya ada cuba untuk melihat resepi di blog lagi satu tetapi pautan itu dikatakan tidak wujud.
Pakman:salam pak man....tima kasih mari jenguk blog sayo,sebut namo Pak Man...tringat..lamo doh tok wat laksam...hehehe

aranam: ops...sori nam...saya silap taip link tuh,that's why tak dapat, saya dah edit dah..dah bulih dah,hehehe.
iena hamdi said…
akak nak jugak...
nak jugak? alahai..kat sana senang...byk jual kat pasar malam :D
Aku suka nasi dagang especially gulai ikan ayer mmg menyelerakan. Biler sebut nasi dagang..windu pulak nak balik Ganu.

Lagik satu, nko dgn Ed cam berjanji pulak yer nak buat nasi dagang. Sehati sejiwa namernyer tu.
NuruL: bila lagi ko nak balik Ganu? kalu balik kang ko makan la nasi dagang ganu puas2 yer, hehehe...

hahaha..tu lah.mcm berjajni plak kami ni same2 wat nasi dagang, ekekeke.

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!