Trip to Labuan


ni nak citer la nie our short trip to Labuan....

Day 1 (Monday, 25/1/09).



Jeti Menumbok


Kami (my family, ustaz radhi's family,fazmi's family- 3 grand livina,hehehe) bertolak dari Keningau kira kol 6.30 pagi sebab nak naik feri kol 10.30 pagi di Jeti Menumbuk. Kami tak pasti baper jam perjalanan dari Keningau to Menumbuk so that was why kami turun awal sikit. Kami sampai sana kira2 kol 8.30 pagi.....awal la jugak kan...tak per...awal sampai tak per jangan lewat sampai....tak ke haru kalau kena tinggal ngan feri? Ramai la jugak orang yang nak ke Labuan...feri tu kira nya hampir penuh la....tinggal sikit jer space lagi yang leh muat 2,3 keta je lagik, so kira penuh la kan. Anak2 excited nih.....naik feri....orait la naik feri...tak mabuk....feri kali ni cepat sikit kol 11 pagi dia belayar...kol 12 tgh hari dah sampai kat Jeti Labuan...kira cepat la sebab biasa nyer it takes about 1 and a half hour jugak la .....owh..lupa nak bagi tahu..tiket kereta utk naik feri ialah RM58 sehala (termasuk pemandu) ,pastu tiket untuk penumpang plak RM5 seorang (dewasa dan kanak2),selain itu kereta juga di kenakan landing fee sebanyak RM16 sehala.








Dah masuk dah.....










Dah sampai Labuan......yeay !


Elok je kami sampai sana terus kami pegi makan duluk...lapar lah....makan kat Restoran Sri Malindo...restoran ni dulu penah masuk Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 ....tp lama dah la....orait la jugak lauk2 pauk dia . Lepas makan kami pon nak check in la hotel...mujur la my dear fren Norf was around to lead us straight to the hotel....kami menginap di Tiara Labuan Hotel.....orait la hotel ni....kami amik bilik deluxe with seaview....since most of us are government servant so kami dapat special rate lah... RM190.30 for deluxe room ( 1 king size bed, 1 single bed) with welcome drink and complimentary breakfast for 2....kira orait la kan? Kalau sapa2 nak dok sini kami memang recommend lah.






Our room

Lepas dah check in , anak2 pon dah tak sabar nak terjun kolam....so itu lah aktiviti sepanjang petang kat hotel....dah penat main air sumer naik atas siap2 nak pegi makan malam pulak.

Malam nyer kami pegi makan di Anjung Ketam..kira2 20 minit dari hotel. Thanks to my fren Iena yang bagi kami contact number tempat tu. So we immediately call the restaurant, book a place for all of us...siap order menu2 sumer sekali pastu mintak diaorang bagi direction untuk ke sana .....hahaha....Alhamdulillah kami tak sesat pong....sampai sana kami kena tunggu kejap pehtu terus dapat meja and makanan pon tak yah tunggu lama gak sebab dah siap order kan.....








kami order butter crab, butter prawn, udang goreng tepung, sekor ikan stim, sayur kailan ikan masin.....amik ko....memang sedap2 sumer.....! Sapa2 datang Labuan mai la ke Anjung Ketam ni....memang puas hati makan...cumer tu la...since lokasi nyer betul2 tepi laut or mebi muara sungai ker gitu angin kat situ amat la kuat....tp syiok lah...harga nyer pon rasa nyer sangat la berpatutan dgn apa yg kami order....ketam saje dah 4 kilo....udang plak 1 kilo lebey.....ikan lagik...tu pon masa book tu pon my hubby nak tambah ikan sekor lagik takut tak cukup, tp org kedai tu kata ....macam dah cukup..hahaha, sabor jelah.

Balik bilik..kami sumer collapsed. Knocked Out.

Comments

eedany said…
Wah...bestnya!

Saya pun dah bertahun-tahun tak datang Labuan.

Ada masa nak pergi borong chocolate kat sana...

Sedapnya menu uols. nah...terlapar pula

:)
bwk bdkX2 bercuti ker Janna? ok-lah tur! sy pun tak gi manaX2 CNY nie... roundX2 KL jer..

a'ah.. dgn laptop baru nie mmg rase `free' sket but mlm jer ada ms tu pun dh penat.. tak taw biler nk update blog! malaz daa...
Adrina Adi said…
oh, i lap ketam very much.

mesti heaven kan makan kat sana.

niceeeee....

p/s : kak ja, semua gambo u mesti ada aina interprem. hihi
ramizah said…
sedapnya ketam..ketam dari Alaska ke?
eedany: ha...eedany kan suker soklat kan? memang sesuwai sangat, hehehe


Nur: a'a...bawak anak2 berjalan ngan mak nyer sekali,hehehe, bila lagi time cuti skolah ni la ..tak dapt jalan jauh, jalan dekat2 pon jadi la...

Kakak: ha..kalau u datang labuab u suruh la Abang Boy bawak u pegi Anjung KEtam yer? dia tahu kot...

Kak Ngoh: owh...tak mampu la nak beli ketam Alaska...tu ketam Labuan je Kak Ngoh....hehehe.

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!