Bulu

Aku bukan nak citer pasal bulu mata...or bulu roma...bulu kaki or apa2 bulu di badan nilah..cumer nak citer pasal orang yang berkawan pilih bulu. Pada pendapat aku, memang patut kita pilih2 kawan, pilih yang baik2 serta ikhlas bersahabat gitulah hendaknyer. Cuma ada gak orang yang pilih kawan sebab orang tu kaya atau banyak duit....atau pon orang tu sama taraf ngan dia...mcm sama2 keja besar or gaji besar.....ada jugak orang yang hanya nak kawan ngan orang2 yang keje...ngan surirumah diaorang takmo kawan.....

Pada pendapat korang la kan, adakah kerana orang2 ni memilih serta menapis2 sahabat mereka membuatkan mereka ni sombong, atau tak baik? Gini la....aku amik contoh aku la kan...I'm a housewife, which most of this country's society call and labelled us as "not working" or "tak kerja" (walhal we did all kinds of work, with no annual leaves, on calls 24-7 ,including public holidays and plus double or even triple extra job during festives seasons, and they are calling us as "not working"?) and they are some people who refused to befriended with us, only because we're housewives. Adakah mereka tu jahat..eh, eh...jahat tu berat sangat, adakah mereka ni tak baik ? padahal diaorang ni sangat baik kalau dengan orang2 yang sebulu, sekerja atau mungkin setaraf dengan mereka...peramah....rajin tolong......pemurah. So adakah mereka2 ni sombong hanya kerana mereka takmo kawan ngan certain group of people? Adakah mereka ni hidung tinggi hanya kerana they refused to bertegur sapa with certain type of people?

Kalau kat forum la kan..kadang2 tu memang bulih nampak......in fact memang wujud clique2 ......clique yang berpendapatan sederhana....clique yang pakai branded or expensive stuffs....aku leh masuk sumer clique....cumer clique yang pakai branded or expensive stuff ni tak baper leh nak masuk...hahaha, sebab ada certain2 ahli clique yang pikir aku ni tak eligible utk jadi ahli clique tu....ekekeke.....yer....aku tahu and sedar diri......aku beli stroller anak pon takat brand Anakku je...tak mampu nak beli nak beli Mc Laren or Quinny Zapp....carseat pon takat My Dear je...eh, ke Oh! Dear....alah aper2 jela...kopak la nak beli brand Maxi Cosi ker haper ker.....hahaha...tp kan.....tu lah soklan yang timbul....adakah mereka ni sombong..atau tak baik....atau aper? ok lah...aku tader idea..

Comments

Adrina Adi said…
marah nampak? hihi..

sombong mcm naik pangkat jusa ke apa?

takper la kak ja. yg penting we know who we are.

tak ke mana pun orang2 yg sombong ni.
eedany said…
saya pernah jumpa juga golongan ygpilih bulu ni...

tak pe lah... biarkan jer...sebab ada masa kita di atas ada masa kita di bawah kannn?

harta kekayaan dan pangkat semua tu adalah ujian. Bila2 masa Tuhan boleh tarik balik tau... betul tak?

yang penting kita adalah geng kannnn? yay!

:)
mamamia said…
ala kak ja.. biar dia la nak berbulu ke tak.... janji kita jaga ajer family kita diam2.. kan kak ja...

dah senyum sikit.... hehehhehe
kakak: hahaha, I tak marah..I cumer wonder je...I ok aper....tader hal, u tak usik I..I tak usik la u....I just wonder.....

eedany: ikhlas saya cakap eedany la yg jenis berkawan tak pilih bulu...I liiiiiiiikkkee! kalau tak caya, tgk la bloglist eedany tuh...mcm2 jenis org ada....I sker la geng ngan u eedany !

iena: hahaha...tak kisah pong, bukan dia yg bagi akak makan kan? cumer tu la...nak kata diaorang jahat..diaorg bukan org jahat...in fact, deme baik je..cume deme takmo baik2 ngan kita ni je...orang kebanyakan .....nak wat camno...
Adrina Adi said…
kak ja, u bukan orang kebanyakkan ok? they just dont know you.

kita orang ada ada laa (bak kata siti tanjung perak) hihi..
kakak: hehehe......I tak kisah pom, I have lots of wonderful frens..like you....!and that is more than enough.
memang bukan orang kebanyakan...tapi kesikitan...hmmmm
alahai sedih-nyee Janna kalo kita yg tak dipilih bulu tur yea? Mmg wujud & ketara sgt environment tur! so, jgn pikir sgt... coz wat sakit ati ade-lah!
embunpagi said…
huhuhu...lain2 org lain2 cara. apetah di sblk alam cyber. ntah2 ape yg dicerita tak sama dgn ape yg dia ada.

wat hal sendiri lg baikkk...
Nur: sedih tu tak la sedih..cumer pelik je dgn perangai manusia ...hehehe

embun: haa..betul jugak tu kan? kemain la citer macam2 kat alam cyber nih, kalu dia klentong pon bukan kita tahu kan? hahahha...
Mamadleena said…
cuma kita je tau kita berguna atau tak kak...

org2 macam tu bukan sombong..
cuma derang tak berada d tempat kita..
so, derang tak rasa apa yang kita rasa dan apa yg kita fikirkan...
effa: hmm....mebi la kan...? they're not in our shoes....

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!