tak tahu nak kata aper....

tak tahu nak buh tajuk aper.

well, hari ni aku dapat gud news....Alhamdulillah..dah lepas......lega la skit rasa. Apa yang dah lepas tu? Well....sori la yer...tokleh reveal lagi tunggu dah confirm...dah ada depan mata baru la leh reveal. Okay!

Semalam aku pegi la rumah jiran aku ni nak tgk her newborn baby. Comey jer baby nyer...kecik molek...rambut pon lebat an only 57 days - young. What really startled me was when she told me that she already gives solids to her newborn baby. Owh......! I....I.....didn't know what to say, rasa kesian sangat kat baby dia tu.....kecik2 lagi dah bagi makan ......aku nak pandai2 kata tak boleh, takut dia kata kita pepandai nak mengajar dia so I didn't say anything. Dia kata mak dia yg suh bagi makan....baby tu tak kenyang sebab tu asik nangis jer memanjang. Well, that's how babies communicate through their cries. They cry when they're hungry, they cry when they're sick, they cry when they want attention. That's what babies do. Aku la plak yang rasa teramat kesian tengok anak dia......alahai...Aina yg 4 bulan ni pon blom aku bagi makan lagik. Still on breastfeed exclusively. In fact, all my girls are only given solids when they turn 6 months.

Masa aku baru2 ada Sophea dulu pon gitu gak....ada yg suh aku bagi Sophea makan when she was only 2 months plus.......tapi aku abaikan ajer semua cadangan2 tu....bila aku diam depa kata tak pa...budak2 zaman skang dah boleh dah makan ....I don't give a damn with all their sugesstions, luckily my husband always supports me. Ada yang suh bagi susu formula supaya senang nak tinggal kan anak nanti. Aku ni memang sejak dah mula pegnen mmg dah set nak BF my kids. Further more.....I'm a Stay -home- mom. There's no excuse for me not to breastfeeding my kids.

Baby's stomach are still fragile and young to receive such heavy foods. They are not ready yet. Kalau tak, takkan la doctors strongly recommend mothers to exclusively breastfeed their babies for at least 6 months. Kalau pun baby tu nampak ok...tak sakit....tak berak keras.....but kadar penyerapan nutrien dari makanan oleh perut mereka lom efektif sangat lagi......and lagi satu kesan dia bukan sekarang....tu...besok2...bila dah besar....mudah dapat gastrik, ulcer.....even worse, canser. Sumer penyakit yg berkaitan dengan organ2 abdomen.

To mothers out there....yang ada baby kecik2......kalau boleh, jangan la dulu bagi solids to your babies selagi tak cukup 6 bulan. Kesian la kat baby tu...perut diaorang dah kena kerja kuat utk cerna makanan padahal they're just not ready yet. Kalau ada suara2 yg suh bagi makan gak, abaikan jer...jangan melawan atau pun ikut.....biarkan je kata2 tu pergi dengan angin. . Your kids, is your responsibility. Kalau dia sakit.....kita gak yg susah.

hari ni plak aku wat kek gulung....first time cuber wat....resepi dan gambar dah aku tepek kat sini, macam biasala kan.

okay lah....chow.....

Comments

adrina adi said…
bab2 ni mmg sensitif kalau nak tegur. some people laa. hehe.. tp indonesian mmg diorang baby umur 2-3 bulan dah start kasi pisang so that baby cepat kenyang & kuat (kata diorang la) maybe sana susah nak dpt susu formula.
ramizah said…
You can just tell her that baby at this age, they are not ready for that kind of food..Full stop.
adrina adi said…
kak ja, u preggy lagi ke? i mean the gud news tu???
lenny said…
ye-lah.. Janna, gue setuju sangat ngan `pegangan' u tur. Me oso.. even I'm a working mum, I BF all my 3A during confinement..100%! but, bila dah start keje br I bg susu formula. itu pun ms keje jer, blk keje.. cepatX2 I BF dieorg. Penah gak I try pam tapi... not enough! so cam tu ler.... smpi 6-7 mths for my boys and a big clap to my eldest... becoz she until 1 1/2 year... trust me! heh..heh..MOST IMPORTANT THING... YOUR PSYCHO/ MIND HAVE TO BE VERYX2 STRONG!! betul tak puan Janna?
kakak: tu la pasal kan,alahai u ni...mentang2 I ni tiap2 tahun pegnen,aal gud news jer pegnen la yer...hehehe,tader la,I'm not pegnen la...tu, my Ayang dah reveal dah kat blog dia..sabor jer....I ni nak la wat suspen skit....

kak ngoh: tu la...kita oyak jer.whether they want to listen or not, it's up to them right?

nur: bagus la u Nur...kalau I keje...tak tahu la leh Bf or not...kena kuat semangat kan?

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!