Jajan

yer....hari ni kita akan belajar pasal jajan. What is jajan ? mengikut pemahaman saya "jajan" ialah makanan ringan atau pun dalam bahasa omputeh nyer ialah junk food.

Suami saya suker sangat beli dan makan jajan. Antara jajan2 kegemaran dia ialah :

1) coklat -aper jua jenis coklat, yang murah aper lagi yang mahal sumer dia bedal.
2) cikedis -hahaha......aper ha nama yg proper skit?tp jenis mcm Twisties...cheezels.....double decker.....dan segala adik beradik nyer dia mmg suker. Owh...yang paling dia suker ialah Super Rings.
3) sotong kering - kenapa la aku rasa cam nak gelak bila taip dan sebut sotong kering? tp mmg dia sker makan sotong kering nih...nak2 yg di gelek nipis dan di salut gula or lada tue.......owh..amatlah di gemarinyer....tambah2 lagi aroma sotong itu yg kuat dan seolah2 memanggil2.

Itu lah antara senarai jajan yg suami saya suker makan. Memandangkan suami saya suker sgt makan jajan2 tersebut dan sentiasa memastikan stok sentiasa ada di rumah..maka anak2 pong turut menyukai nyer. Unfortunately for my husband, whatever food he likes to eat..the kids like 'em too. Adoi..so this is the toughest part. Jadi terpaksala saya menyorokkkan all the jajans dan cumer memberi sebagai upah atau penyelamat keadaan sahaja. Hehehe.....


Jadi...what my favourite jajan?

hmm.....I'm always having trouble when it comes to jajan. Bila saya suruh my cik abe belikan saya jajan...nanti dia akan tanya...aper jajan sayer......and saya tak tahu saya suker makan jajan apa. Hehehe.....aper yer.....? Biasanyer jajan kegemaran saya ni bermusim.....once I like muruku then I will eat muruku sokmo.......and then I stopped. My current favourite jajan is APOLLO LAYER CAKE. Hehehe.....suker sangat....paling suker yang pandan, so skang kena ada stock selalu. But I guess, my all time favourite jajan has to be Pisang Goreng and Keledek Goreng. Uissh......sedap nyer. Kalau terasa nak makan...tengah2 malam pon sanggup goreng.


Ni la Apollo yg saya sker makan tu....lagi sker yg pandan aje tue.




Owh Goreng pisang !...sedap dimakan pagi petang siang malam.


Comments

lenny said…
Assalamualaikum Puan Janna...
Jgn terkezut! Sy kawan Riko@Nurul fr kL. I selalu bc yr blog nie... Meriah tul umah awak yea?? Laa nie.. maybe awak rase penat skit coz bdkX2 tur tgh lasak tapi.. dah beso nanti.. InsyaAllah depa balas balik `kepenatan' awak tu! Sy pun ibu anak 3 tapi penatnyer... lbh kure joh! (sebend gue ore Kelate gok!)

RajinX2 ler singgoh gue-nyer blog... biaseX2 aje!! Nice 2 know u!

Nur
Nur
ramizah69 said…
Mohsein, jgn makan jajan byk sangat..
nanti jeng..je..jeng..
Nur: mmg meriah rumah ni...mujur la ada ank2 kan? hehehe....harap2 gitula nur...dah besar sok2 kan? datang la jenguk blog saya selalu yerr....!

kak ngoh: hehehe...tu la,berehi benar make jajansssss
sofea^alisa said…
janna..
ckp pasal jajan nie...my cik abe pun suka sokmo dgn Jajan..especially Kuaci..tak kisah ler yg jenis hitam ker..stripe ker..kuaci kaler putih ker...mmmg peberet dia...tapi yg tensen tu...my doters oso like the same too....

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!