I've been tagged ...again!

Aiyya.....I've been tagged again by norf...so utk tidak menghampakan norf so here it goes...but I most probably won't tag anyone else in return...sebab ntah...tak tahu nak tag saper la norf.....hehehe...aci la yer?

so ..currently I have three daughters....

My eldest : SOPHEA MUNIRA



- She was named by my hubby.......at first we planned to name our first baby girl as RANI MASTURA....ntah haper2 la nak letak nama RANI......hehehe...so masa dah bersalin tu memang nama tu la yang melekat kat my kepala, but bila aku balik from hospital tiba my sister Ahlami told me : "Kak Ja, Abe Mokhsin suh letak nama Nur Sophea Munira pulak..." (Ami, I bet u remeber this right? ) . Aku pon cam pelik laa....lerr..dari mana plak la dia dapat nama tue....yang aku ni plak tak berapa berkenan nama yang ada "NUR" nie.....hehehe....so aku pon bagitahu my Ayang takyah Nur2 lah...just Sophea Munira jer...cukup. Hehehe....Aku dah lupe la aper maksud Sophea Munira, but it has something to do with kesucian gitu la.....

My second : LAILA AMANI



- Nama Laila ni memang aku yang pilih.....I've always like simple name...simple to spell and pronounce and yang paling penting makna pon bagus. LAILA bermaksud "kekasih" kalau dieja dalam ejaan JAWI begini, lam,ya, lam, ya buta (ala...ya yang tader titik tu...macam eja nama MUSA..). Amani plak bermaksud "kesejahteraanku" ......dulu2 masa Sophea kecik2 dia tak dapat nak sebut LAILA betul2 so dia just sebut "ALA" jer....so skang ni memang orang lain panggil dia Ala...but kami kat rumah panggil dia Angah....yelar..sebab dia pon dah ada adik kan....masa nak namakan Laila ni memang kitaorang tak prepare nama pon. Lepas dah bersalin baru la kalut nak cari nama apa. Kami ni plak tak der aturan or syarat nama anak mesti bermula with certain2 alphabet or what so ever....so senang la skit nak buh nama...(err..senang kot? )

My third : YASMIN LIYANA



- Nama Yasmin ni plak both me and my ayang yang pilih...I picked Yasmin and he picked Liyana...fair and square....hehehe....actually nama Yasmin ni pon kami tak plan gak..dah nak isi borang kelahiran baru la nak fikir nama....and aku masa tu sker sangat lepak kat satu forum and one of the forummer ni suggest beberapa nama and salah satu nama tu ...Yasmin. Aku terus berkenan.....okay la jugak....senang jer nak sebut....yang hujung nyer my ayang la dok belek2 buku.....at last dia berkenan nama Liyanan jugak...ngam katanyer ngan Yasmin....hehehe...so jadik la Yasmin Liyana ...Yasmin bermaksud "bunga melur" and Liyana plak bermaksud " kelembutan kami" ....cewah....dah la bunga melur....lembut plak tue.....ala2 ..wanita melayu terakhir la gitu....hehehe...yeyer jer aku nih...


so there it goes....how I get my childrens' names.......tade peristiwa special ke aper except for their births tu je la.......

Untuk anak2 mak.....mak sayang anak2 mak sumer....semoga anak2 mak akan jadi orang yang berguna kepada agama, keluarga dan masyarakat, insyaAllah...mak doakan all the best utk anak mak.......sayang sumer anak2 mak..MMMMMUAH!


owh...speaking of my kids nih...luper nak bagitahu....Yasmin dah pandai jalan dah...at last...! Hehehe...lambat skit dia nih compare to her other sisters..but very the pandai ini minah.....dah boleh communicate dua hala...we can understand what she wants and she can understand what we tell her. Kalau nak apa2 tu...dia tunjuk laa.....nak itu or ini..kalau kita tanya dia balik, "Adik nak biskut ker (cth biskut laa...) ?", nanti dia mesti angguk2. Kalau aku kata kat dia "Dik, mak sayang adik yer...?" nanti dia akan angguk gak....ntah yer paham betul ke tak tak pasti la....hehehe....dah pandai salam and cium......and sebelum ni dia memang boleh panggil aku "Mak"....alih2 dah tak boleh la plak....tapi boleh panggil "Ayah" ....so ngan aku2 sekali dia panggil ayah...hehehe...ayah pon ayah la Yasmin.....kakak2 dia pon dia panggil ayah gak!

Okaylah.....takat tu jelah..kang besok2 ke bila2 ker aku update lagik.....till then..chow!

Comments

afifah said…
yeay! yasmin!!! kita jalan sama2 meh hehe... btw, tgn afifah dah baik.. dah kering dah pun, boleh buat twinkle2 little star hehe... cuma mak risau afifah suka kopek2 kulit dia dengan selamba..huhu
effa said…
tak silap norf pick kak zana to be tagged. nama anak2 semua cantik2. Jeles norf. Especially nama Laila Amani. :)

Being blessed with this kind of kids... It's already 0.001 % of heaven kan?
imalha said…
hahaha...
smua yasmin pnggil ayah..
ajar yasmin sbut MAK UDA plak ehh.
heh3...

heh3..yap..i remember that moment..ingat lg..and still remember.tunggu kakja bersalin...fuhh..lame gile..puah sy tunggu...hihi..

bubye
amie
afifah : bagusla kalau tgn afifah dah baik....harap2 tader parut la yer?

norf : Aiseh...cantik ker norf? simple jer...tp mmg bahagia (dan sakit kepala..hihihi) ada anak2 nie...

amie: awok hok nunggu pong puah..sayo ni lagi la..puah la..sakit pulok tue....huhuhu...

I remember awok citer that awok tok gi skoloh on the day I nak bersalin tue...and bila cikgu awok tny..ur fren kata "kakok Ahlami beranok.." and cikgu awok kato.."doh kakok dio hok beranok,bakpo dio plok hok tok mari skoloh nyo...? hihihi...sabau jelah...
ciku_nunu said…
pandaimu pilih nama... sedap2 belaka...
aku rasa mu nak letak nama rani sb minat rani mukherjee kot... ikiki... kuch kuch hota hei gitu!:p
nunu : you're back ker? puas ku godek2 mu punyer FP...hehehe...memang pom...laki ku yang minat Rani MUkherjee..dolu2 laa....
snowflakes said…
salam..

hai yasmin liyana's mommy..
name saye liyana yasmin hehee

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!