Subhanallah...

Malam ni ntah kenapa tiba2 jer aku teringat kat dua orang arwah pakcik aku- Arwah Ayah San and Arwah Ayah Soh. Ayah San is my uncle belah my mom, and dia meninggal tak silap aku sometime in April, 2005 mana kala Ayah Soh plak was my father's younger brother and he died last year and both of them died because of heart problem. What a coincidence.

Masa balik Kelantan tahun lepas bila borak2 dengan Ma, mesti keluar cerita2 lama....macam2 cerita termasuk la cerita masa Ayah Soh nak meninggal. Ayah Soh aku ni bekas pesara tentera, lepas dia bersara dengan tentera dia jadik drebar untuk TNB plak, walaupun dia hanya seorang driver but dia pandai bab buat2 wyring ni. Kita orang dulu2 kalu nak buat wyring kat umah mesti panggil Ayah Soh tulung buat. Kemudian setelah berkhidmat dengan TNB for years sampai la masa untuk bersara lagi. Kali ni kiranya memang bersara betul la....dah sampai tahap bersara wajib la. Lepas dia bersara dengan TNB Ayah Soh buat bisnes sendiri, bisnes makan2....he had a restaurant and restoran dia yg paling last ni aku sendiri pon tak sempat nak pegi lagi. My mom citer...beberapa hari sebelum dia jatuh sakit Ayah Soh ada bagitahu Cik YAh (his wife la..) dia kata :

Arwah : Hari Jumaat ni kita tok soh nego la deh, kito gi kubur.

CIk Yah : Nok gi kubur? gi kubur sapo?

Arwah : Kito gi la kubur sapo2 pong....kubur anok kito ko (Arwah Zailani dan Arwah Azizi) , kubur Mok ko...(my granny laa..)

Cik Yah : Ho..takpolah gitu gak....

Arwah : Pahtu minggu depan kito wak make2 (makan2) nok...lamo doh serro tok jamu

Cik Yah : Bulih jugok....

After that conversation arwah terus jumpa ada jiran dia ni nak mintak tulung suruh masak for the kenduri nanti..and dia jugak cepat2 pegi beli beras. Kemudian on Wednesday tiba2 Ayah Soh jatuh sakit...tapi nak kata teruk, tak la teruk cuma my mom kata dia nampak letih sesangat...bila pegi hospital doktor kat jantung dia lemah and he had to be warded fot further treatment. So he was admitted to the hospital on the same day and kemudian doktor kata doktor akan bagi satu ubat untuk rehat kan jantung Ayah Soh....lepas kena inject dgn ubat tu, arwah terus lelap......lelap...tak buka2 mata sampai dia meninggal on Friday....hari yang dia kata nak pegi kubur tue. Rupa2 nyer...dia nak pegi kubur dia sendiri....sedihnya.....dan kenduri yg dia plan nak buat tu rupanya jadik kenduri arwah untuk dia......sedihnya aku dengar......cumer syukurlah..dia meninggalkan kiranya mudah laa....tak der la sakit teruk...meninggalkan pon meninggalkan dalam tidur.

Bila dah keluar cerita Ayah Soh, Ma cerita pulak satu kejadian pelik masa Ayah San masih hidup la. Tak pastila bila kisah ni berlaku bila . Ayah San aku ni Ustaz....dulu dia mengajar di Ma'ahad Muhammadi Pasir Pekan. Sekolah arab la. Arwah boleh dikategorikan seorang yang warak la...cakap tak pernah meninggikan suara......dalam ramai2 adik beradik my Mom dia la yang paling rajin pegi kubur....tiap2 Jumaat kalu tak dengan anak2 dia...sorang2 pong dia pegi kubur. Surau kat Kampung Huda tu...dia la jadik Imam...tapi aku tak pastila Imam tetap ker cemaner, but kadang2 dia memang jadik Imam kat surau situ. Kadang2 dia kerap la jugak dapat jemputan untuk bagi ceramah agama.... Infact, masa dia meninggalkan dulu tu pon dia baru balik dari surau ...mengimamkan Solat Maghrib dan Isyak. Nak makan nasik..tak sempat pon nak suap nasik masuk mulut.....dia rebah....pastu terus habis nyawa dia. Gitu jer. Kejadian pelik tu berlaku begini. ...suatu hari ni Ayah San aku nak pegi la Bank Islam . Ada urusan bank la....dia pegi naik motor. Sampai dekat bank tu dia pon parking la motor dia betul2 kat depan bank tu. ACtually kat situ memang tak boleh parking sebab memang tak ada parking space pon tapi memandangkan banyak motor yang parking kat situ so arwah ni parking jelah...assuming that it was allowed. KEmudian dia pon masuk la dalam bank. SEtelah selesai berurusan dia pon keluar and to his surprise...dia tengok motor2 lain yang parking banyak2 sama dengan motor dia dah tak ader! Yang ada cumer Honda Cub dia jer. Dia pon heran la....takkan semua pergi serentak kan....? Tanpa fikir panjang2 dia pon naik jelah motor dia tu. Dalam pada dia tengah nak start motor dia tu..datang seorang lelaki mendekati arwah sambil bertanya :

Stranger : Motor pokcik ko nie?

Arwah : Ho la...bakponyo?

Stranger : Dok,takdi ke banyok motor laing dok parking sining ke...habis keno akut nga oghe Majlis Perbandaran (MPKB) sebab tokleh parking sining benarnyo pokcik...!

Arwah : Ooo...yo ko?

Stranger : Demo tu (penguasa MPKB) nok akat jugok motor pokcik nie...tapi tok tahula lagu mano..tok leh nok akat. Tok tahu la berat ko,melekat ko...bakpo ko...tp meme demo tu tokleh nok akat. Motor laing habis semmo keno akut.....motor pokcik so (satu) jah.....hok tok keno akut nyo.

Arwah : puzzled

Arwah Ayah San aku sendiri pon pelik jugak cemaner bulih jadi lagu tu....tapi tu la...orang kata...kalu masih rezeki dia kan.....aku cumer bulih kata..Subhanallah..

Comments

imalha said…
hurm...
teringat gak ayoh se ngan ayoh soh...al-fatihah...

bubye
amie
adrina adi said…
i miss ayoh se.. ayoh soh tokde nok kena ghapak..al fatihah

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!