Selamat Hari Raya Aidil Adha

Akhirnya Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Haji muncul lagi pada tahun 2006 buat kali ke-2. Aku frust jugak sebab hasrat aku nak beraya haji dengan keluarga di Kelate masih belum kesampaian. Mudah- mudahan tahun depan kalau ada rezeki boleh la kami sama menyambut AidilAdha di Kelate.


Menu Hari Raya....


Apa-apa pun raya di Keningau ni pun tak kurang meriah nya. Aku memang plan raya pertama aku tak mahu bukak pintu, hihihi...aku yang nak berjalan beraya ke rumah kawan2, but tu la...pagi2 lagi Si Nor datang rumah. Aku masa tu dah la tak mandi lagi, pakai baju pun masa tu terbalik pulak (orang kata nak dapat duit, hihihi...yeker? ) . Tapi orang dah datang takkan la aku nak halau balik lagi pun yang datang tu Nor, so aku tak la segan sangat. Pagi tu aku cumer goreng pisang buat sarapan, so saper2 yang datang tu makan pisang goreng jelah. Lepas Nor datang sekali Za (Rashid) pulak datang.....pastu Anis, Siti, Kak Aton and Kak Shidah, wah..berderet2 la pulak! Muahaha.....diaorang sumer kemain lagi lawo dengan baju raya, aku ni pulak sempoi jek...pakai t-shirt (terbalik - not to forget,hehehe...) and kain batik! and nak tambah lagi satu...tak mandi lagi pulak tu! Adoi...! Tak senonoh betul la aku ni...nasib baik gigi dah gosok. Aduhai.....

Petang lepas zohor baru lah aku siap2 berjalan...pegi rumah Kak Min, Syuk...pastu rumah Ustaz Radhi, Fazmi and rumah Kak Shidah (SMK Bingkor) . Balik dari sana aku singgah rumah Kak Aton jap pastu rumah Za (Rashid) . Jadik la...pegi rumah diaorang makan macam2 ! Aiseh...! Cemaner nak kurus nie...dah la balik kampung hari tu berat dah naik.....ni raya la pulak. Ada Nasi Ayam, Laksa Penang, Laksa Kelate, Nasi Kerabu (Sophea panggil Nasi KELABU...hihihi.) Lontong, Lemang, Mee Goreng...uish! Tu baru berapa buah rumah tu...balik rumah Ayang aku dah tergolek....tak sedar diri. Hehehe....

Untuk esok aku plan nak buat Nasi Beriani....Ayam Masak Merah, Daging Kurma dan Acar Timun. Daging tu yang orang korban bagi....elok jugak aku masak bagi kengkawan makan, boleh kita panjang2 kan pahala orang yang korban tu..aku sendiri tak korban untuk tahun ni. Harap2 jadik la Nasi Beriani aku tu, pasal ni la first time ever nak cuber buat Nasi Beriani. Beras Basmathi pon dah siap beli dah. InsyaAllah besok ,sebelum tetamu ngap hidangan aku tu..aku akan snap gambar dulu...nanti aku akan tepek kat sini. Tapi tu la...amik pakai kamera fon ni tak baper sharp sangat gamboau nyer...

Tak kisah la kan...okeh...chow!

Comments

Razali said…
assalamualaikum,

ni masak aye seramo ke ni?
Selamat hari raya aidiladha, byk ko korban tahun ni?
w'salam...hok ni buke aye seramo nih...mano nok cari seramo sining weh,tahung ni tok gerbe pom..
sofea^alisa said…
wah...sedapnya menu nko...pandai nko masak briyani...leh bukak restoran lps nie...he..he..he..
riko : adoi...kembang seh!tu ko baru tgk gambar jer...blom rasa lagi tuh...hehehe...
cucu uwan said…
kak janna,

raya kat kelantan best kak. boleh rasa sumer bahagian lembu yg ada. from head to toe.. eh.. tail.. :)
tahun ni kelik kelate la demo?

- anne, kawan riko -
anne: mmg hrp sgt bulih balik raya haji di klate thn nie,beh nyo make daging lembu fresh, pangge tawar gitu jah, pahtu cicoh nga kicap+tomato+lado,pergh!

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!